Έντυπη Έκδοση

Είμαι Ελληνο - αυστραλός. Χώρα μου είναι η παύλα

Ο αγγλοσαξονικός Τύπος συγκρίνει τον Χρίστο Τσιόλκα με τον Φίλιπ Ροθ και τον Τομ Γουλφ. Το μυθιστόρημά του «The Slap» (Το χαστούκι), που πάει ακάθεκτο για το βραβείο Booker, εξελίσσεται σε παγκόσμιο μπεστσέλερ

Ο Χρίστος Τσιόλκας μέχρι να γράψει τη «Νεκρή Ευρώπη» («Printa»), για την οποία τιμήθηκε με το βραβείο της αυστραλιανής εφημερίδας «Age», είχε περάσει στην Ελλάδα σχεδόν απατήρητος. Είχαν κυκλοφορήσει τα βιβλία του «Ο άνθρωπος του Ιησού» και «Κατά μέτωπο» («Οξύ»), αλλά το όνομά του δεν είχε αρχίσει ακόμη να συζητιέται έντονα.

Πλήρες θέμα...

 • Εικαστικά

  • Ελληνικά παλίμψηστα σε κινεζική έκθεση
   Οι Kalfayan Galleries θα παρουσιάσουν στη διεθνή έκθεση τέχνης ShContemporary 2010 (9-12 Σεπτεμβρίου 2010) ατομική έκθεση του Αντώνη Ντόνεφ. Ο καλλιτέχνης, συμμετέχοντας με την γκαλερί στην Art Fiera Bologna 2010, βραβεύτηκε με το The Art House Shanghai Award.
  • Επιχείρηση: αποστειρώστε τον Νταλί
   Το ίδρυμα που διαχειρίζεται την κληρονομιά του ζωγράφου μπλοκάρει δύο ταινίες με Πατσίνο και Μπαντέρας. Τρέμει μήπως φτάσουν στο πλατύ κοινό η kinky πλευρά του και οι λαμογιές του Από εκθέσεις Νταλί, άλλο τίποτα. Παντού στον κόσμο και φυσικά στην Αμερική. Εδώ και λίγες μέρες το High Museum of Art της Ατλάντα κομπάζει για την έκθεση «Salvador Dali: The Late Work», που εστιάζει στην περίοδο 1940-1983 της δουλειάς του μεγάλου σουρεαλιστή ζωγράφου και ανοίγει με φωτογραφίες του Halsman, που συλλαμβάνουν τον μυστακοφόρο καλλιτέχνη σε τρελές πόζες.
 • Συνέντευξη: Δημήτρης Λιγνάδης

  • Αντί με τανκς, η τρόικα μπήκε με μέτρα
   Ο Δημήτρης Λιγνάδης - Πλούτος μαζί με τον Αλέξανδρο Μυλωνά -Χρεμύλο Στο τηλέφωνο ακούω το γάτο του, τον Παρασκευά (το όνομα του ιθαγενή συντρόφου του Ροβινσώνα Κρούσου), να νιαουρίζει με επιμονή χαδιάρικα. «Είναι ευτυχισμένος», μου εξηγεί ο Δημήτρης Λιγνάδης, «γιατί επέστρεψα». Εχει μόλις μπει σπίτι από ταξίδι-αστραπή στην Αίγυπτο. Δεν πρόκειται όμως να πάρει μισή ανάσα στη ζεστή Αθήνα.
 • Λεξικό για την Ελλάδα του '80

  • Κάνοντας Ιστορία με ένα λεξικό
   Αριστερά, η υπερπολιτικοποίηση της δεκαετίας του '80 οδήγησε και σε ακραία εμπορευματοποίηση των πολιτικών συναισθημάτων. Δεξιά, γελοιογραφία του Κ. Μητρόπουλου που αποτυπώνει σε προεκλογικό φυλλάδιο την αισιοδοξία που δημιουργούσε η κυβερνητική αλλαγή του 1981 Ενα λεξικό δεν είναι βιβλίο, και το λέω χωρίς την παραμικρή διάθεση παραδοξολογίας. Το λεξικό δεν έχει αρχή, μέση και τέλος, εκτός κι αν εκλάβουμε ως αρχή, μέση και τέλος την τήρηση της αλφαβητικής σειράς. Το λεξικό δεν μπορεί επίσης να αναπτύξει εν εκτάσει τα θέματά του, όντας υποχρεωμένο να σεβαστεί τη συνοπτική φόρμα του λήμματος.
 • Ερευνα

  • Αδέσποτα τραγούδια που ως διά μαγείας απέκτησαν συνθέτες
   Ο ρεμπέτης Γιώργος Κατσαρός (αριστερά) ηχογράφησε το 1920 στην Αμερική το αδέσποτο «Σαν πεθάνω στο καράβι» Ενα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια της νεοελληνικής ιστορίας, που τραγουδιόταν από το 1870 μέχρι και μετά το 1960 -ο «Μπαρμπα-Γιάννης κανατάς»- είναι αγνώστου δημιουργού, παρά το γεγονός ότι σε παλαιό φυλλάδιο αναφέρεται ως στιχουργός του ο ίδιος ο Μπαρμπα- Γιάννης.
 • Βιβλίο

  • Οταν ο Κλάπτον το 'σκασε από την Ελλάδα
   Ο θεός της κιθάρας περιγράφει το περιπετειώδες πέρασμά του από την Αθήνα του 1965 στο βιβλίο του «Clapton: The Autobiography». Είχε παίξει και με το ελληνικό γκρουπ «Juniors» ξεσηκώνοντας τον κόσμο
 • Κομικ(ς)οδρόμιο

  • Μαθήματα τζαζ σε άσπρο και μαύρο
   «Un piano» («Ενα πιάνο») του Louis Joos από τις εκδόσεις Futuropolis Ενας από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους του ασπρόμαυρου και ατμοσφαιρικού σχεδίου της δεκαετίας του 1980, ο Βέλγος Louis Joos («La Colaxa», «Thelonius Monk»,κ.ά.), επιστρέφει έπειτα από πολλά χρόνια απουσίας με ένα άλμπουμ πραγματικό κόσμημα που κινείται και πάλι στην κλασική του θεματολογία, την τζαζ.
  • 10ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Κόμικς
  • IMAGE ΒΑΝΚ Κατάλογος ανεύρετων αντικειμένων
   Μια σειρά από άκρως σουρεαλιστικά, αλλά χρηστικά αντικείμενα Δύο ποδήλατα αντικριστά, έχοντας (σαν σιαμαία!) κοινή μπροστινή ρόδα.