Έντυπη Έκδοση

Πυρηνική η «απάντηση» της Β. Κορέας στις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας

Με τρίτη πυρηνική δοκιμή είναι πιθανόν να απαντήσει η Βόρεια Κορέα στην ομόφωνη απόφαση που έλαβε, αργά χθες το βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου αποφάσισαν βαρύτερες κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ, μεταξύ των οποίων απαγόρευση όλων των εξαγωγών και των περισσότερων εισαγωγών όπλων στη χώρα και ενισχυμένες επιθεωρήσεις σε όλες τις μεταφορές ύποπτων φορτίων από αέρα, θάλασσα και ξηρά. Η Κίνα και η Ρωσία, που εμφανίζονταν απρόθυμες να υποστηρίξουν τα τιμωρητικά μέτρα, στήριξαν την απόφαση, η οποία τώρα τελεί υπό διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, η Βόρεια Κορέα είναι μάλλον απίθανο να απαντήσει με στρατιωτικά μέσα στις νέες κυρώσεις του ΟΗΕ, ωστόσο αυτή η πιθανότητα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη κρίση της Β. Κορέας, ο διοικητής των Αμερικανών πεζοναυτών δήλωσε ότι «αν χρειαζόταν να κάνουμε απόβαση, δεν θα ήμασταν έτοιμοι». Επικαλούμενος την «κοινή λογική», ο υπουργός Αμυνας της Νότιας Κορέας Γουόν Τάε-Τζάε δήλωσε χθες ότι μια νέα πυρηνική δοκιμή «θα μπορούσε να είναι πιθανή». Την ίδια εκτίμηση έκανε και αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Με την Πιονγιάνγκ να έχει προειδοποιήσει με αντίποινα, η Νότια Κορέα προετοιμαζόταν για πιθανή κλιμάκωση της έντασης, στέλνοντας εκατοντάδες πεζοναύτες σε δύο νησιά κοντά στα διαφιλονικούμενα θαλάσσια σύνορά της με τη Βόρεια Κορέα. Ο διευθυντής της CIA Λίον Πανέτα δήλωσε ότι η αμερικανική κατασκοπία, αν και υπάρχουν δυσκολίες, παρακολουθεί από πολύ κοντά τις κινήσεις της Β. Κορέας για να εντοπίσει και να προλάβει πιθανή πώληση τεχνολογίας πυρηνικών και πυραύλων «σε όποιον είναι πρόθυμος να πληρώσει». Ο επικεφαλής της υπηρεσίας αμυντικών πυραύλων του Πενταγώνου είναι βέβαιος ότι Β. Κορέα και Ιράν συνεργάζονται από χρόνια για την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων «και έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο».

Ο διοικητής των Αμερικανών πεζοναυτών, στρατηγός Τζέιμς Κόνγουεϊ, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του δεν θα ήταν σε θέση να ανταποκριθούν αν τους ζητούνταν να κάνουν απόβαση στη Βόρεια Κορέα, εξαιτίας της έλλειψης της σχετικής εκπαίδευσης. Επικαλούμενος την περίπτωση της Κορέας, ο στρατηγός είπε ότι ίσως στο μέλλον «χρειαστεί να κάνουν επιχείρηση απόβασης με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», όμως μόνο το 10-15% των πεζοναυτών έχουν εκπαιδευτεί σε τέτοιες επιχειρήσεις και «αυτό με ανησυχεί πάρα πολύ». Οι δηλώσεις Κόνγουεϊ διατυπώθηκαν ως προειδοποίηση, δεδομένου ότι στο Πεντάγωνο υπάρχουν σκέψεις για περιορισμό προγραμμάτων συμβατικών όπλων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς Οργανισμοί
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Βόρεια Κορέα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Πακιστάν
Βομβιστικές επιθέσεις στο Πακιστάν...
Ιράκ
...καμικάζι σε τζαμί στο Ιράκ
Τουρκία
Ερευνούν συνταγματάρχη για συνωμοσία κατά της κυβέρνησης
Βόρεια Κορέα
Πυρηνική η «απάντηση» της Β. Κορέας στις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας
Αναλύσεις για τις ευρωεκλογές
Τελικά, τι έγινε στις ευρωεκλογές;
Αφγανιστάν
Οι ΗΠΑ «παίρνουν» το Αφγανιστάν
Τεχνολογία
Δώσε αέρα στο... ρομπότ, να σ' ανέβει στο κρεβάτι