Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ OFF SHORE ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΛΗΠΤΕΣ

Ο μαυρο-πίνακας της Siemens

Οι μίζες έφταναν μέσα σε βαλίτσες - Η «ανωνυμία» μέσω Ελβετίας και Παναμά - Χριστοφοράκος: Μην τους δίνετε στοιχεία

Σε ένα περίπλοκο σύστημα από μεσάζοντες, παρένθετα πρόσωπα, αντισταθμιστικές πληρωμές αναζητούνται οι τελικοί αποδέκτες του μαύρου χρήματος. Αποκαλυπτικός είναι ο κατάλογος στελέχους ελβετικής τράπεζας, χωρίς ωστόσο να έχει διερευνηθεί ποια εμβάσματα έχουν σχέση με την υπόθεση.

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

 • Υπόθεση Siemens

  • «Κρύψτε την αλληλογραφία μου»
   Στην αποκωδικοποίηση, από την διεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος, του περιεχομένου των 21 κινητών και ασύρματων τηλεφώνων και του σκληρού δίσκου από τον υπολογιστή της γραμματέως του Μ. Χριστοφοράκου Αικατερίνης Τσακάλου, που κατασχέθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με καθυστέρηση δύο χρόνων, στρέφει τώρα το ενδιαφέρον της η εξεταστική επιτροπή της Βουλής.
  • Τρία αγκάθια στην έρευνα για τη Siemens
   «Είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε το κόστος που μας αναλογεί, αλλά θέλουμε να βγει άκρη με τη Siemens», τονίζει συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο οποίος πιστεύει ότι οι έρευνες θα φθάσουν σε κάποια από τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν εισπράξει χρήματα από τα μαύρα ταμεία της εταιρείας.
  • Δύο ιστορίες με μεγάλη ουρά
   Οταν καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens ο επιχειρηματίας Σ. Κόκκαλης και αν για την υπόθεση κληθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, αναπόφευκτα θα αναζωπυρωθεί η συζήτηση για δύο υποθέσεις που σκίασαν τη δεκαετία του '90 και οι παρενέργειές τους επηρεάζουν και σήμερα τη δημόσια ζωή.
  • Βίοι παράλληλοι Siemens-Intracom
   Εκτός από τη στενή συνεργασία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, η Siemens ήταν και χορηγός στον Ολυμπιακό. Στενές επαφές για περισσότερα από 20 χρόνια διατηρούσε με τη Siemens ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος σύντομα αναμένεται να βρεθεί ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο του «μαύρου χρήματος».
  • Π. Λάμπρου: Ο άνθρωπος όλων των προέδρων του ΠΑΣΟΚ
   Η φράση «άνθρωπος του προέδρου» βρίσκει την πλήρη εφαρμογή της στο πρόσωπο του Πέτρου Λάμπρου. Λίγοι εκτός ΠΑΣΟΚ έχουν ακούσει γι' αυτόν και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν ποιος ακριβώς ήταν ο ρόλος του: πρώτα δίπλα στον Α. Παπανδρέου, αργότερα κοντά στον Κ. Σημίτη και σήμερα στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου. Αυτός και ο Ν. Αθανασάκης διεκδικούν επαξίως τον τίτλο του σταθερότερου συνεργάτη και των τριών αρχηγών του κινήματος.
  • Πονηρές βόλτες σε Παρθένα Νησιά
   Ο Πρόδρομος Μαυρίδης, πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Hellas. Τον δαιδαλώδη τρόπο διακίνησης του μαύρου χρήματος και τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για να φθάσει στους τελικούς αποδέκτες του αντιλαμβάνεται κάποιος διαβάζοντας την κατάθεση του Ζ.- Κλ. Οσβάλντ, του ανθρώπου που διαχειρίστηκε τους λογαριασμούς του Πρ. Μαυρίδη, του πρώην γενικού διευθυντή της Siemens, που διακινούσε χρήματα για λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας, από το κατάστημα της Dresdner Bank της Γενεύης στο διάστημα 2000-2005.
  • Mayo, όπως Μητσοτάκης
   Τρεις φάκελοι με νέα στοιχεία για τις σχέσεις της λιβεριανής εταιρείας με τη Siemens από τα χρόνια του Επίτιμου βρίσκονται στα χέρια βουλευτών. Η υπόθεση της περιβόητης λιβεριανής off shore Mayo μοιάζει με εκείνες τις βόμβες που, ενώ έχουν πέσει (εδώ και χρόνια), δεν έχουν εκραγεί ακόμα. Αυτή τη φορά είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens, Παντελής Οικονόμου, που την επαναφέρει στο προσκήνιο.
 • Τι δήλωσαν 4 γαλάζιοι και 5 πράσινοι

  • Πόθεν Εσχες: Διαχρονική σύγκριση για 9 υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.
   Ποια περιουσιακά στοιχεία δήλωναν το 1996 και ποια το 2007. Ποιοι βγήκαν πλουσιότεροι έπειτα από 11 χρόνια και πόσοι έμειναν στα ίδια «Οι πολιτικοί δεν βγαίνουν ζημιωμένοι από την πολιτική». Η ρήση αυτή επιβεβαιώνεται από τη σύγκριση των δηλώσεων που είχαν υποβάλει τέσσερις πρώην υπουργοί της Ν.Δ. και άλλοι πέντε του ΠΑΣΟΚ, το 1996 και το 2007, αφού προκύπτει ότι οι περισσότεροι αύξησαν, ορισμένοι εντυπωσιακά, τα περιουσιακά τους στοιχεία. Υπάρχουν, βέβαια, και αυτοί που έμειναν στα ίδια.
 • Ελεγχοι ΣΔΟΕ για τις off shore

  • ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΣΕ 4.000 ΥΠΕΡΑΚΤΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ Της off shore το κάγκελο
   Οργιο φοροδιαφυγής από αδήλωτα ακίνητα σε Αθήνα-νησιά. Σημεία και τέρατα αποκαλύπτουν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ για τις off shore εταιρείες και τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους. Στο στόχαστρο του σώματος βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες περισσότερες από 50 μεταβιβάσεις ακινήτων μεγάλης αντικειμενικής αξίας από off shore σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες. Στις περισσότερες από τις επίμαχες πράξεις διαπιστώθηκε ότι τα ακίνητα αυτά δεν ήταν καν δηλωμένα στις εφορίες.
 • Ανανεωτική πτέρυγα

  • Ανοίξανε και περιμένουνε
   Προβληματισμός, αγωνία, αναζήτηση είναι οι τρεις λέξεις που συνθέτουν το παζλ της επόμενης μέρας για την Ανανεωτική Πτέρυγα. Αν και στη διάσπαση εν μέρει κρατήθηκαν χαμηλοί τόνοι, το εγχείρημα «τρομάζει» την πτέρυγα.
 • Συνασπισμός

  • Απλά βήματα εξόδου απ' το τέλμα
   «Ούτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη δεν αντέχετε... είσαστε απαράδεκτοι ως αριστεροί... εμείς οι απλοί ψηφοφόροι δεν αντέχουμε άλλες διασπάσεις... σωστά σας είπε ο Λαζόπουλος ότι είστε η χαρά της Αλέκας...» Αυτές είναι μερικές από τις φράσεις των e-mail που έφτασαν κατά εκατοντάδες στα γραφεία του ΣΥΝ και εξέφραζαν το κλίμα που επικρατεί στη βάση του κόμματος.
 • Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • Ασφαιρες αντιρρήσεις
   Με τη σύμφωνη γνώμη των δύο τελευταίων κυβερνήσεων και ύστερα από διμερείς διαπραγματεύσεις με τον ICAO, η Αθήνα έχει αποδεχθεί τις ανεξέλεγκτες πτήσεις των τουρκικών μαχητικών στο διεθνή εναέριο χώρο όχι μόνο του Αιγαίου, αλλά και στο σύνολο του FIR Αθηνών και Λευκωσίας.
 • Τουρκία

  • Οι Οθωμανοί ...ξανάρχονται
   Η δημοφιλία του Ερντογάν στην Γάζα χτυπάει κόκκινο. Ο τελευταίες εντυπωσιακές κινήσεις της Τουρκίας (προσέγγιση με τη Ρωσία, συνεργασία με Βραζιλία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σύγκρουση με το Ισραήλ, άνοιγμα στην Ελλάδα με την επίσκεψη Ερντογάν για την επίλυση των διαφορών) εδραιώνει την άποψη ότι οι δράσεις της εντάσσονται σε συντεταγμένη προσπάθεια ενίσχυσης της περιφερειακής της ισχύος και κατ' επέκταση αποβλέπουν στην αποδοχή της ατζέντας της από την Δύση.
 • Επίσκεψη στη Λιβύη

  • Τσάι και χαρτομάντιλα
   Δυόμισι ώρες σε αντίσκηνο κάτω από τον καυτό ήλιο της Λιβύης, με 40 βαθμούς Κελσίου, δεν ήταν ο πιο ευχάριστος τρόπος για να περάσει το μεσημέρι του την περασμένη Τετάρτη ο πρωθυπουργός.
 • Συνέντευξη: Νίκος Παπανδρέου

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ν. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ «Εγώ, ο Γιώργος και η πολιτική»
   Ο αδελφός του πρωθυπουργού μιλάει για το ταξίδι του στο Αμπου Ντάμπι, την οικογενειοκρατία και το βαρύ όνομά του. «Δεινόσαυροι με παλαιολιθική αντίληψη». Ετσι χαρακτηρίζει τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Νίκος Παπανδρέου επειδή, όπως σημειώνει, «δεν έχουν ομολογήσει ότι υπήρξε έστω κι ένα σκάνδαλο στα έξι χρόνια της διακυβέρνησής τους. Δεν έχουν τα κότσια ν' αναλάβουν τις ευθύνες». Ενώ το ΠΑΣΟΚ, που κι αυτό κατηγορείται για σκάνδαλα; «Η διαφορά είναι ότι εμείς ομολογούμε τα λάθη μας. Αυτοί όχι».
 • Από το "Εψιλον" της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας

  • 1.000 ΤΕΥΧΗ «ΕΨΙΛΟΝ» 1991-2010 / ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ Τελικά, σημασία δεν έχει τι μας είπαν, αλλά τι μας έκαναν
   Τόνοι χαρτιού, ανυπολόγιστο μελάνι, ατέλειωτες ώρες σκέψεων και συσκέψεων. Να κοιτάξεις πίσω; Κι αν ο χρόνος σού κλείσει το μάτι κοροϊδευτικά; Και τι θα πει χίλια τεύχη «ΕΨΙΛΟΝ», αφού για εμάς το πρώτο ήταν εξίσου σημαντικό με το τελευταίο. Θα μας δώσει κάποιος το βραβείο; Οχι. Αλλωστε, το αληθινό βραβείο μας είναι αυτά τα 1.000 τεύχη συντροφιά με τους αναγνώστες.