Έντυπη Έκδοση

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

Φέρνουν στη Βουλή τον «Μπολκενστάιν» των υπηρεσιών

Με καθυστέρηση ενός έτους, ορατό πλέον τον κίνδυνο παραπομπής στο Ευρωδικαστήριο λόγω αργοπορίας, αλλά και δεδομένη τη... νίκη της γραφειοκρατίας και για το 2009, οδεύει προς τη Βουλή τις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών. Θα επιτρέπει από τον επόμενο χρόνο την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών ξένων επαγγελματιών στην Ελλάδα αλλά και Ελλήνων στην Ε.Ε.

Δηλαδή, ένας Κύπριος σύμβουλος επιχειρήσεων, αρχιτέκτονας, δικηγόρος ή διαφημιστής με μία μόνο συναλλαγή με το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να ανοίξει γραφείο ή να παρέχει υπηρεσίες. Ενας συντηρητής γραφείων από τη Βουλγαρία θα μπορεί με τον ίδιο τρόπο να αναλαμβάνει έργα στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και ο Ελληνας κατασκευαστής, ξεναγός, έμπορος, φοροτεχνικός θα μπορεί από το 2010 με μία αίτηση να δουλέψει ανά την Ε.Ε., αλλά και μέσα στην Ελλάδα, χωρίς να περάσει πια από τα «γρανάζια» του Δημοσίου.

Ολα αυτά ακόμη παραμένουν στα... χαρτιά γιατί τους μήνες που απομένουν πρέπει να γίνουν πολλά. Ο νόμος που αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται, απλά ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο τη γνωστή ως οδηγία «Μπολκενστάιν» (είχε αρχικά προγραμματιστεί να ψηφιστεί τον Ιούνιο του 2008).

Πλέον η κυβέρνηση στο... παρά 5' προωθεί τον νόμο για να ξεκινήσει μετά την... πραγματική δουλειά:

1 Πρέπει να κωδικοποιηθεί η διάσπαρτη σήμερα νομοθεσία κάθε υπουργείου που αφορά τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Σχετικό αίτημα έχει υποβάλει από το 2007 το υπουργείο Οικονομίας με καταληκτική ημερομηνία το ίδιος έτος.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες πολύ λίγα υπουργεία αποκρίθηκαν επαρκώς. Ετσι, πλέον έχει ανατεθεί σε νομικούς της ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης αναπτυξιακών προγραμμάτων) του υπουργείου Οικονομίας το... έργο.

Εξετάζουν την επάρκεια των στοιχείων κάθε υπουργείου για να κάνουν συμπληρωματικό έλεγχο. Η διαδικασία λέγεται screening: θα δουν ποιοι νόμοι δεν εμποδίζουν την ενιαία αγορά και θα διατηρηθούν, θα καταγράψουν όσους την εμποδίζουν.

Οι λόγοι «εθνικού συμφέροντος»

Οι τελευταίοι ή θα αλλάξουν (με άλλους νόμους που θα πρέπει να κατατεθούν εντός του έτους στη Βουλή) ή θα αιτιολογηθούν επαρκώς στην Ε.Ε. οι λόγοι που επιβάλλουν τη διατήρησή τους (π.χ. εθνικό συμφέρον). Διαφορετικά μπορεί να παραπεμφθεί η Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο.

Πολλά άλλα κράτη έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία (π.χ. Βρετανία) και η Επιτροπή ασκεί από καιρό πιέσεις στην Ελλάδα γιατί λόγω κρίσης υπάρχουν επιπλέον λόγοι δραστικής μείωσης της γραφειοκρατίας.

2 Οταν καταγραφούν οι νόμοι, θα πρέπει να κωδικοποιηθούν. Στη συνέχεια η νομοθεσία αυτή, μαζί με την αιτιολογία για κάθε εμπόδιο που θα διατηρηθεί (π.χ. σήμερα υπάρχουν εδαφικοί περιορισμοί στα βενζινάδικα και ελάχιστες χρεώσεις σε συμβολαιογράφους που δεν έχει ανακοινωθεί αν θα διατηρηθούν), θα πρέπει να σταλεί σε εκθέσεις, μεταφρασμένη στην Ε.Ε. μέχρι το τέλος του έτους (αρχική προθεσμία ήταν το τέλος του 2008). Μάλιστα προβλεπόταν αρχικά διαβούλευση με τους επαγγελματικούς φορείς κλάδων που έχουν περιορισμούς ώστε να βρεθεί λύση.

16 ΚΕΠ μετασχηματίζονται

3 Παράλληλα το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να στελεχώσει κατάλληλα 16 ΚΕΠ ανά την Ελλάδα ώστε να λειτουργούν (με φυσική επαφή αλλά και ηλεκτρονικά) ως Κέντρα Ενιαίας Εξυπηρέτησης.

4 Το υπουργείο Οικονομίας πρέπει να ολοκληρώσει τη διακρατική συνεργασία μέσω υπηρεσιών που ήδη λειτουργούν πειραματικά σε πολλά κράτη. Ο λόγος για το Πληροφοριακό Σύστημα Εσωτερικής Αγοράς, το οποίο θα διασυνδέει κάθε υπηρεσία κάθε κράτους-μέλους για να μεταφέρονται τα αναγκαία έγγραφα (π.χ. Επιμελητήριο Βόλου με ανάλογη υπηρεσία Βελγίου). *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Απασχόληση και ανεργία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Πρώτο φορολογικό πακέτο
Ποιοι καλούνται να κλείσουν τις τρύπες του προϋπολογισμού
Και επί τεκμαρτών εισοδημάτων η έκτακτη εισφορά
Δημόσιο χρέος
Στο α' τρίμηνο το χρέος έπιασε την πρόβλεψη για το 2009
Τουρισμός
Τα μέτρα κάηκαν πριν ακόμη εφαρμοστούν
Δύσκολα αλλά όχι τραγικά για τον τουρισμό στη Β. Ελλάδα
Απελευθέρωση κλαδου υπηρεσιών
Φέρνουν στη Βουλή τον «Μπολκενστάιν» των υπηρεσιών
Αγορά ακινήτων
Τα στεγαστικά ζέσταναν προσωρινά την αγορά
Φορολογία ακινήτων
Περαιώνουν... ό,τι κινείται, χάριν εσόδων
Αυτοκίνητο
«Τσούλησε» η μείωση του τέλους ταξινόμησης
Γαλλία
Αρνητικός πληθωρισμός στη Γαλλία
Επανασχεδιασμός φορολογικού πακέτου
Σκόντο στους φόρους λόγω εκλογών
Άλλες ειδήσεις
Βιομηχανική κατακρήμνιση 21,6% στην ευρωζώνη
Τσεκούρωμα μισθών και συντάξεων στη Λετονία
Παραιτήσεις μελών του Δ.Σ. της ΔΕΗ, πριν τη μείωσή του
Ζητούν αντικειμενικά κριτήρια στις αποζημιώσεις