Έντυπη Έκδοση

ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗ ΔΟΜΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΜΕ 68.000 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ «ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ» ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Οι ΗΠΑ «παίρνουν» το Αφγανιστάν

Την ενίσχυση της δομής της διοίκησης στο Αφγανιστάν ενέκριναν οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ ύστερα από σχετικό αμερικανικό αίτημα, τη στιγμή που οι ΗΠΑ σχεδιάζουν αναδιαμόρφωση της τακτικής επιχειρήσεων στη χώρα εν μέσω σφοδρών επικρίσεων για τις απώλειες αμάχων.

Ο υπ. Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς «αναλύει» στους 27 συναδέλφους του «τις αμερικανικές θέσεις» (φωτ. Reuter) Ο υπ. Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς «αναλύει» στους 27 συναδέλφους του «τις αμερικανικές θέσεις» (φωτ. Reuter) Σε δείπνο εργασίας που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών αργά την Πέμπτη το βράδυ ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς «ανέλυσε» στους 27 συναδέλφους του «τις αμερικανικές θέσεις». Και «οι σύμμαχοι έδωσαν τη σύμφωνη γνώμη τους για τις γενικές αρχές των τροποποιήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας, Τζέιμς Απατουράι.

«Πρώτη» δύναμη

Εως τα τέλη του 2009 οι Αμερικανοί στρατιώτες στην ISAF, τη διεθνή δύναμη αρωγής στο Αφγανιστάν που τελεί υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, αναμένεται να ξεπεράσουν τον αριθμό των Ευρωπαίων, Αυστραλών και Καναδών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις. Συνολικά 68.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα αποτελούν στο εξής τα δύο τρίτα των στρατιωτών των ξένων δυνάμεων στη χώρα. Η απόφαση των υπουργών Αμυνας, υποστηρίζουν διεθνείς αναλυτές, οδηγεί σε αμερικανοποίηση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, τη στιγμή που ο νέος ανώτατος διοιηκητής της ISAF και των αμερικανικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ, ανακοινώνει αλλαγές στην τακτική με στόχο την προστασία των αμάχων. «Πρέπει να επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ των αποτελεσματικών στρατιωτικών επιχειρήσεων και της προστασίας του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε ο Μακ Κρίσταλ στις πρώτες του συνεντεύξεις μετά την επικύρωση του διορισμού του από τη Γερουσία.

Η απόφαση για 68.000 στρατιώτες οδηγεί σε αμερικανοποίηση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, υποστηρίζουν διεθνείς αναλυτές (φωτ. Ass. Press) Η απόφαση για 68.000 στρατιώτες οδηγεί σε αμερικανοποίηση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, υποστηρίζουν διεθνείς αναλυτές (φωτ. Ass. Press) «Λευκή επιταγή»

Σύμφωνα με τους «New York Times», ο στρατηγός έχει λάβει «λευκή επιταγή» προκειμένου να δημιουργήσει ομάδα από ειδικούς και βετεράνους των ειδικών μονάδων με στόχο την υλοποίηση της νέας στρατηγικής που προβλέπει αιφνιδιαστικές επιθέσεις εναντίον των Ταλιμπάν και των λαθρεμπόρων ναρκωτικών της περιοχής. Οπως σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές, η κίνηση καθιστά σαφές ότι η νέα κυβέρνηση πιστεύει πως η προηγούμενη δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία στον πόλεμο του Αφγανιστάν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Αφγανιστάν
ΝΑΤΟ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Πακιστάν
Βομβιστικές επιθέσεις στο Πακιστάν...
Ιράκ
...καμικάζι σε τζαμί στο Ιράκ
Τουρκία
Ερευνούν συνταγματάρχη για συνωμοσία κατά της κυβέρνησης
Βόρεια Κορέα
Πυρηνική η «απάντηση» της Β. Κορέας στις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας
Αναλύσεις για τις ευρωεκλογές
Τελικά, τι έγινε στις ευρωεκλογές;
Αφγανιστάν
Οι ΗΠΑ «παίρνουν» το Αφγανιστάν
Τεχνολογία
Δώσε αέρα στο... ρομπότ, να σ' ανέβει στο κρεβάτι