Έντυπη Έκδοση

«Σκούπα» και στη δεύτερη ευκαιρία

Τεράστια αναστάτωση έχουν επιφέρει στις κοινότητες των αλλοδαπών που ζουν παράνομα ή οριακά νόμιμα στη χώρα, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για μαζικές συλλήψεις στους προσεχείς μήνες.

Ανάμεσα στις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, είναι η επίσπευση του χρόνου εξέτασης αιτημάτων χορήγησης ασύλου και κυρίως η κατάργηση της προσφυγής ενώπιον της δευτεροβάθμιας επιτροπής. Αυτό το δικαίωμα προσφυγής, που έδινε τη δυνατότητα παραμονής στη χώρα για διάστημα μέχρι και τρία-τέσσερα χρόνια καταργείται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο έχει προωθηθεί προς υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πλέον σχεδιάζεται, η πρωτοβάθμια επιτροπή να είναι η μία και μοναδική που θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει το αίτημα. Μοναδικό ένδικο μέσο προσφυγής είναι πλέον το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο όμως γίνονται ελάχιστες προσφυγές, λόγω περίπλοκων νομικών διαδικασιών και απειροελάχιστων πιθανοτήτων ακύρωσης. Η προσφυγή στο ΣτΕ ίσχυε και με το παλιό σύστημα μετά τη δευτεροβάθμια επιτροπή.

Μέχρι τώρα η επιτροπή α' βαθμού ήταν αμιγώς αστυνομική και η δεύτερη μικτή. Πλέον στην πρωτοβάθμια θα μετέχουν: εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ, εκρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και πιθανότατα ένας εκπρόσωπος της Διοικητικής Περιφέρειας. Αν τελικά η επιτροπή παραμείνει τετραμελής, θα υπερισχύει η ψήφος του προέδρου, ο οποίος είναι αστυνομικός.

Οι εκκρεμότητες στην επιτροπή β' βαθμού από το 2008 είναι πάνω από 30 χιλιάδες αιτήσεις και αυτές προβλέπεται να εκδικαστούν με το παλιό σύστημα, αλλά χωρίς η απόφαση της δευτεροβάθμιας να είναι αποφασιστική, αλλά μόνο γνωμοδοτική.

Με τη ρύθμιση αυτή, το υπουργείο Εσωτερικών σκοπεύει να αποθαρρύνει τους μετανάστες να καταθέτουν αιτήσεις ασύλου για να κερδίσουν χρόνο νόμιμης παραμονής.

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει εκφράσει ανησυχίες για τις αλλαγές, τονίζοντας ότι οι αλλαγές μπορεί να υπονομεύσουν τη δίκαιη εξέταση των αιτημάτων ασύλου.

Στο μεταξύ η αστυνομία επιδίδεται κυρίως σε αναγνωριστικούς ελέγχους σε περιοχές της πρωτεύουσας, αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί ότι στοχεύει στις μαζικές συλλήψεις λαθρομεταναστών, διότι απλούστατα δεν υπάρχουν ακόμη οι χώροι κράτησης. Οι διαδικασίες μαζικών συλλήψεων θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, όταν προβλέπεται ότι θα είναι έτοιμοι οι επιλεχθέντες χώροι συγκέντρωσης. Δηλαδή, τα παλιά στρατόπεδα, που ουσιαστικά θα μετατραπούν σε κέντρα απέλασης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκης, επισήμανε χθες ότι το καλοκαίρι θα δοθεί βάρος στις απελάσεις με πτήσεις τσάρτερ, κυρίως προς το Πακιστάν, με το οποίο έχει βρεθεί δίαυλος επικοινωνίας σε διπλωματικό επίπεδο.

Υπολογίζεται ότι μέσα στο θέρος θα έχουν εκτελεστεί πάνω από 500 εκκρεμείς διοικητικές απελάσεις προς το Πακιστάν, ενώ ανάλογοι δίαυλοι αναζητούνται με τη Νιγηρία.

*Εν τω μεταξύ, σε επιχείρηση αναγνωριστικής σκούπας της ΕΛ.ΑΣ., το βράδυ της Πέμπτης, στο κέντρο της Αθήνας, συνελήφθησαν 52 άτομα. Αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες πραγματοποίησαν ελέγχους σε 580 άτομα, 56 οδηγούς αυτοκινήτων και 29 δικύκλων, καθώς και σε 45 καταστήματα.

Συνολικά συνελήφθησαν 52, εκ των οποίων 10 για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, ένας για καταδικαστικές αποφάσεις, 36 για παραβάσεις του νόμου περί εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων και πέντε για παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατασχέθηκαν και 7,7 γραμμ. ηρωίνης, οκτώ γραμάρια χασίς και 0,3 γραμμ. κοκαΐνης.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Σχετικά θέματα: Μετανάστες - Άσυλο
«Οχι στα πογκρόμ»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Μετανάστες - Άσυλο
«Σκούπα» και στη δεύτερη ευκαιρία
«Οχι στα πογκρόμ»
Συνέντευξη: Πατήρ Προκόπιος
«Η αδιαφορία της Πολιτείας έβγαλε τους ανθρώπους στον δρόμο»
Τζαμί και μουσουλμανικό νεκροταφείο
Επιφυλάξεις μουσουλμάνων για τις νέες κυβερνητικές ανακοινώσεις
Γρίπη των χοίρων
Εγρήγορση και μέτρα για τη νέα γρίπη
12 τα κρούσματα
«Ερχεται» εμβόλιο το φθινόπωρο
Φάκελος: Νόμπελ... του αέρα
Ριάλιτι επιστήμες
Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών
Το ΕΚΚΕ και το σούπερ-μάρκετ της έρευνας
Εκδήλωση ΕΚΚΕ
Φεστιβάλ Athens Pride
Με σημαία την υπερηφάνεια
Άλλες ειδήσεις
Φωτιά σε Κάρπαθο - συνελήφθη 14χρονος για Πάρνηθα
1.500 τόνοι σκουπίδια στους δρόμους
Απέλυσαν παιδαγωγό