Έντυπη Έκδοση

Ο ΝΟΤΙΟΑΦΡΙΚΑΝΟΣ ΑΣΟΣ ΤΟΥ ΠΑΟ, ΜΠΡΑΪΣ ΜΟΥΝ, ΜΕΤΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΟ «ΚΟΝΦΕΝΤΕΡΕΪΣΟΝ ΚΑΠ» ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΥΡΙΟ

«Το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μου είναι το Μουντιάλ 2010»

Δεκαπέντε χρόνια μετά το τέλος του απαρτχάιντ η Νότια Αφρική είναι πανέτοιμη να διοργανώσει ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, το οποίο θα αποτελέσει και το βασικό «test enent» εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010.

Η FIFA για πρώτη φορά στην ιστορία της αποφάσισε να αναθέσει σε μία χώρα της Αφρικής τη διοργάνωση και διεξαγωγή του μουντιάλ. Στην αρχή υπήρχαν κάποιες αμφιβολίες για το αν η Ν. Αφρική θα μπορούσε να φέρει σε πέρας ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα, αλλά όλα δείχνουν ότι θα κερδίσει το στοίχημα.

«Δεν θα υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα και η χώρα μου θα διοργανώσει με επιτυχία το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, αλλά κυρίως το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτό το πιστεύουν όλοι στη χώρα μου και γίνεται μεγάλη προσπάθεια...», δηλώνει στην «Ε» ο Μπράις Μουν, ο οποίος συμπεριλήφθηκε στην αποστολή της Εθνικής Ν. Αφρικής.

Ο μπακ του Παναθηναϊκού θεωρεί ότι «η διοργάνωση του μουντιάλ είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μου και θα της δώσει μία επιπλέον ώθηση προς τα εμπρός. Είναι η μεγάλη ευκαιρία να προοδεύσουμε ακόμα περισσότερο σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στο αθλητικό κομμάτι. Η Ν. Αφρική πέρασε πολλά, αλλά τα τελευταία 15 χρόνια κάνει σταθερά βήματα προόδου κι αυτό θα το καταλάβουν και όσοι φίλαθλοι θα έρθουν ως θεατές είτε στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, είτε στο μουντιάλ».

Γίνεται μεγάλη συζήτηση για την εγκληματικότητα που υπάρχει στη Ν. Αφρική.

«Και σε αυτόν τον τομέα τα πράγματα έχουν βελτιωθεί. Τα ποσοστά έχουν πέσει θεαματικά και πιστεύω ότι οι φίλαθλοι που θα μας επισκεφτούν δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους πρόβλημα. Μπορώ να τους πω ότι θα περάσουν... σούπερ και αξίζει να κάνουν αυτό το μακρινό ταξίδι. Μπορούν να συνδυάσουν τα παιχνίδια με διάφορες εκδρομές, καθώς η χώρα μου είναι πανέμορφη και μπορεί ο επισκέπτης να δει πράγματα που δεν μπορεί να δει πουθενά αλλού στον κόσμο. Τέτοια ταξίδια δεν μπορεί να τα κάνει κάποιος μέσος άνθρωπος κάθε χρόνο. Μάλλον γίνονται μία φορά στη ζωή μας».

Ο πρόεδρος της Ν.Αφρικής, Τζάκομπ Ζούμα σκοράρει στην επίσκεψή του στο «Soccer City Stadium» του Σοβέτο. Γήπεδο σχεδόν ίδιο με τη «Φωλιά του πουλιού», το Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου Ο πρόεδρος της Ν.Αφρικής, Τζάκομπ Ζούμα σκοράρει στην επίσκεψή του στο «Soccer City Stadium» του Σοβέτο. Γήπεδο σχεδόν ίδιο με τη «Φωλιά του πουλιού», το Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου Τι σημαίνει για τη χώρα σου η διοργάνωση των μεγάλων αθλητικών γεγονότων;

«Και μόνο ότι η FIFA για πρώτη φορά αναθέτει σε αφρικανική χώρα το μουντιάλ δεν μας... επιτρέπει να αποτύχουμε. Το κίνητρο είναι τεράστιο κι αν δεν πιστεύαμε στις δυνατότητές μας ως χώρα δεν θα αναλαμβάναμε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, την οποία θα παρακολουθήσει όλος ο πλανήτης. Είναι για όλους ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε. Πρέπει να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι η Ν. Αφρική έχει αλλάξει προς το καλύτερο».

Είναι έτοιμη η Ν. Αφρική για το μεγάλο ραντεβού του 2010;

«Ακόμα δεν έχουν τελειώσει ένα-δύο στάδια. Το ένα θα είναι έτοιμο σε 1-2 μήνες και το άλλο μέχρι το τέλος του χρόνου. Ολα πάνε βάσει προγράμματος και θεωρώ ότι τα πάντα θα κυλήσουν ομαλά και δεν θα προκύψουν απρόοπτα που θα δημιουργήσουν προβλήματα στη διοργάνωση των αγώνων. Οταν αναλαμβάνεις τέτοιες διοργανώσεις είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν διάφορα εμπόδια. Το θέμα είναι να μπορείς να τα αντιμετωπίσεις άμεσα και χωρίς χάσιμο χρόνου. Απ' ό,τι φαίνεται λοιπόν δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην προετοιμασία του Παγκοσμίου Κυπέλλου».

Αγωνιστικά ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας σας στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών;

Η εθνική ομάδα της Ν. Αφρικής θέλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων Η εθνική ομάδα της Ν. Αφρικής θέλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων «Η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι ένα τεστ και για την εθνική μας ομάδα, καθώς θα παίξουμε με σπουδαίους αντιπάλους, οπότε θα διαπιστώσουμε σε τι επίπεδο βρισκόμαστε και τι θα πρέπει να βελτιώσουμε, ώστε σε ένα χρόνο να είμαστε πιο δυνατοί. Μέσα από τέτοιες διοργανώσεις βγαίνεις πιο δυνατός και πιο έμπειρος. Γι' αυτό πιστεύω ότι η εμπειρία μας από το Κύπελλο Συνομοσπονδιών θα μας βοηθήσει για να παρουσιαστούμε ακόμα καλύτεροι στο μουντιάλ».

Ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά της Εθνικής Ν. Αφρικής;

«Είμαστε ομάδα. Εχουμε έντονο το στοιχείο της ομαδικότητας και όλοι οι παίκτες παίζουν με μεγάλο πάθος όταν αγωνίζονται με την Εθνική. Μας λείπει ο μεγάλος σταρ, ο παίκτης που θα κάνει τη διαφορά, αλλά αυτό δεν μας αγχώνει. Οποτε παίζουμε πειθαρχημένα και έχουμε συγκέντρωση στο παιχνίδι μας πάμε καλά. Αυτό θέλουμε να κάνουμε και στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών.

Οι φίλαθλοί μας θεωρούν ότι οι επιθετικοί μας είναι οι σταρ της ομάδας. Εμείς δεν το βλέπουμε έτσι και όλα τα παιδιά έχουν δουλέψει σκληρά στη μίνι προετοιμασία για να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Αν πάμε τώρα καλά, θα "ζεστάνουμε" και τον κόσμο μας για το μουντιάλ. Κι αυτό είναι ένα επιπλέον κίνητρο για μας που είμαστε στην Εθνική».

Τσεκάρισμα

Ο 23χρονος μπακ και ο Ζιλμπέρτο Σίλβα θα είναι οι δύο εκπρόσωποι του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, ενώ άνθρωπος του «τριφυλλιού» θα παρακολουθήσει τους αγώνες, προκειμένου να τσεκάρει κάποιους παίκτες που τους έχουν προταθεί. «Δεν με έχουν ενημερώσει από τον Παναθηναϊκό ότι θα έρθει στους αγώνες κάποιος άνθρωπος της ομάδας. Αυτή την περίοδο άλλωστε είμαι συγκεντρωμένος στις υποχρεώσεις της Εθνικής, γιατί θέλω και εγώ να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό προκειμένου να τη βοηθήσω. Είτε έρθει πάντως άνθρωπος του Παναθηναϊκού είτε δεν έρθει, εγώ θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό...», επισημαίνει στην «Ε» ο Μουν, ο οποίος δηλώνει άγνοια για τους λόγους που «κόπηκε» άλλος ένας «πράσινος» από το Κύπελλο Συνομοσπονδιών.

Ο λόγος για τον Νασίφ Μόρις, που ήταν βασικός και αναντικατάστατος στην Εθνική της Νοτίου Αφρικής, αλλά ξαφνικά βρέθηκε εκτός αποστολής. Ο συμπαίκτης του υποστηρίζει: «Πραγματικά δεν ξέρω τι έγινε και δεν μίλησα για το θέμα με τον Νασίφ. Οταν έχεις σημαντικά παιχνίδια μπροστά σου, αυτό που σε απασχολεί είναι να είσαι συγκεντρωμένος για να έχεις καλή απόδοση. Για όλα τα άλλα έχεις χρόνο να μιλήσεις μετά τους επίσημους αγώνες». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπελλο Συνομοσπονδιών
Παναθηναϊκός
Ποδόσφαιρο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Αθλητισμός της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη Μπράις Μουν
«Το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μου είναι το Μουντιάλ 2010»
Κύπελλο Συνομοσπονδιών
Πρεμιέρα αύριο στη Ν. Αφρική
Παναθηναϊκός
«Στέλνουν» για Ενχελααρ
ΑΕΚ
Ερχεται για υπογραφές ο Ιορντάκε
Αρης
«Σαν αστέρας του ροκ»
ΠΑΟΚ
Εφτασε ο Τσιρίλο, σειρά έχει ο Ριέρα
Ηρακλής
Οπερέτα στις μετεγγραφές
Μπάσκετ
Περνάνε το μήνυμα
Αφησε «παραθυράκι»
Ολυμπιακός
Αδέλφια σε δίλημμα
Άλλες ειδήσεις
«Ιστορική συμφωνία»