Έντυπη Έκδοση

Δύσκολα αλλά όχι τραγικά για τον τουρισμό στη Β. Ελλάδα

Με δυσκολίες ξεκίνησε η τουριστική σεζόν στη Χαλκιδική, την Καβάλα, τη Θάσο και την Πιερία, αλλά η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική όσο φάνταζε όταν ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση, σύμφωνα με τις ενώσεις ξενοδόχων.

Ανησυχία εκφράζουν, ωστόσο, τα σωματεία των εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό, κυρίως στη Χαλκιδική και την Πιερία, καθώς δεν έχουν προσληφθεί ακόμα όλοι και υπάρχει αγωνία ως προς τον αριθμό των ημερομισθίων που θα συμπληρώσουν.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ «Θα είναι μια δύσκολη χρονιά», μας είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος. Στη δύναμή της έχει 240 ξενοδοχειακές μονάδες και η μέση πληρότητα τους τον Μάιο ήταν στο 35% όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα ήταν 50%. Από τις κρατήσεις προκύπτει ότι μέχρι τις 20 Οκτωβρίου θα υπάρξει μείωση της τάξης του 15-20%, η οποία θα σημάνει πτώση του τζίρου κατά 30%, με δεδομένο ότι έχουν γίνει και εκπτώσεις στις τιμές. «Ενα ακόμη πρόβλημα είναι το πώς θα γίνει η αποπληρωμή ενώ ήδη έρχονται προς υπογραφή συμφωνίες για το 2010, και αν υπογράψουμε με τις μειωμένες τιμές του 2009 θα έχουμε νέα μείωση των εσόδων», επισήμανε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων.

Οι περισσότερες κρατήσεις στη Χαλκιδική έχουν γίνει από Γερμανούς τουρίστες και ακολουθούν οι Ρώσοι, οι Βρετανοί και τουρίστες από χώρες της Βαλκανικής.

«Είναι δύσκολη η σεζόν, αλλά δεν υπάρχει λόγος για δημιουργία πανικού ενώ η κατάσταση είναι αντιμετωπίσιμη», τόνισε ο Σταύρος Ανδρεάδης, εκ των ιδιοκτητών του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Sani Beach. Ζήτησε από την κυβέρνηση την ουσιαστική και μόνιμη στήριξη (όχι μόνον οικονομική), με υποδομές και άλλους τρόπους, ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικό το τουριστικό προϊόν, και σημείωσε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι ο τουρισμός αντέχει στην κρίση. Στο δικό τους συγκρότημα υπολογίζει ότι η μείωση της κίνησης θα είναι 7-8%.

Από τους 9.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους της Χαλκιδικής μόνο 4.000 είχαν πιάσει δουλειά μέχρι τις αρχές του Ιουνίου, οι μεγάλες μονάδες έχουν κάνει όλες τις προσλήψεις, αλλά υπάρχουν μικρές που είτε δεν άνοιξαν ακόμη είτε λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό, μας είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, Αγγελος Πράτσας. Εξέφρασε το φόβο για συρρίκνωση του συνολικού χρόνου εργασίας, ενώ επισήμανε ότι μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος κάποια ξενοδοχεία έδωσαν ρεπό στους εργαζομένους.

Αισιόδοξος, ότι είναι θέμα ημερών η απασχόληση όλων των εργαζομένων, καθώς από τις 10 Ιουνίου μπαίνουν όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες σε λειτουργία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων και πρόσθεσε πως θα συμπληρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ημερομισθίων για την ένταξή τους στο Ταμείο Ανεργίας.

ΠΙΕΡΙΑ Πτώση της κίνησης κατά 3-5% για τα ξενοδοχεία της Πιερίας υπολογίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νομού, Γιώργος Μπούρος. Στην Πιερία υπάρχουν 365 ξενοδοχεία. Πρόκειται για 5 μεγάλες μονάδες και το 50% αυτών διαθέτουν από 30-40 δωμάτια. Φέτος παρατηρείται μεγάλη μείωση στις αφίξεις τουριστών από την Ουγγαρία, αλλά αυξάνονται οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι, επανακάμπτουν οι Ρώσοι, ενώ στην κατάταξη προηγούνται οι Γερμανοί και ακολουθούν οι Ρουμάνοι, οι Τσέχοι και οι Πολωνοί.

«Μαύρα κι άραχνα» περιέγραψε τα πράγματα σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους στον επισιτισμό και τον τουρισμό ο πρόεδρος του σωματείου και μέλος της διοίκησης της πανελλήνιας Ομοσπονδίας, Βαλάσης Κοτρώνης. Από τους 5.000 εργαζομένους στα ξενοδοχεία και στους χώρους εστίασης, οι μισοί έχουν προσληφθεί και οι άλλοι περιμένουν ακόμα, είπε.

Κατήγγειλε ότι παραβιάζεται η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, υπάρχουν περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται αλλοδαποί φοιτητές σε πλήρη απασχόληση αντί να κάνουν μόνο πρακτική άσκηση. Η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι τον Φεβρουάριο θα ήταν έτοιμη η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα όριζε το θεσμικό πλαίσιο για την πρακτική άσκηση φοιτητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και θα έβαζε πλαφόν, δηλαδή ποσόστωση, ως προς τον αριθμό τους σε σχέση με το τακτικό προσωπικό των επιχειρήσεων, κι ακόμα δεν εκδόθηκε. Παρατήρησε, επίσης, ότι εμφανίζονται εταιρίες ενοικίασης προσωπικού έναντι 390, 490 και 790 ευρώ το μήνα, πέρα από τη «μαύρη εργασία», κι έκανε λόγο για σύγχρονο «σκλαβοπάζαρο».

ΚΑΒΑΛΑ-ΘΑΣΟΣ Πτώση της κίνησης κατά 15% μέχρι τις 10 Ιουλίου και μετά επάνοδο στα περσινά επίπεδα προβλέπει για την Καβάλα και τη Θάσο ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων, Απόστολος Αθανιάς, ενώ εκτιμά ότι ο τζίρος των ξενοδοχείων θα μειωθεί κατά 10-20%. Τα ξενοδοχεία στην περιοχή είναι 220 και υπάρχουν 500 καταλύματα. Εχουν μπει όλα σε λειτουργία και το 80% των εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό έχουν προσληφθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου, Γιάννη Μίγκο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρισμός
Σχετικά θέματα: Τουρισμός
Τα μέτρα κάηκαν πριν ακόμη εφαρμοστούν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Πρώτο φορολογικό πακέτο
Ποιοι καλούνται να κλείσουν τις τρύπες του προϋπολογισμού
Και επί τεκμαρτών εισοδημάτων η έκτακτη εισφορά
Δημόσιο χρέος
Στο α' τρίμηνο το χρέος έπιασε την πρόβλεψη για το 2009
Τουρισμός
Τα μέτρα κάηκαν πριν ακόμη εφαρμοστούν
Δύσκολα αλλά όχι τραγικά για τον τουρισμό στη Β. Ελλάδα
Απελευθέρωση κλαδου υπηρεσιών
Φέρνουν στη Βουλή τον «Μπολκενστάιν» των υπηρεσιών
Αγορά ακινήτων
Τα στεγαστικά ζέσταναν προσωρινά την αγορά
Φορολογία ακινήτων
Περαιώνουν... ό,τι κινείται, χάριν εσόδων
Αυτοκίνητο
«Τσούλησε» η μείωση του τέλους ταξινόμησης
Γαλλία
Αρνητικός πληθωρισμός στη Γαλλία
Επανασχεδιασμός φορολογικού πακέτου
Σκόντο στους φόρους λόγω εκλογών
Άλλες ειδήσεις
Βιομηχανική κατακρήμνιση 21,6% στην ευρωζώνη
Τσεκούρωμα μισθών και συντάξεων στη Λετονία
Παραιτήσεις μελών του Δ.Σ. της ΔΕΗ, πριν τη μείωσή του
Ζητούν αντικειμενικά κριτήρια στις αποζημιώσεις