Έντυπη Έκδοση

ΠΟΙΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

Το μήνυμα ελήφθη...

Αναλύουν μηνύματα και αναζητούν λύσεις τα κόμματα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της περασμένης Κυριακής. Η κυβέρνηση ήδη έχει φανερώσει τις προθέσεις της κάνοντας στροφή προς τα ...δεξιά, προσπαθώντας να επαναφέρει ψηφοφόρους που κατευθύνθηκαν στον ΛΑΟΣ, ενώ το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να διευρύνει την επιρροή του. Στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχουν αρχίσει οι φωνές κριτικής, ενώ στο ΚΚΕ, ως συνήθως, δεν παρατηρούνται αναταράξεις. Ο ΛΑΟΣ συνεχίζει το πλαγιοκόπημα της Ν.Δ.

ΣΥΡΙΖΑ: Εμμονή στον τρίτο πόλο

Το πολιτικό ζήτημα που θα κριθεί το επόμενο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά τόσο την πολιτική στροφή που θα ακολουθήσει όσο το κέντρο των αποφάσεων.

Και δεν πρόκειται για συμβολικό θέμα αλλά για την ουσία της πολιτικής της συμμαχίας της Αριστεράς. Εάν δηλαδή το βάρος θα έχει ο ΣΥΝ, δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας, ή ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ο Αλέκος Αλαβάνος.

Από τη μια βρίσκονται οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και, από την άλλη, είναι οι τάσεις του ΣΥΝ. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις για τρέχοντα θέματα, στη δεύτερη μέσω διαφωνιών σχεδόν πάντα καταλήγουν σε αποφάσεις χωρίς τριγμούς.

Σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας επρόκειτο να μιλήσει στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος. Και σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει από τα μέλη της ΚΠΕ «να ακούσουν με προσοχή τη βάση του κόμματος που έδωσε μάχη». Θα τονίσει ότι ο ΣΥΝ θα προχωρήσει εντός του ΣΥΡΙΖΑ και θα υπερασπιστεί τη γραμμή του τρίτου πόλου, που θα υπηρετηθεί με πρωτοβουλίες σε επίπεδο κορυφής προς άλλες δυνάμεις, όπως οι Οικολόγοι.

Η ηγεσία του ΣΥΝ θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα με πρωτοβουλίες που θα έχουν στόχο την εξωστρεφή δράση.

Ολα αυτά, την ώρα που ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αλέκος Αλαβάνος δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για τα αίτια του αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος, ενώ διαρρέουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι σχέσεις Αλαβάνου-Τσίπρα είναι κακές. Ενδεικτικό των όσων συμβαίνουν εντός του ΣΥΝ είναι το γεγονός ότι το «Κοκκινοπράσινο» σε ανακοίνωσή του πέντε ημέρες μετά τις εκλογές θεωρεί «πρόχειρες» τις κριτικές «περί απώλειας του "αριστερού ευρωπαϊσμού"». Σύμφωνα το «Κοκκινοπράσινο», «καμία πολιτική δύναμη, πλην της Ακροδεξιάς (που πόνταρε στον αντι-μεταναστευτισμό), δεν ενισχύθηκε ουσιαστικά και είναι ένας δείκτης ότι καμία στάση σε κανένα ζήτημα δεν αποτέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα».

ΚΚΕ: Οι κάλπες δεν επηρεάζουν τις επιλογές του

Οι κάτι παραπάνω από 150.000 χαμένες ψήφοι του ΚΚΕ, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και ευρωεκλογές, όπως είναι φυσικό έχουν προβληματίσει την ηγεσία του Περισσού. Και ώς ένα βαθμό αποδίδονται στη μεγάλη αποχή των ψηφοφόρων από τις κάλπες, φαινόμενο που επηρέασε και το ΚΚΕ.

Η πολιτική του ΚΚΕ, ωστόσο, ανεξάρτητα από τις λιγότερες ψήφους που έλαβε, δεν πρόκειται να επηρεαστεί. Ενδεικτική ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση, όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, της γ.γ. του ΚΚΕ. Οπως είπε η Αλέκα Παπαρήγα: «Εμείς θα είμαστε έτοιμοι και ακριβείς στο ραντεβού μας από αύριο στα εργοστάσια, στους χώρους δουλειάς, στις επιχειρήσεις, στα γραφεία, στο χωράφι, στους δρόμους με τα μικρομάγαζα. Θα είμαστε συνεπείς».

Η ατζέντα για το ΚΚΕ από εδώ και στο εξής θα αφορά την καθημερινότητα. Και ασκώντας κριτική κατά της πολιτικής εναντίον των κομμάτων του λεγόμενου δικομματισμού, θα συνεχίσει να επιτίθεται στην «πολιτική υπέρ του κεφαλαίου» της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους μετανάστες θεωρούνται από το ΚΚΕ ενταγμένα στη συνολική πολιτική που προετοιμάζεται εναντίον των εργαζόμενων. Θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με στελέχη του ΚΚΕ, οι «μεταρρυθμίσεις» στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και θα γίνει προσπάθεια να στραφεί η προσοχή της κοινής γνώμης σε θέματα όπως η μεταναστευτική πολιτική, ώστε να δοθεί η εντύπωση ότι η κυβέρνηση ασχολείται με τα προβλήματα των πολιτών.

Εντός του ΚΚΕ δεν αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις, εφόσον η ηγεσία δεν τις κρίνει απαραίτητες. Η Αλέκα Παπαρήγα, από πέρυσι τον Μάιο, όταν είχε ερωτηθεί εμμέσως πότε πρόκειται να αποχωρήσει με αφορμή τις αλλαγές που έγιναν στην κοινοβουλευτική ομάδα, είχε πει: «Διατηρούμε το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, δεν μπορούμε να το έχουμε; Δεν κατάλαβα. Σας πείραξε; Εγώ πάρα πολύ το χάρηκα». Από τότε φαίνεται ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως.

ΠΑΣΟΚ: Κινήσεις διεύρυνσης της επιρροής

Οσο και να μην το φωνάζουν για λόγους σκοπιμότητας, εντούτοις στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι οι αδυναμίες του εκλογικού αποτελέσματος της περασμένης Κυριακής σε ό,τι αφορά το κόμμα τους έχουν σχέση με την αποχή, κυρίως όμως με τις περιορισμένες εισροές ψήφων που δέχονται από τη Ν.Δ.

Τα στοιχεία αυτά (αποχή και περιορισμένες εισροές) μαζί με την απώλεια ψήφων σε πραγματικούς αριθμούς σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές (περίπου 200.000) προκαλούν προβληματισμό, καθώς διαπιστώνεται ότι ο λόγος του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί σε μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων να μην είναι πειστικός. Επιπλέον με δεδομένο ότι η συσπείρωση του κόμματος αυτού έχει πιάσει «ταβάνι», είναι ζωτικής σημασίας η διεύρυνση της επιρροής του με κάθε τρόπο.

Ο Γ. Παπανδρέου, εμμέσως πλην σαφώς, το είπε προχθές στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου: «Να απευθυνθούμε σε όλους τους πολίτες σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, τα πιο αδύναμα και τα πιο δυναμικά, και σε όσους επέλεξαν να μη συμμετάσχουν, να τους μιλήσουμε με πειστικότητα για τις τομές που θέλουμε να κάνουμε».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις έρευνες που έχει το ΠΑΣΟΚ στην κατοχή του για την εκλογική του απήχηση κατά κατηγορία ψηφοφόρων, οι αδυναμίες εντοπίζονται:

**Στις γυναίκες, κυρίως αυτές που δηλώνουν νοικοκυρές. Σύμφωνα με τους αναλυτές του ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν πειστεί σε θέματα πολιτικής ηθικής και καταπολέμησης της διαφθοράς και καταλογίζουν ακόμα στο ΠΑΣΟΚ ευθύνες από την κυβερνητική του περίοδο σε αυτούς τους τομείς.

**Στους ψηφοφόρους άνω των 65 ετών. Εχουν μια επιφυλακτικότητα απέναντί του, που αρχίζει από την περίοδο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2001. Είναι όμως και ένα κοινό που επηρεάζεται περισσότερο από φαινόμενα συντηρητικοποίησης της κοινωνίας και νιώθει ανασφάλεια. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι εκλογικά είναι ένα καθοριστικό κοινό αφού το δικαίωμα της ψήφου δεν το απεμπολούν.

* Στους ψηφοφόρους που έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Σε αυτούς επιδρά περισσότερο η αίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αλλάξει ριζικά και ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει κάνει πράξη τις μεγάλες τομές που διακηρύσσει.

Η επιχείρηση πειθούς των δύσπιστων, που σχεδιάζει το ΠΑΣΟΚ, έχει ως θέματα αιχμής κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για την οικονομία, αν και δεν αναμένεται εξειδίκευση των προτάσεών του, για τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη και για την ασφάλεια. Ολα αυτά σε ένα κλίμα διαρκούς προεκλογικής εκστρατείας.

Οι όποιες πρωτοβουλίες λοιπόν αναληφθούν από το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα, ως απάντηση στο μήνυμα που είχαν οι κάλπες και γι' αυτό, δεν έχουν ορίζοντα τον ερχόμενο Μάρτιο (πιθανές πρόωρες εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας). Ο ορίζοντάς τους είναι πιο κοντινός, καθώς θεωρούν στο ΠΑΣΟΚ ότι ο Καραμανλής δεν θα μπορέσει να αποφύγει τις εκλογές το φθινόπωρο, δεδομένου ότι δεν θα μπορεί να συντάξει προϋπολογισμό.

Ν. Δ.: Αλληθωρίζει προς τα δεξιά...

Με στροφή προς τα δεξιά σε πρώτη φάση και ροκάνισμα του χρόνου όσο θα διαρκούν τα μπάνια του λαού, φαίνεται να ερμηνεύει το μήνυμα των ευρωεκλογών της 7 Ιουνίου ο Κώστας Καραμανλής.

Οι «γενναίες» πρωτοβουλίες που του ζητούν τα στελέχη (ανασχηματισμός σε κυβέρνηση και κόμμα κ.λπ.) φαίνεται ότι μετατίθενται από τον Σεπτέμβριο και μετά. Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης θεωρείται κομβικού χαρακτήρα και κορυφαία στελέχη την χαρακτηρίζουν και ως ανεπίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, αφού με βάση τη δήλωση του Γ. Παπανδρέου ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα Παπούλια, αλλά μετά τις εκλογές, βλέπουν πρόωρες εκλογές την άνοιξη. Τότε θα αρχίσει και το «νέο ξεκίνημα», τονίζουν, με στόχο την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών.

Εχοντας μπροστά της το χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Φεβρουάριο κινείται η Ρηγίλλης, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο γραμματέας Λ. Ζαγορίτης, προκειμένου να πάρει τις πρωτοβουλίες εκείνες «που πρέπει». Κορυφαίος υπουργός εκ των στενών συνομιλητών του πρωθυπουργού δήλωσε στην «Ε» ότι δεν αποκλείεται οι πρόωρες εκλογές να γίνουν και νωρίτερα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για την κυβέρνηση. Δηλαδή, η ψαλίδα να μειωθεί γύρω στο 2%, που θα μπορούσε να το παλέψει.

Η πρόσφατη πολιτική ιστορία έδειξε βέβαια ότι και άλλα τέτοια στοιχήματα είχε βάλει η Ν.Δ. και τα έχασε, όπως για παράδειγμα μετά τον ανασχηματισμό του περασμένου Ιανουαρίου, όταν και πάλι προσδοκούσε να μειώσει τη διαφορά γύρω στο 2% και να πάει σε διπλές εκλογές, κάτι που βέβαια δεν έγινε. Ασφυκτικός θα είναι ο κλοιός και στο επίπεδο της οικονομίας από το φθινόπωρο, που ο μεν προϋπολογισμός του 2009 θα είναι στον αέρα, ενώ του 2010 θα είναι ο πιο εφιαλτικός των τελευταίων χρόνων λόγω του υπερβολικού ελλείμματος. Επομένως, αν το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει να έχει μεγάλο προβάδισμα, «η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να πάει να αυτοκτονήσει πριν από την ώρα της», είπε χαρακτηριστικά η πηγή. «Αφού έχει χρόνο μπροστά της, πάντα υπάρχει η ελπίδα να αλλάξει το κλίμα», τόνισε.

Εχοντας μπροστά του το σενάριο των πρόωρων εκλογών την άνοιξη, ο Κώστας Καραμανλής και πάλι δεν φαίνεται να έχει ένα σχέδιο. Βλέποντας και κάνοντας θα πηγαίνει, καταγράφοντας τη λαϊκή απήχηση των κινήσεών του.

* Το πρώτο βήμα που κάνει είναι να επιχειρήσει να βάλει φρένο στις διαρροές που έχει η Ν.Δ. προς τον ΛΑΟΣ, υιοθετώντας την ατζέντα του ιδιαίτερα σε θέματα ασφάλειας, που αποτελούν το νούμερο ένα πρόβλημα της καθημερινότητας των πολιτών.

* Σε ό,τι αφορά το επίπεδο της οικονομίας, θα προχωρήσει σε φοροκαταιγίδα μέσα στο επόμενο διάστημα, λίγο πριν ή λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Ιουνίου.

* Μετά θα υπάρξει μια στασιμότητα σε πρωτοβουλίες ουσίας και θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθούν επικοινωνιακά για την ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του Κ. Καραμανλή τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης στις 20 Ιουνίου, όταν θα προσέλθουν περίπου 15 ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Κ. Καραμανλής και στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, που διοργανώνει η ελληνική προεδρία στην Κέρκυρα στις 27 Ιουνίου και θα δώσουν «παρών» μεταξύ άλλων η Χίλαρι Κλίντον και οι ομόλογοί της από τη Ρωσία, την Τουρκία, τα Σκόπια, κ.λπ.

ΛΑ.Ο.Σ: Θέλει να γίνει ρυθμιστής

Με περίσσια αλαζονεία εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες ο Γ. Καρατζαφέρης απέναντι στο κόμμα από το οποίο προέρχεται, ευελπιστώντας ότι θα παίξει ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις που θα συμβούν στο άμεσο μέλλον.

Με τις κρούσεις που έκανε σε δυσαρεστημένους βουλευτές της Ν.Δ. να έρθουν στο κόμμα του, ο κ. Καρατζαφέρης ευελπιστεί πως θα καταφέρει ν' αποτελέσει έναν βασικό πόλο στη συντηρητική παράταξη, ο οποίος θα λειτουργεί αν χρειαστεί συμπληρωματικά στη Ν.Δ., ενώ από τις σκέψεις του δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης. Αλλωστε, όλες οι πρόσφατες αναφορές του, μετά την Κυριακή των εκλογών, προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται. Η δήλωσή του, πως δεν θ' αφήσει τον Γ. Παπανδρέου να επιστρέψει στην εξουσία, στοχεύει αφ' ενός μεν στην εκλογική βάση της συντηρητικής παράταξης, αφ' ετέρου αποτελεί ένα μήνυμα προς το Μαξίμου πως αν χρειαστεί θα στηρίξει μια κυβέρνηση που κλονίζεται. Με το ικανοποιητικό ποσοστό του ΛΑ.Ο.Σ. στις ευρωεκλογές, ο πρόεδρός του επιχειρεί ένα μεγάλο άλμα, η επιτυχία του οποίου θα εξαρτηθεί από την πορεία της ίδιας της Ν.Δ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
ΛΑΟΣ
ΚΚΕ
ΠΑΣΟΚ
ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά θέματα: Πρώτες κινήσεις των κομμάτων μετά την κάλπη
ΣΥΡΙΖΑ: Εμμονή στον τρίτο πόλο
ΚΚΕ: Οι κάλπες δεν επηρεάζουν τις επιλογές του
ΠΑΣΟΚ: Κινήσεις διεύρυνσης της επιρροής
Ν. Δ.: Αλληθωρίζει προς τα δεξιά...
ΛΑ.Ο.Σ: Θέλει να γίνει ρυθμιστής
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Βούλευμα: Δολοφονική η ενέργεια
Για ανθρωποκτονία από πρόθεση ο Κορκονέας
Πρώτες κινήσεις των κομμάτων μετά την κάλπη
ΣΥΡΙΖΑ: Εμμονή στον τρίτο πόλο
Το μήνυμα ελήφθη...
ΚΚΕ: Οι κάλπες δεν επηρεάζουν τις επιλογές του
ΠΑΣΟΚ: Κινήσεις διεύρυνσης της επιρροής
Ν. Δ.: Αλληθωρίζει προς τα δεξιά...
ΛΑ.Ο.Σ: Θέλει να γίνει ρυθμιστής
Σκάνδαλο C4I
Ούτε η Ν.Δ. ζήτησε διαιτησία για το C4Ι
Υπόθεση Siemens
Siemens: 21 νέες απαγορεύσεις
Προαστιακός
Γκρίζο παρασκήνιο στον προαστιακό
Επιστολή Ρουσόπουλου
Η πρώτη έξοδος «Βατοπεδινού»
Άλλες ειδήσεις
Χωρίς «Ε» τη Δευτέρα