Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ

Σκόντο στους φόρους λόγω εκλογών

Με φορτωμένες τις αποσκευές του με τη «χαλαρότητα» του Συμφώνου Σταθερότητας και την κακή οικονομική κατάσταση των χωρών της Κοινοτικής Ευρώπης γύρισε από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομίας Γιάν. Παπαθανασίου.

Οι διακηρύξεις περί «υπευθυνότητας» και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων κάποτε υποκλίνονται μπροστά στις... εκλογικές ανάγκες Οι διακηρύξεις περί «υπευθυνότητας» και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων κάποτε υποκλίνονται μπροστά στις... εκλογικές ανάγκες Και διαμήνυσε αμέσως στους κλονισμένους από την ήττα κ. Καραμανλή και Σουφλιά ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι δυνατόν να ελαφρυνθεί κατά τι το πακέτο των φόρων που θα καλύψει το νέο μεγάλο έλλειμμα του 5% και πλέον του ΑΕΠ, όπως διαμορφώνεται από τη μηδενική αύξηση των εσόδων. Και ότι έτσι διευκολύνεται η κυβέρνηση να περιορίσει το πολιτικό της κόστος, ενώ και ο πρωθυπουργός αποκτά μεγαλύτερη ευχέρεια πολιτικών χειρισμών στο εννιάμηνο που απομένει μέχρι τις κάλπες, με δεδομένη τη δήλωση Παπανδρέου ότι θα προκαλέσει εκλογές τον Μάρτιο (εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας).

Ο κ. Παπαθανασίου γύρισε όμως και ωχρός από την Εσπερία. Παρά το κλίμα χαλαρότητας που επικρατούσε σε Ecofin και Eurogroup, προφανώς και στους κόλπους της Κομισιόν, ο κοινοτικός επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, αρμόδιος για τα δημοσιονομικά, είχε φροντίσει να καλύψει τα νώτα του. Την περασμένη Δευτέρα δήλωσε ότι το ελληνικό έλλειμμα βρίσκεται φέτος στο 5% του ΑΕΠ. Και την επομένη έπλεξε το εγκώμιο του κ. Παπαθανασίου, διότι ο Ελληνας υπουργός «επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι ο στόχος για το έλλειμμα φέτος παραμένει στο 3,7%».

Με την άδεια του Αλμούνια

Σύμφωνα με τους «τύπους» της κοινοτικής διπλωματικής γλώσσας, ο κ. Αλμούνια υπέδειξε την ανάγκη να καλυφθεί η διαφορά, η οποία συμποσούται σε πρόσθετα έσοδα 3,5 δισ. ευρώ. Και υπέδειξε επίσης την οδό της συναίνεσης των Βρυξελλών στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση θελήσει, χάριν των εκλογικών ή άλλων αναγκών της, να «κουτσουρέψει» τα 3,5 δισ. ευρώ.

Στους κυβερνητικούς κόλπους αρχίζουν και άλλες ερμηνείες της «γλώσσας» που χρησιμοποίησε ο κ. Αλμούνια. Συνεργάτες τού κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου π.χ. σημείωναν το γεγονός ότι ο κ. Αλμούνια απέφυγε να αναφερθεί για φέτος σε «μόνιμα μέτρα» και επέλεξε να μιλήσει για διαρθρωτικά μέτρα το 2010. Οι ίδιοι συνεργάτες ερμήνευαν το γεγονός ως ένδειξη ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να ανεχθεί μια μεγαλύτερη αναλογία των πόρων από τους περιβόητους ημιυπαίθριους χώρους στο φορολογικό - εισπρακτικό πακέτο σε βάρος των φόρων. Ακριβέστερα, περισσότερα από την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων που είναι και δημοφιλής απόφαση, και λιγότερα από φόρους.

Παρά τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων (που τείνουν να φθάσουν στα όρια των λεονταρισμών) η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει ένα βαρύ πακέτο μέτρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ, ιδίως μετά την ήττα που υπέστη στις ευρωεκλογές και την πιθανότητα μιας νέας ήττας που δημιούργησε το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα.

Με τη μέθοδο Αλογοσκούφη

Τα νέα δεδομένα της «επόμενης μέρας» οδηγούν την κυβέρνηση να επανασχεδιάσει στις προσεχείς 15 μέρες το πακέτο των εισπρακτικών μέτρων. Για τον φόβο των Ιουδαίων - Ευρωπαίων θα προσπαθήσει να αντλήσει περί το 1-1,5 δισ. από πρόσθετους φόρους, ακολουθώντας την τακτική Αλογοσκούφη, επιλέγοντας δηλ. την αύξηση των φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, τα τσιγάρα - ποτά, καθώς και φόρους στα κινητά. Η ίδια τακτική στο παρελθόν δεν έφερε κοινωνική έκρηξη. Γιατί να φέρει τώρα; Αυτό διερωτάται αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας. Αλλο 1-1,5 δισ. θα προσφέρουν οι ημιυπαίθριοι.

Φυσικά το φορολογικό πακέτο θα συνοδευτεί από τεκμήρια διαβίωσης (οι εκλογικές ανάγκες επιτάσσουν να είναι ήπια), από επέκταση των αποδείξεων (το μέτρο δεν απέδωσε τίποτε πέρσι σε έσοδα) και από περικοπές δαπανών.

Η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή πλέον δυνατότητα να κάνει πίσω ολοταχώς, όσον αφορά το σχέδιο για τους φόρους. Παρά τη χαλαρότητα, η κοινοτική επιτήρηση θα λειτουργήσει ώς ένα μεγάλο βαθμό.

Αν και στην προεκλογική περίοδο ο Κ. Καραμανλης διέθεσε στις ομιλίες του χρόνο για να πείσει τον μεσαίο χώρο ότι θα προχωρήσει στις «μεταρρυθμίσεις», αυτές φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, ότι λαμβάνουν χώρα στο χώρο των ατομικών δικαιωμάτων και «του νόμου και της τάξης».

Οικονομικής υφής μεταρρυθμίσεις, ιδίως όταν θίγουν κοινωνικά στρώματα, είναι απίθανο να γίνουν λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.

Ετσι, η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά είπε προ ημερών σε συνεργάτες της ότι «η παρούσα φάση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τελείωσε. Τώρα θα αποτιμήσουμε τα αποτελέσματα των πρόσφατων παρεμβάσεών μας. Το μόνο που είναι ώριμο να γίνει είναι ο επαναπροσδιορισμός των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ίσως και η έναρξη μιας προεργασίας για τις αναπηρικές συντάξεις που πρόκειται να εκδοθούν στο μέλλον» προδιέγραψε την πορεία για τους επόμενους προεκλογικούς μήνες η κ. Πετραλιά. *

Στο «πειθαρχείο» παρέα με άλλους 20

Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει βαθύτατα την Ευρώπη. Ολες οι χώρες αναγκάζονται να καταρτίσουν πακέτα στήριξης κλάδων, επιχειρήσεων και εργαζομένων, διευρύνοντας έτσι τα ελλείμματά τους.

Είκοσι χώρες από τις 27 συνολικά της Ε.Ε. βρίσκονται ή θα τεθούν πολύ σύντομα υπό κοινοτική επιτήρηση, καθώς το δημοσιονομικό τους έλλειμμα ξεπερνά σαφώς το 3% του ΑΕΠ. Υπό επιτήρηση βρίσκονται σήμερα οι Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Ιρλανδία. Στις 17 Ιουνίου η επιτροπή θα ζητήσει από το Ecofin να τεθούν υπό επιτήρηση οι Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία, Λετονία και σε λίγους μήνες, όπως φαίνεται, θα ακολουθήσουν οι Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Τσεχία, Σλοβακία και Σλοβενία. Το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει γίνει έτσι διάτρητο. Και όπως τονίζουν ελληνικές πηγές στις Βρυξέλλες, όσοι ζητούν από τις υπό επιτήρηση χώρες να προσφύγουν σε φόρους για να καλύψουν τα ελλείμματα, όχι μόνο φαίνονται εκτός τόπου και χρόνου αλλά και, αγγίζουν τα όρια του γελοίου. Αυτή την οικονομική κατάσταση θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί η ελληνική κυβέρνηση, καθώς οι συγγενείς της συντηρητικές δυνάμεις ήταν οι νικητές των ευρωεκλογών στην Ε.Ε. και ο κ. Μπαρόζο αναζητεί και πάλι υποστηρικτές για να επιτύχει την επανεκλογή του στην προεδρία της Κομισιόν. Η κυβέρνηση έχει έτσι πολλά πολιτικά πλεονεκτήματα για να κουτσουρέψει το πακέτο των φορολογικών μέτρων. Εχει όμως το σοβαρό οικονομικό μειονέκτημα ότι τα ελλείμματά της δημιουργήθηκαν πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Κομισιόν
Εφορία και φορολογική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Πρώτο φορολογικό πακέτο
Ποιοι καλούνται να κλείσουν τις τρύπες του προϋπολογισμού
Και επί τεκμαρτών εισοδημάτων η έκτακτη εισφορά
Δημόσιο χρέος
Στο α' τρίμηνο το χρέος έπιασε την πρόβλεψη για το 2009
Τουρισμός
Τα μέτρα κάηκαν πριν ακόμη εφαρμοστούν
Δύσκολα αλλά όχι τραγικά για τον τουρισμό στη Β. Ελλάδα
Απελευθέρωση κλαδου υπηρεσιών
Φέρνουν στη Βουλή τον «Μπολκενστάιν» των υπηρεσιών
Αγορά ακινήτων
Τα στεγαστικά ζέσταναν προσωρινά την αγορά
Φορολογία ακινήτων
Περαιώνουν... ό,τι κινείται, χάριν εσόδων
Αυτοκίνητο
«Τσούλησε» η μείωση του τέλους ταξινόμησης
Γαλλία
Αρνητικός πληθωρισμός στη Γαλλία
Επανασχεδιασμός φορολογικού πακέτου
Σκόντο στους φόρους λόγω εκλογών
Άλλες ειδήσεις
Βιομηχανική κατακρήμνιση 21,6% στην ευρωζώνη
Τσεκούρωμα μισθών και συντάξεων στη Λετονία
Παραιτήσεις μελών του Δ.Σ. της ΔΕΗ, πριν τη μείωσή του
Ζητούν αντικειμενικά κριτήρια στις αποζημιώσεις