Έντυπη Έκδοση

Ν. Δ.: Αλληθωρίζει προς τα δεξιά...

Με στροφή προς τα δεξιά σε πρώτη φάση και ροκάνισμα του χρόνου όσο θα διαρκούν τα μπάνια του λαού, φαίνεται να ερμηνεύει το μήνυμα των ευρωεκλογών της 7 Ιουνίου ο Κώστας Καραμανλής.

Οι «γενναίες» πρωτοβουλίες που του ζητούν τα στελέχη (ανασχηματισμός σε κυβέρνηση και κόμμα κ.λπ.) φαίνεται ότι μετατίθενται από τον Σεπτέμβριο και μετά. Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης θεωρείται κομβικού χαρακτήρα και κορυφαία στελέχη την χαρακτηρίζουν και ως ανεπίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, αφού με βάση τη δήλωση του Γ. Παπανδρέου ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα Παπούλια, αλλά μετά τις εκλογές, βλέπουν πρόωρες εκλογές την άνοιξη. Τότε θα αρχίσει και το «νέο ξεκίνημα», τονίζουν, με στόχο την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών.

Εχοντας μπροστά της το χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Φεβρουάριο κινείται η Ρηγίλλης, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο γραμματέας Λ. Ζαγορίτης, προκειμένου να πάρει τις πρωτοβουλίες εκείνες «που πρέπει». Κορυφαίος υπουργός εκ των στενών συνομιλητών του πρωθυπουργού δήλωσε στην «Ε» ότι δεν αποκλείεται οι πρόωρες εκλογές να γίνουν και νωρίτερα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για την κυβέρνηση. Δηλαδή, η ψαλίδα να μειωθεί γύρω στο 2%, που θα μπορούσε να το παλέψει.

Η πρόσφατη πολιτική ιστορία έδειξε βέβαια ότι και άλλα τέτοια στοιχήματα είχε βάλει η Ν.Δ. και τα έχασε, όπως για παράδειγμα μετά τον ανασχηματισμό του περασμένου Ιανουαρίου, όταν και πάλι προσδοκούσε να μειώσει τη διαφορά γύρω στο 2% και να πάει σε διπλές εκλογές, κάτι που βέβαια δεν έγινε. Ασφυκτικός θα είναι ο κλοιός και στο επίπεδο της οικονομίας από το φθινόπωρο, που ο μεν προϋπολογισμός του 2009 θα είναι στον αέρα, ενώ του 2010 θα είναι ο πιο εφιαλτικός των τελευταίων χρόνων λόγω του υπερβολικού ελλείμματος. Επομένως, αν το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει να έχει μεγάλο προβάδισμα, «η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να πάει να αυτοκτονήσει πριν από την ώρα της», είπε χαρακτηριστικά η πηγή. «Αφού έχει χρόνο μπροστά της, πάντα υπάρχει η ελπίδα να αλλάξει το κλίμα», τόνισε.

Εχοντας μπροστά του το σενάριο των πρόωρων εκλογών την άνοιξη, ο Κώστας Καραμανλής και πάλι δεν φαίνεται να έχει ένα σχέδιο. Βλέποντας και κάνοντας θα πηγαίνει, καταγράφοντας τη λαϊκή απήχηση των κινήσεών του.

* Το πρώτο βήμα που κάνει είναι να επιχειρήσει να βάλει φρένο στις διαρροές που έχει η Ν.Δ. προς τον ΛΑΟΣ, υιοθετώντας την ατζέντα του ιδιαίτερα σε θέματα ασφάλειας, που αποτελούν το νούμερο ένα πρόβλημα της καθημερινότητας των πολιτών.

* Σε ό,τι αφορά το επίπεδο της οικονομίας, θα προχωρήσει σε φοροκαταιγίδα μέσα στο επόμενο διάστημα, λίγο πριν ή λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Ιουνίου.

* Μετά θα υπάρξει μια στασιμότητα σε πρωτοβουλίες ουσίας και θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθούν επικοινωνιακά για την ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του Κ. Καραμανλή τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης στις 20 Ιουνίου, όταν θα προσέλθουν περίπου 15 ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Κ. Καραμανλής και στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, που διοργανώνει η ελληνική προεδρία στην Κέρκυρα στις 27 Ιουνίου και θα δώσουν «παρών» μεταξύ άλλων η Χίλαρι Κλίντον και οι ομόλογοί της από τη Ρωσία, την Τουρκία, τα Σκόπια, κ.λπ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Κύριο θέμα
Το μήνυμα ελήφθη...
Σχετικά θέματα: Πρώτες κινήσεις των κομμάτων μετά την κάλπη
ΣΥΡΙΖΑ: Εμμονή στον τρίτο πόλο
Το μήνυμα ελήφθη...
ΚΚΕ: Οι κάλπες δεν επηρεάζουν τις επιλογές του
ΠΑΣΟΚ: Κινήσεις διεύρυνσης της επιρροής
ΛΑ.Ο.Σ: Θέλει να γίνει ρυθμιστής
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Βούλευμα: Δολοφονική η ενέργεια
Για ανθρωποκτονία από πρόθεση ο Κορκονέας
Πρώτες κινήσεις των κομμάτων μετά την κάλπη
ΣΥΡΙΖΑ: Εμμονή στον τρίτο πόλο
Το μήνυμα ελήφθη...
ΚΚΕ: Οι κάλπες δεν επηρεάζουν τις επιλογές του
ΠΑΣΟΚ: Κινήσεις διεύρυνσης της επιρροής
Ν. Δ.: Αλληθωρίζει προς τα δεξιά...
ΛΑ.Ο.Σ: Θέλει να γίνει ρυθμιστής
Σκάνδαλο C4I
Ούτε η Ν.Δ. ζήτησε διαιτησία για το C4Ι
Υπόθεση Siemens
Siemens: 21 νέες απαγορεύσεις
Προαστιακός
Γκρίζο παρασκήνιο στον προαστιακό
Επιστολή Ρουσόπουλου
Η πρώτη έξοδος «Βατοπεδινού»
Άλλες ειδήσεις
Χωρίς «Ε» τη Δευτέρα