Έντυπη Έκδοση

Ορφανές στιγμές του Ταμπούκι

«Ο Χρόνος γερνάει γρήγορα». Τόσο που προλαβαίνεις να κοιτάξεις έναν δεύτερο εαυτό, να φτιάξεις ένα δεύτερο μάτι. Η ιστορία σταματά γιατί εγκυμονεί τον δρόμο της αναγέννησής της. Και ξεκινά πάλι, συνήθως στο χείλος της υγείας, επειδή η εμπειρία, γνώση πια, σου επιτρέπει να καθοδηγήσεις αλλού τα πράγματα.

Αυτή η συνεχόμενη αλλαγή του υποκειμένου ή, απλούστερα, ο εμπλουτισμός του, βρίσκεται στην πυρηνική αναζήτηση του Ταμπούκι. Ορφανές ιστορίες που ψάχνουν πρωταγωνιστές, ορφανές στιγμές που ψάχνουν συνδέσεις, ορφανός παράδεισος που περιμένει από ένα πόδι να τον καταπατήσει αποφασιστικά. Ετσι ώστε ο λογοτέχνης να αποκτήσει ρόλο, ο χρόνος την ιστορία του και ο άνθρωπος την ευτυχία. «...έχεις τη διάθεση να αφηγηθείς τις αναμνήσεις σου στους άλλους, εκείνοι ακούν την αφήγησή σου και πιθανώς να καταλαβαίνουν ακόμα και την πιο μικρή λεπτομέρεια, αλλά εκείνη η ανάμνηση παραμένει δική σου και μόνο δική σου, δεν μετατρέπεται σε ανάμνηση κανενός άλλου μόνο επειδή την αφηγήθηκες σε άλλους, μπορείς να αφηγηθείς τις αναμνήσεις σου αλλά όχι να τις μεταδώσεις». Ο Ταμπούκι ξέρει πως από το εδώ στο εκεί τίποτα δεν παραμένει ίδιο. Και αφήνει όλες τις πόρτες ξεκλείδωτες, ώστε η αφήγηση να γίνει υποδοχή και όχι ένδειξη. Παραθέτει μια ροή, αλλά αφήνει χώρο πλεύσης. Οι φιγούρες του, φορτωμένες με τα κλασικά προβλήματα του ανθρώπου -ιστορία, εξουσία, έρωτας, θάνατος- ή καταβεβλημένες από αυτά, αρκούνται στο να πιάσουν από κάπου τη δράση. Χωρίς να έχει σημασία από πού. Σημασία έχει να γίνεις δράση και όχι λεζάντα. «Διάλεξε ένα Στόχο. Οταν έβγαινε από το σπίτι είχε πάντα την ανάγκη να βρει ένα Στόχο, ειδάλλως ένιωθε χαμένος, έχανε τον προσανατολισμό του. Γιατί ο Στόχος ήξερε πού να πάει, ενώ εκείνος όχι». Αυτή η ήπια διαλεκτική της απόφασης: να διαλέγεις το βήμα που θα σε κάνει άλλον ή κάποιον.

Ενας πολύ ωραίος ρυθμός σε μια άξια λογοτεχνία. Λέξεις και νοήματα αγκαλιάζονται και ανανεώνονται σε μια εξέλιξη που μαρτυρά τον άψογο χειρισμό του συγγραφικού εργαλείου. Χαλαρός και με απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, ο Ταμπούκι πλέκει τις ιστορίες του σε μια αρμονική σύνθεση σχεδίου και αυτοσχεδιασμού, «διαίσθησης και σκέψης», όπως σημειώνει και ο ίδιος. Ο αναγνώστης έχει το περιθώριο ν' αναρωτηθεί, να μαντέψει και να σκεφτεί, μέχρι που στον ανύποπτο αλλά κατάλληλο χρόνο έρχεται ο συγγραφέας να απαντήσει και να επισημάνει. Λίγο. Οσο χρειάζεται για να κλείσει ένα κουτί και ν' ανοίξει ένα άλλο. Η γραφή είναι τόσο ελεύθερη που νιώθεις ότι η ιστορία φτιάχνεται τη στιγμή που τη διαβάζεις. Ο συγγραφέας διαβάζει μαζί μας. Τα βιογραφικά χαρακτηριστικά των ηρώων εμφανίζονται χωρίς πίεση ή ανάγκη και τα τοπία καθαρίζουν όταν έχεις ήδη παραδοθεί στην ομίχλη. Ευρηματικότητα στην αφήγηση, γερή παιδεία και γνώση προκύπτουν από τον αποτελεσματικό κοσμοπολιτισμό που διανύει το βιβλίο. «Ο Κύκλος», «Σύννεφα», «Φεστιβάλ», εξαιρετικά. «Ο Χρόνος γερνάει γρήγορα», μια όμορφη συλλογή εννέα ιστοριών που θα έκανε την ίδια όμορφη δουλειά της με δύο ή και τρεις ιστορίες λιγότερες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Ενας ωραίος τρελός
Ο μοιραίος κλοιός που απαιτεί θάρρος και τόλμη
Κοινωνικές ιεραρχίες και φυλετικές αναμείξεις
Η σχέση ενός επτάχρονου με την απαγωγέα του
Εμμισθη αυτοκτονία
Θα μάθουμε την αλήθεια για το ΄21;
Επαναστατικές παραδόσεις
Από την Κυψέλη στο Τάβιστοκ
Απόμακρος από την ποιητική τύρβη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Ενας ωραίος τρελός
Ο μοιραίος κλοιός που απαιτεί θάρρος και τόλμη
Κοινωνικές ιεραρχίες και φυλετικές αναμείξεις
Η σχέση ενός επτάχρονου με την απαγωγέα του
Εμμισθη αυτοκτονία
Θα μάθουμε την αλήθεια για το ΄21;
Επαναστατικές παραδόσεις
Από την Κυψέλη στο Τάβιστοκ
Απόμακρος από την ποιητική τύρβη
Ορφανές στιγμές του Ταμπούκι
Διήγημα
HERMANN HESSE: Η μη καπνίστρια
Από τις 4:00 στις 6:00
Τραγούδια ...με συνέχεια
Μια μουσική ιδιοφυΐα
Ποίηση
Ο ποιητής που χρωμάτισε την Πρέβεζα
Άλλες ειδήσεις
Τρόπος κυριακάτικου απογεύματος στην Κω
Ηλεκτρονική μετάφραση
Συνταγές μαγειρικής για γυναίκες συγγραφείς