Έντυπη Έκδοση

Τη φωνή σας σαν τα μάτια σας

Στις 16 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Φωνής, όπως γίνεται εδώ και μερικά χρόνια. Σκοπός της είναι η εξάπλωση της ενημέρωσης για τη φωνή, τα προβλήματά της και η ορθή αντιμετώπισή τους καθώς και η αναγνώριση της αξίας της φωνής, διότι παρά την καθημερινή χρήση της στην προφορική μας ομιλία, την αξία της την εκτιμούμε συνήθως όταν αυτή έχει πρόβλημα.

Η φωνή είναι ή γίνεται προβληματική όταν ο τόνος, η ένταση ή η ποιότητά της βρίσκονται εκτός των φυσιολογικών ορίων ή εμφανίζονται αλλοιώσεις των μόνιμων και σταθερών χαρακτηριστικών της. Τότε, δηλαδή, που η φωνή έλκει περισσότερο την προσοχή του ακροατή παρά τα λεγόμενα, ή ο ομιλητής αισθάνεται ότι η φωνή του επηρεάζει κατά συγκεκριμένο τρόπο αρνητικά τη ζωή του.

Ενας από τους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας Φωνής είναι να ενημερώσει για τα πρώιμα σημάδια του φωνητικού προβλήματος που απαιτούν τη βοήθεια του ειδικού, όπως π.χ. εάν η βραχνάδα ή η αλλαγή φωνής ή η δυσφορία που νιώθει κανείς διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες, τότε θα πρέπει να εξεταστεί από ωτορινολαρυγγολόγο, που θα κρίνει εάν το πρόβλημα απαιτεί φαρμακευτική ή χειρουργική αποκατάσταση, ή τη βοήθεια ειδικών της παθολογίας λόγου φωνής και ομιλίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Στη στήλη
Υγεία & Διατροφή
Σχετικά θέματα: 16 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Φωνής
Εχει και η φωνή... προβλήματα
Στροβοσκόπηση Φωτίζοντας τις χορδές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
16 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Φωνής
Τη φωνή σας σαν τα μάτια σας
Εχει και η φωνή... προβλήματα
Στροβοσκόπηση Φωτίζοντας τις χορδές
Διατροφή
Πρωινό
Παιδική παχυσαρκία: Γιατί η Ελλάδα πρωτοπορεί;
Αιματολογία
Αιμορροφιλία Α
Άλλες ειδήσεις
Η σωστή ενημέρωση και η έγκαιρη πρόληψη χαρίζουν ανάσα ζωής στα πρόωρα βρέφη
Οταν ο καρκίνος γίνεται θέμα πολιτικών εφαρμογών