Έντυπη Έκδοση

ΠΑΣΟΚ: Κινήσεις διεύρυνσης της επιρροής

Οσο και να μην το φωνάζουν για λόγους σκοπιμότητας, εντούτοις στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι οι αδυναμίες του εκλογικού αποτελέσματος της περασμένης Κυριακής σε ό,τι αφορά το κόμμα τους έχουν σχέση με την αποχή, κυρίως όμως με τις περιορισμένες εισροές ψήφων που δέχονται από τη Ν.Δ.

Τα στοιχεία αυτά (αποχή και περιορισμένες εισροές) μαζί με την απώλεια ψήφων σε πραγματικούς αριθμούς σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές (περίπου 200.000) προκαλούν προβληματισμό, καθώς διαπιστώνεται ότι ο λόγος του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί σε μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων να μην είναι πειστικός. Επιπλέον με δεδομένο ότι η συσπείρωση του κόμματος αυτού έχει πιάσει «ταβάνι», είναι ζωτικής σημασίας η διεύρυνση της επιρροής του με κάθε τρόπο.

Ο Γ. Παπανδρέου, εμμέσως πλην σαφώς, το είπε προχθές στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου: «Να απευθυνθούμε σε όλους τους πολίτες σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, τα πιο αδύναμα και τα πιο δυναμικά, και σε όσους επέλεξαν να μη συμμετάσχουν, να τους μιλήσουμε με πειστικότητα για τις τομές που θέλουμε να κάνουμε».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις έρευνες που έχει το ΠΑΣΟΚ στην κατοχή του για την εκλογική του απήχηση κατά κατηγορία ψηφοφόρων, οι αδυναμίες εντοπίζονται:

**Στις γυναίκες, κυρίως αυτές που δηλώνουν νοικοκυρές. Σύμφωνα με τους αναλυτές του ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν πειστεί σε θέματα πολιτικής ηθικής και καταπολέμησης της διαφθοράς και καταλογίζουν ακόμα στο ΠΑΣΟΚ ευθύνες από την κυβερνητική του περίοδο σε αυτούς τους τομείς.

**Στους ψηφοφόρους άνω των 65 ετών. Εχουν μια επιφυλακτικότητα απέναντί του, που αρχίζει από την περίοδο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2001. Είναι όμως και ένα κοινό που επηρεάζεται περισσότερο από φαινόμενα συντηρητικοποίησης της κοινωνίας και νιώθει ανασφάλεια. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι εκλογικά είναι ένα καθοριστικό κοινό αφού το δικαίωμα της ψήφου δεν το απεμπολούν.

* Στους ψηφοφόρους που έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Σε αυτούς επιδρά περισσότερο η αίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αλλάξει ριζικά και ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει κάνει πράξη τις μεγάλες τομές που διακηρύσσει.

Η επιχείρηση πειθούς των δύσπιστων, που σχεδιάζει το ΠΑΣΟΚ, έχει ως θέματα αιχμής κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για την οικονομία, αν και δεν αναμένεται εξειδίκευση των προτάσεών του, για τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη και για την ασφάλεια. Ολα αυτά σε ένα κλίμα διαρκούς προεκλογικής εκστρατείας.

Οι όποιες πρωτοβουλίες λοιπόν αναληφθούν από το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα, ως απάντηση στο μήνυμα που είχαν οι κάλπες και γι' αυτό, δεν έχουν ορίζοντα τον ερχόμενο Μάρτιο (πιθανές πρόωρες εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας). Ο ορίζοντάς τους είναι πιο κοντινός, καθώς θεωρούν στο ΠΑΣΟΚ ότι ο Καραμανλής δεν θα μπορέσει να αποφύγει τις εκλογές το φθινόπωρο, δεδομένου ότι δεν θα μπορεί να συντάξει προϋπολογισμό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Κύριο θέμα
Το μήνυμα ελήφθη...
Σχετικά θέματα: Πρώτες κινήσεις των κομμάτων μετά την κάλπη
ΣΥΡΙΖΑ: Εμμονή στον τρίτο πόλο
Το μήνυμα ελήφθη...
ΚΚΕ: Οι κάλπες δεν επηρεάζουν τις επιλογές του
Ν. Δ.: Αλληθωρίζει προς τα δεξιά...
ΛΑ.Ο.Σ: Θέλει να γίνει ρυθμιστής
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Βούλευμα: Δολοφονική η ενέργεια
Για ανθρωποκτονία από πρόθεση ο Κορκονέας
Πρώτες κινήσεις των κομμάτων μετά την κάλπη
ΣΥΡΙΖΑ: Εμμονή στον τρίτο πόλο
Το μήνυμα ελήφθη...
ΚΚΕ: Οι κάλπες δεν επηρεάζουν τις επιλογές του
ΠΑΣΟΚ: Κινήσεις διεύρυνσης της επιρροής
Ν. Δ.: Αλληθωρίζει προς τα δεξιά...
ΛΑ.Ο.Σ: Θέλει να γίνει ρυθμιστής
Σκάνδαλο C4I
Ούτε η Ν.Δ. ζήτησε διαιτησία για το C4Ι
Υπόθεση Siemens
Siemens: 21 νέες απαγορεύσεις
Προαστιακός
Γκρίζο παρασκήνιο στον προαστιακό
Επιστολή Ρουσόπουλου
Η πρώτη έξοδος «Βατοπεδινού»
Άλλες ειδήσεις
Χωρίς «Ε» τη Δευτέρα