Έντυπη Έκδοση

Η «γύμνια» της τέχνης

Μπορεί μια γραπτή συμφωνία να καταργήσει την ανθρώπινη φύση στο όνομα της τέχνης;

Μπορούμε να διακρίνουμε το αληθινό από το κάλπικο, το φινετσάτο από το ιλουστρασιόν, το ουσιώδες από το επιφανειακό;

Ο διακεκριμένος Γάλλος πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ καταπιάνεται με το θέμα των ορίων της τέχνης, αλλά και με το τι σημαίνει ομορφιά στην εποχή μας, στο μυθιστόρημά του «Οταν ήμουν έργο τέχνης» (εκδόσεις «Οπερα»).

Νιώθοντας μέτριος κι ασήμαντος, ζηλεύοντας την ομορφιά των επιτυχημένων στον χώρο της μόδας δίδυμων αδελφών του, ένας εικοσάρης φτάνει στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. Τον σώζει ένας εκκεντρικός και πάμπλουτος γλύπτης, πείθοντάς τον να του εκχωρήσει τον εαυτό του εν λευκώ, για να τον μεταπλάσει σε ζωντανό έργο τέχνης. Μ' ένα κόλπο για να φαίνεται ότι πέθανε, ώστε να μην τον αναζητούν και με τη βοήθεια ενός χειρουργού τον «μεταμορφώνει» σ' ένα τέλειο γλυπτό άγαλμα, «βουβό» αντικείμενο θαυμασμού από τον κόσμο.

Σαν νέος... Φρανκενστάιν, ο αδίστακτος μέντοράς του θα τον περιφέρει ως έκθεμα έως το Τόκιο και θα τον πουλήσει σε εκατομμυριούχο συλλέκτη. Αργότερα ο δυστυχής ήρωας μετά από δημοπρασία θα βρεθεί στο... Εθνικό Μουσείο του νησιού του. Για να ξεφύγει τελικά με τα φτερά του έρωτα και μετά από μια θριλερικών αποχρώσεων δίκη.

Με συναρπαστική γραφή ο Σμιτ σατιρίζει το κυνήγι του φαίνεσθαι, τη μανία της πρωτοτυπίας, τη «λούμπα» της μοντέρνας αρλούμπας, στην οποία πέφτουν θεατές, τον αυτοκράτορα-καλλιτέχνη που είναι γυμνός.

«Δεν επιζητά να πλάσει ένα έργο, αλλά την επιτυχία... Εφόσον το σκάνδαλο είναι επιταχυντής για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ψάχνει την ιδέα που σοκάρει. Φροντίζει να μιλάνε γι' αυτόν, για να μην αμφισβητείται η αξία του... Εφόσον οι ανόητοι πιστεύουν πως το να είναι κανείς μοντέρνος είναι επαναστατικό, παριστάνει διαρκώς πως ξεκόβει με το παρελθόν εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή. Πιστεύουν πως πυροδοτεί την τέχνη κι εκείνος απλώς ανάβει πυροτεχνήματα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Προσωπική ματιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Ζορζ Πρετρ
«Η διεύθυνση ορχήστρας δεν διδάσκεται»
Συνέντευξη: Αρά Γκιουλέρ
«Η Πόλη ανακαλύφθηκε πριν από μένα»
Νέες ταινίες
Μια γενναία γυναίκα ενάντια στο μουσολινικό καθεστώς
Κινηματογράφος
Στην ταράτσα της Λαΐδος
Φεστιβάλ των Κανών
Πολιτικοποιημένος «Ρομπέν» και παραπολιτικά παρατράγουδα
Όπερα Θεσσαλονίκης
Η όπερα των χαμένων εκατομμυρίων
Θέατρο
«Ολοι κουβαλάμε μέσα μας τείχη»
Τηλεόραση
Ταλέντο 80 καρατίων
Η Nova πάει Κάνες
Τα αθλητικά του «Σκάι»