Έντυπη Έκδοση

ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: ΦΟΒΗΘΗΚΑΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Ούτε η Ν.Δ. ζήτησε διαιτησία για το C4Ι

Ναι μεν η σύμβαση για το C4Ι, που υπογράφηκε επί ΠΑΣΟΚ τον Μάη του 2003, «ήταν πρόχειρη», πλην όμως και η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν ακολούθησε «τη φυσιολογική πορεία της διαιτησίας».

«Η αστυνομία έδειχνε απροθυμία», λέει ο Μαρκογιαννάκης, «και δεν ήθελε να γυρίσει στο παλιότερο αναχρονιστικό σύστημα» «Η αστυνομία έδειχνε απροθυμία», λέει ο Μαρκογιαννάκης, «και δεν ήθελε να γυρίσει στο παλιότερο αναχρονιστικό σύστημα» Καθώς όπως ο ίδιος, ο τότε αρμόδιος υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκης, ομολογεί στην κατάθεσή του ενώπιον του ανακριτή, μερίδιο ευθύνης στην καθυστέρηση παραλαβής είχε και το Ελληνικό Δημόσιο. Λέει επί λέξει στην κατάθεσή του στις 11/02/2009, «τελικά με επιστολή η οποία απεστάλη στην προμηθεύτρια εταιρεία τούς γνωρίσαμε ότι το σύστημα απερρίφθη, διότι δεν τηρούσε τις προδιαγραφές της σύμβασης. Μετά ταύτα, η φυσιολογική πορεία θα ήταν να πάμε σε διαιτησία, όπως προέβλεπε η σύμβαση. Υπήρξαν προβληματισμοί που αφορούσαν δύο πράγματα: 1) το ότι το TETRA για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εντεύθεν χρησιμοποιείτο ανελλιπώς από την ΕΛ.Α.Σ., η οποία έδειχνε μεγάλη απροθυμία να επιστρέψει στο προηγούμενο αναχρονιστικό σύστημα και 2) υπήρξε και η άποψη ότι πιθανόν στο Διαιτητικό Δικαστήριο να ηττάτο η χώρα μας λόγω το ότι πράγματι δεν είχε παραδώσει εγκαίρως τις υποδομές επί των οποίων θα τοποθετούνταν διάφορα μέρη του συστήματος».

Ακόμη, ο κ. Μαρκογιαννάκης καταθέτει ότι: «ουδέποτε άμεσα ή έμμεσα η Siemens ή οποιοσδήποτε άλλος μού έκανε πρόταση για χρηματισμό», ενώ σε ερώτηση για τον ρόλο Τρεπεκλή ως εκπροσώπου της SAIC, υποστηρίζει ότι «δεν αντελήφθηκα να έχει αποφασιστικό ρόλο».

Τρεπεκλής: «Κανένα έμβασμα»

Από την πλευρά του, ο Γ. Τρεπεκλής στις 2 καταθέσεις που έχει παραχωρήσει στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, όπου του υποβλήθηκαν ερωτήσεις ακόμη και για τη σχέση του με τον Γ. Παπανδρέου, αλλά και με τον παλαιότερο συνεργάτη του σημερινού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χ. Παμπούκη, υποστηρίζει: το ποσό της αμοιβής του «είναι πλήρως συμβατό με τις αμοιβές που λαμβάνουν οι αντίστοιχες υπηρεσίες σύμβουλοι αμερικανικών εταιρειών. Στη σύμβαση με του Αμερικανούς υπάρχουν διατάξεις γύρω από τη διαφάνεια, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο».

Προκύπτει ότι έχει προσκομίσει μεταξύ άλλων έγγραφων στοιχείων, σχετικά τιμολόγια και αντίγραφο έκθεσης ελέγχου της εφορίας, ενώ στην ερώτηση «τι είδους σχέση έχετε με τον Γ. Παπανδρέου», απαντά:

«Υπήρχε μια οικογενειακή φιλία του πατέρα μου με τον αείμνηστο Αν. Παπανδρέου, του οποίου διετέλεσα σύμβουλος στις αρχές της δεκαετίας του '80. Γνωρίζω από τότε τον Γ. Παπανδρέου, χωρίς να έχω κάποια ιδιαίτερη σχέση μαζί του».

Ερώτηση: «Το δικηγορικό γραφείο του κ. Παμπούκη προσέφερε νομικές υπηρεσίες στη SAIC κατά την επίμαχη περίοδο των διαπραγματεύσεων με το ΥΕΘΑ ή και με άλλα υπουργεία;».

Απάντηση: «Οχι, και αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα το γνώριζα».

Ξεκαθαρίζει, τέλος, ότι τα ποσά που αφορούσαν την αμοιβή της εταιρείας του «δεν μεταφέρθηκαν, πλην του συνεργάτη μου κ. Δήμα, διά εμβασμάτων ποτέ σε λοιγαριασμούς τρίτων προσώπων, φυσικών ή νομικών. Χρηματικά ποσά έχουν μεταφερθεί από τον εταιρικό λογαριασμό και σε προσωπικούς μου τραπεζικούς λογαριασμούς».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση Siemens
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Βούλευμα: Δολοφονική η ενέργεια
Για ανθρωποκτονία από πρόθεση ο Κορκονέας
Πρώτες κινήσεις των κομμάτων μετά την κάλπη
ΣΥΡΙΖΑ: Εμμονή στον τρίτο πόλο
Το μήνυμα ελήφθη...
ΚΚΕ: Οι κάλπες δεν επηρεάζουν τις επιλογές του
ΠΑΣΟΚ: Κινήσεις διεύρυνσης της επιρροής
Ν. Δ.: Αλληθωρίζει προς τα δεξιά...
ΛΑ.Ο.Σ: Θέλει να γίνει ρυθμιστής
Σκάνδαλο C4I
Ούτε η Ν.Δ. ζήτησε διαιτησία για το C4Ι
Υπόθεση Siemens
Siemens: 21 νέες απαγορεύσεις
Προαστιακός
Γκρίζο παρασκήνιο στον προαστιακό
Επιστολή Ρουσόπουλου
Η πρώτη έξοδος «Βατοπεδινού»
Άλλες ειδήσεις
Χωρίς «Ε» τη Δευτέρα