Έντυπη Έκδοση

Αφιερωμένα εξαιρετικά

Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν χωρίς τον Απόστολο Καλδάρα και η «Οδός Πανός» του Γιώργου Χρονά αφιερώνει το καινούριο τεύχος της σ' αυτόν τον γνήσιο λαϊκό συνθέτη που σφράγισε τη μεταπολεμική εποχή με τα τραγούδια του.

Και δεν ήταν λίγα. «Από το σύνολο των περίπου 600 που συνέθεσε, εκατοντάδες είναι σπουδαία τραγούδια με διαχρονική αισθητική αξία, γεγονός που τον τοποθετεί στην κορυφή των λαϊκών δημιουργών», σημειώνει στον πρόλογο της έκδοσης ο ανιψιός του Καλδάρα, Νίκος Χατζηνικολάου.

Το τεύχος αναβλύζει από τις μεγάλες του επιτυχίες, όπως «Μάγκας βγήκε για σεργιάνι», «Φαντασία», «Αλλοτινές μου εποχές», «Βυζαντινός Εσπερινός», που επιβεβαιώνουν το εύρος της δουλειάς του, ενώ άνθρωποι που ο ίδιος ο Απόστολος Καλδάρας εκτιμούσε, όπως ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Μανώλης Ρασούλης, ο Νίκος Ξανθόπουλος, ο Λάκης Χαλκιάς, μοιράζονται τις αναμνήσεις τους. Δυο νεότεροι, η εγγονή του Καλδάρα κ.ά. συμπληρώνουν το αφιέρωμα στο περιοδικό.

Ενα άλλο λογοτεχνικό περιοδικό, ο «Πόρφυρας», είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον Γιώργο Χρονά. Οι συνεργάτες του τεύχους (Γιώργος Βέης, Τάσος Γαλάτης, Σταυρούλα Δημητρίου, Παύλος Μάτεσις, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Μένης Κουμανταρέας, Αγαθή Δημητρούκα και πολλοί άλλοι) σκιαγραφούν τον δημιουργό, την προσωπικότητα και την πορεία του, ενώ εκτεταμένο ποιητικό ανθολόγιο συμπληρώνει την εικόνα.

«Καταβλήθηκε προσπάθεια να ιχνηλατηθεί με τον καλύτερο τρόπο μια ποίηση σπαρακτικά εξομολογητική, μια ποίηση αισθήματος και νόησης, εμψυχωμένη από μια ιδεαλιστική πνοή και με αφομοιωμένες επιρροές από ελληνικά και ξένα τραγούδια, από τα ρεμπέτικα και τα δημοτικά, από το κινηματογραφικό κλίμα του Παζολίνι, του Βισκόντι, του Φελίνι...», διαβάζουμε στον πρόλογο για τον «ποιητή εξαιρετικών αισθημάτων», ο οποίος συνεχίζει απρόσκοπτα να προσφέρει και ως διευθυντής της «Βιβλιοθήκης» της «Ελευθεροτυπίας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μουσική
Τζαζ και λαϊκή παράδοση
Οι αγαπημένοι των djs
Βγείτε στο «Προαύλιο»
Η πρώτη των Aerosmith
Ανθρωποι-ορχήστρα
Ντοκουμέντο
Η άγνωστη όπερα του Μάνου
Θερινό σινεμά
Σάμαλι τέλος, τώρα μοχίτο
Προσφορά «Κ.Ε.»
Αγωνία διά χειρός Χίτσκοκ
Ντοκιμαντέρ
Ενας Ελληνας στο Πράσινο Ακρωτήρι
Θέατρο
«Moroloja» της Τροίας
Ιστορίες εκτός ορίων
Δίψα για εξουσία
Μουσείο Περιβάλλοντος
Ενα μουσείο για τη Στυμφαλία
Έκθεση
Φωτογραφίζοντας ερήμην
«Οδός Πανός»
Αφιερωμένα εξαιρετικά
Το ποδόσφαιρο στην τέχνη
Η τέχνη παίζει μπάλα
Βιβλίο
Ταξίδι στην ενηλικίωση
Η σκοτεινή Ευρώπη
Το χάρισμα που έγινε εφιάλτης
Το τάνγκο της βαρβαρότητας