Έντυπη Έκδοση

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: «ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ. ΑΠΟΧΩΡΩ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ» ΕΓΡΑΨΕ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Η πρώτη έξοδος «Βατοπεδινού»

Επιστολή - βόμβα στον Καραμανλή έστειλε ο Θ. Ρουσόπουλος ανακοινώνοντας την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές. «Εισήλθα στην πολιτική επιτυχημένος επαγγελματίας και αξιοπρεπής» τόνισε. «Αξιοπρεπής αποχωρώ».

Αναφέρθηκε σε αντιπάλους και «φίλους» (δικά του τα εισαγωγικά) που δεν του επιτρέπουν να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον εσωκομματικό πόλεμο που δέχτηκε από στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ. που ζητούσαν από τον Καραμανλή να μη συμπεριλάβει τους «Βατοπεδινούς» στα ψηφοδέλτια. «Η απόφασή του είναι σεβαστή», ήταν η αντίδραση του Μαξίμου.

Εκ των υπόλοιπων «Βατοπεδινών» στο αντάρτικο έχει βγει ο Πέτρος Δούκας, ο οποίος εκλέγεται στην Περιφέρεια Αττικής όπου θα κατέβαινε υποψήφιος ο Θ. Ρουσόπουλος. Και οι δυο τους δέχονταν έναν ανηλεή πόλεμο από τον υφυπουργό Γ. Βλάχο και τον κομματικό στρατό του. Ο πρώην υφυπουργός εμμέσως προκάλεσε τον Κ. Καραμανλή να του ανακοινώσει δημοσίως ότι δεν θα τον έχει στη λίστα, στέλνοντας και εκείνος το δικό του μήνυμα ότι το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει και να μη σέρνεται το θέμα της υποψηφιότητας. Ο Γ. Βουλγαράκης εμφανίστηκε στην προεκλογική συγκέντρωση του Κ.Καραμανλή στην Αθήνα, ενώ οι Μπασιάκος και Κοντός έχουν επιλέξει να μένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και κρατούν χαμηλούς τόνους.

Ο Θ. Ρουσόπουλος στην επιστολή του αποκαλεί τον κ. Καραμανλή πρόεδρο και του απευθύνεται στον ενικό. «Αγαπητέ Πρόεδρε, μ' αυτήν την επιστολή σού γνωστοποιώ την απόφασή μου να μη διεκδικήσω θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματός μας στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν» γράφει. «Με ενδιέφερε η συμμετοχή μου, δεν το κρύβω. Δεν με ενδιαφέρει πια. Οι συνθήκες ισοπέδωσης που επικρατούν στο πολιτικό σκηνικό δεν μου επιτρέπουν να υπερασπιστώ τον εαυτό μου από τη συκοφαντία είτε αυτή προέρχεται από αντιπάλους, είτε -δυστυχώς- από "φίλους". Εισήλθα στην πολιτική επιτυχημένος επαγγελματίας και αξιοπρεπής. Αξιοπρεπής αποχωρώ».

Καμιά πικρία για πρόσωπα

Ευχαριστεί τον πρωθυπουργό για την τιμή που του έκανε. «Προσπάθησα πάντοτε να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου με σοβαρότητα και υπευθυνότητα» γράφει. «Πιστεύω πως από τη θέση μου συνέβαλα -έστω στο ελάχιστο- στις νικηφόρες εκλογές του 2004 και του 2007. Ανταποκρίθηκα υπηρετώντας αρχές και αξίες. Δεν διαπραγματεύτηκα και δεν διαπραγματεύομαι την πολιτική μου επιβίωση εις βάρος της αξιοπρέπειάς μου. Πεποίθησή μου πάντοτε παραμένει ότι οι πολίτες δεν θέλουν πολιτικούς που είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να επιβιώσουν σε όλες τις καταστάσεις, αλλά πολιτικούς που όταν έρχεται η ώρα είναι έτοιμοι να πουν το μεγάλο όχι - το σωστό».

Τέλος, δηλώνει ότι θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις να στηρίζει το έργο της κυβέρνησης.

Πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν ότι ο Θ. Ρουσόπουλος ήταν προβληματισμένος από τον περασμένο Φεβρουάριο για το πολιτικό μέλλον του. Εκτιμούσε ότι παρά το γεγονός ότι τόσο η εξεταστική επιτροπή όσο και η δικαιοσύνη δεν κατέληξαν σε ενοχοποιητικά στοιχεία εις βάρος του, ούτε αποκάλυψαν άλλη εμπλοκή του που να επιβεβαιώνει το «κατηγορώ» του ΠΑΣΟΚ ότι εκείνος ήταν ο ιθύνων νους. Συνέχισε όμως να δέχεται επιθέσεις κυρίως από στελέχη της Ν.Δ.

Ο Κώστας Καραμανλής όταν πρωτάνοιξε το θέμα αποκλεισμού των «Βατοπεδινών» από τα ψηφοδέλτια, δεν το έκλεισε και οι δηλώσεις συνεχίζονταν. Στις προεκλογικές συνεντεύξεις που έδωσε η μόνη ευθύνη που αναγνώρισε στους υπουργούς του ήταν ότι «έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί, πιο παρατηρητικοί και πιο επιμελείς στην εποπτεία των όποιων δημόσιων υπηρεσιών» και ότι δεν υπήρχε «ιθύνων νους». Για τα ψηφοδέλτια όμως και πάλι δεν ξεκαθάρισε τι θα κάνει.

Ο Θ. Ρουσόπουλος ενοχλήθηκε και από μια προσπάθεια που έγινε μετά τις εκλογές να χρεωθεί η ήττα αποκλειστικά στους «Βατοπεδινούς» όταν τα στελέχη που μπορεί να θεωρηθεί ότι έβλαψαν το κόμμα ήταν πολύ περισσότερα, συμπεριλαμβανομένης και της υπόθεσης «Ζίμενς» (σημ. ευθύνες γραφείου Ντόρας) μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές. Εμφανίστηκε να έχει πικραθεί και από την κίνηση Παυλόπουλου να μη βάλει το όνομά του σ' ένα εννιάτομο έργο με τη νομοθεσία για τα ΜΜΕ, που ολοκλήρωσε εκείνος και εκτυπώθηκε τώρα. Η καθημερινή φθορά του καθιστούσε σχεδόν βέβαιη τη μη εκλογή του στις επόμενες εκλογές και η απόφασή του να αποχωρήσει από την πολιτική ήταν θέμα χρόνου. Διευκόλυνε και τον Καραμανλή.

Θυμίζουμε ότι ανέλαβε χρέη εκπροσώπου της Ν.Δ. τον Αύγουστο του 2000 και ήταν υπουργός Επικρατείας από τον Μάρτιο του 2004, που η Ν.Δ. έγινε κυβέρνηση, μέχρι τον Οκτώβριο του 2008 που παραιτήθηκε, όταν το σκάνδαλο του Βατοπεδίου ήταν στην κορύφωσή του. Το επόμενο διάστημα θα ασχοληθεί με το διδακτορικό που κάνει στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Ημουν από τους επικριτές του, αλλά του αναγνωρίζω πολιτικό θάρρος και αξιοπρέπεια» δήλωσε ο Μάκης Γιακουμάτος. «Καλή τύχη σε ό,τι και αν κάνει».

ΠΑΣΟΚ: Πάμε για πρόωρες

Ως μια εξέλιξη που εκθέτει τον πρωθυπουργό, ταυτόχρονα όμως ενισχύει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο εκλαμβάνουν στο ΠΑΣΟΚ την επιστολή του Θ. Ρουσόπουλου προς τον Κ. Καραμανλή, με την οποία του γνωστοποιεί την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι ο Ρουσόπουλος, αλλά το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, τη διερεύνηση του οποίου αρνήθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και επομένως αυτός έχει την κύρια ευθύνη. Κορυφαίος κομματικός παράγοντας μας είπε χθες: «Αν είναι αθώος ο κ. Ρουσόπουλος, γιατί κάνει αυτή την κίνηση; Αν δεν είναι αθώος, γιατί ο Κ. Καραμανλής έκλεισε τη Βουλή πριν από ένα μήνα και δεν δέχτηκε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για διερεύνηση των σκανδάλων;» Επίσης ο ίδιος κομματικός παράγοντας αναρωτήθηκε γιατί ο πρωθυπουργός δεν τόλμησε να διώξει τον Ρουσόπουλο και μάλιστα πριν από μερικές μέρες, που ήταν προεκλογική περίοδος και θα το πιστωνόταν, και του εκχώρησε το προνόμιο να αποχωρήσει μόνος του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Βούλευμα: Δολοφονική η ενέργεια
Για ανθρωποκτονία από πρόθεση ο Κορκονέας
Πρώτες κινήσεις των κομμάτων μετά την κάλπη
ΣΥΡΙΖΑ: Εμμονή στον τρίτο πόλο
Το μήνυμα ελήφθη...
ΚΚΕ: Οι κάλπες δεν επηρεάζουν τις επιλογές του
ΠΑΣΟΚ: Κινήσεις διεύρυνσης της επιρροής
Ν. Δ.: Αλληθωρίζει προς τα δεξιά...
ΛΑ.Ο.Σ: Θέλει να γίνει ρυθμιστής
Σκάνδαλο C4I
Ούτε η Ν.Δ. ζήτησε διαιτησία για το C4Ι
Υπόθεση Siemens
Siemens: 21 νέες απαγορεύσεις
Προαστιακός
Γκρίζο παρασκήνιο στον προαστιακό
Επιστολή Ρουσόπουλου
Η πρώτη έξοδος «Βατοπεδινού»
Άλλες ειδήσεις
Χωρίς «Ε» τη Δευτέρα