Έντυπη Έκδοση

ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΑ 280 ΔΙΣ. ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑ 14% * ΗΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΔΑΝΕΙΣΤΕΙ 55 ΔΙΣ.

Στο α' τρίμηνο το χρέος έπιασε την πρόβλεψη για το 2009

Σε εκτροχιασμό οδηγείται φέτος και το δημόσιο χρέος, καθώς το κράτος αδυνατεί να χρηματοδοτήσει τις τεράστιες δαπάνες που έχουν προκύψει με έσοδα ει μη μόνον με δανεισμό.

Ετσι στο πρώτο κιόλας τρίμηνο του έτους το δημόσιο χρέος ξεπέρασε τον πήχυ που είχε θέσει ο προϋπολογισμός για ολόκληρο το 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο τέλος Μαρτίου το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 280,07 δισ. ευρώ, έναντι 275,5 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός για το σύνολο του έτους. Η πορεία του δημόσιου χρέους είναι πλέον ανησυχητικά αυξητική αν ληφθεί υπόψη ότι σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2008 καταγράφεται άνοδος κατά 14%.

Βραχυχρόνιες πιέσεις

Η εκτόξευση του περιθωρίου δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο στα επίπεδα του 3% στις αρχές του έτους ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να δανείζεται κυρίως μέσω ομολόγων βραχυπρόθεσμης διάρκειας. Η μέση διάρκεια των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στο πρώτο τρίμηνο του έτους υποχώρησε στα 5 χρόνια. Στο μισό περίπου δηλαδή απ' αυτήν που ήταν το 2008 (10,96 έτη). Μάλιστα το 2007 η διάρκεια ήταν ακόμη μεγαλύτερη στα 13,25 έτη. Ο «βραχυχρόνιος χαρακτήρας» που λαμβάνει το δημόσιο χρέος προκαλεί αυξημένες πιέσεις στους προϋπολογισμούς των αμέσως επομένων ετών. Ετσι, εκτός από τις αυξημένες δαπάνες για τόκους που οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να καταβάλουν εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων, θα διογκώνεται και το κονδύλι των χρεολυσίων. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία το 2011 για χρεολύσια ο Προϋπολογισμός θα πρέπει να καταβάλει περίπου 28 δισ. ευρώ.

Τα χρεολύσια όμως καλύπτονται κατά πάγια τακτική με νέο δανεισμό. Κατά συνέπεια ο βραχυχρόνιος υπερδανεισμός φέτος υπονόμευσε τις δανειακές ανάγκες του Δημοσίου και για τα προσεχή έτη. Ηδη μέχρι στιγμής το Δημόσιο έχει δανειστεί περί τα 55 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου απέδωσε τον πρόσθετο δανεισμό στη θωράκιση του προϋπολογισμού και όχι στα ανοίγματα που εμφανίζει. Βέβαια παρά τις διαβεβαίωσεις, οι μεγάλες ανάγκες ρευστότητας του Δημοσίου αποτυπώνονται στο ταμειακό άνοιγμα του προϋπολογισμού στο τετράμηνο που είχε ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.

Ο υπερδανεισμός του Δημοσίου, ο οποίος φαίνεται ότι θα ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη, πολλώ δε μάλλον αυτήν των 40,7 δισ. ευρώ, του φετινού προϋπολογισμού, κληροδοτεί με πρόσθετους τόκους άνω των 900 εκατ. ευρώ τις δαπάνες των επόμενων ετών. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Πρώτο φορολογικό πακέτο
Ποιοι καλούνται να κλείσουν τις τρύπες του προϋπολογισμού
Και επί τεκμαρτών εισοδημάτων η έκτακτη εισφορά
Δημόσιο χρέος
Στο α' τρίμηνο το χρέος έπιασε την πρόβλεψη για το 2009
Τουρισμός
Τα μέτρα κάηκαν πριν ακόμη εφαρμοστούν
Δύσκολα αλλά όχι τραγικά για τον τουρισμό στη Β. Ελλάδα
Απελευθέρωση κλαδου υπηρεσιών
Φέρνουν στη Βουλή τον «Μπολκενστάιν» των υπηρεσιών
Αγορά ακινήτων
Τα στεγαστικά ζέσταναν προσωρινά την αγορά
Φορολογία ακινήτων
Περαιώνουν... ό,τι κινείται, χάριν εσόδων
Αυτοκίνητο
«Τσούλησε» η μείωση του τέλους ταξινόμησης
Γαλλία
Αρνητικός πληθωρισμός στη Γαλλία
Επανασχεδιασμός φορολογικού πακέτου
Σκόντο στους φόρους λόγω εκλογών
Άλλες ειδήσεις
Βιομηχανική κατακρήμνιση 21,6% στην ευρωζώνη
Τσεκούρωμα μισθών και συντάξεων στη Λετονία
Παραιτήσεις μελών του Δ.Σ. της ΔΕΗ, πριν τη μείωσή του
Ζητούν αντικειμενικά κριτήρια στις αποζημιώσεις