Έντυπη Έκδοση

Το τελώνι του Φουζέλυ

Φωτογραφία του Σωτήρη Λάμπρου για την Βιβλιοθήκη
Η νουβέλα του Κώστα Κατσουλάρη εστιάζει στο θέατρο του παραλόγου, που συνιστά η συμβίωση ενός ζεύγους. Αρχαίο θέμα της λογοτεχνίας που έχει, ωστόσο, αποδειχτεί ανεξάντλητο. Η διαπίστωση ότι οι άντρες και οι γυναίκες αποτελούν δύο διαφορετικούς κόσμους συνιστά κοινοτοπία.

Πλήρες θέμα...

 • Κριτική βιβλίου

  • Το παιχνίδι των έμφυλων ταυτοτήτων
   Η ανατομία είναι πεπρωμένο, υποστήριξε ο Φρόυντ στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, συμπυκνώνοντας σε μια φράση ολόκληρη την περιπέτεια των έμφυλων ταυτοτήτων, τις ρήξεις και τις συνδέσεις τους, την εμμένεια των αποκλίσεών τους, τα κοινωνικά, πολιτικά και ηθικά πλαίσια που συγκροτήθηκαν γύρω από αυτές.
  • Τις επιγραφές των προγόνων μπορούμε να τις διαβάσουμε;
   Εχουμε συνηθίσει το φιλελληνισμό σαν ελεημοσύνη, που 'ρχεται την τελευταία πάντοτε στιγμή, σχεδόν τον εκζητούμε, καιροφυλακτώντας πότε θα τον εκδηλώσει, «ως οφείλει», ο «ξένος ισχυρός» και τον βρίζουμε κιόλας με την ξεδιαντροπιά τού επαγγελματία ζητιάνου, αν δεν μας φανεί αρκετός...
  • Ιδεώδης περιήγηση
   Ο τίτλος του πρωτοτύπου, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά πριν από τέσσερα χρόνια, είναι Paradise of cities, Venice in the 19th century. Η διεθνής κριτική το έχει ήδη υποδεχτεί διθυραμβικά. Οι «Financial Times» μάλιστα το εξήραν, θεωρώντας το «πρότυπο για την ιστορία της Βενετίας».
  • Μουσικών πάθη
   Ο συγγραφέας γεννήθηκε στο Οσλο το 1952. Είναι επίσης πιανίστας και συνθέτης. Κυρίως της τζαζ. Εξ ου και η ενδελεχής εξοικείωσή του με τους δρόμους του αρμονικού ιδιώματος. Γράφει δε σα να οργανώνει παρτιτούρες. Γι' αυτό άλλωστε και η μελωδία, πειραγμένη ή μη, η οποία γνωρίζει πώς να περνάει στο κείμενο, νοτίζει ευεργετικά τα επί μέρους κεφάλαια του βιβλίου.
  • Η περικύκλωση του κενού
   Δύο ποιήτριες από διαφορετικές γενιές αναπτύσσουν δύο διαφορετικές γραμμές για το ίδιο θέμα Εχω ξαναγράψει πως η Κική Δημουλά δεν αρέσκεται στις μετακινήσεις: η ποίησή της ακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια μια πάγια κατεύθυνση, χωρίς άσκοπους ή περιττούς πειραματισμούς, οι οποίοι ενδεχομένως θα την ξεστράτιζαν από τον κεντρικό προσανατολισμό της, που δεν είναι άλλος από την απεγνωσμένη διαμαρτυρία για το κενό της ύπαρξης: ένα κενό που έρχεται από πολύ μακριά (καμία φιλοσοφία ή οντολογία δεν είναι σε θέση να το ορίσει) και οδεύει απαρασάλευτο στο σύμπαν, δίχως την παραμικρή προοπτική απάλειψής του.
  • Γεννημένοι με θλίψη για τον δρόμο
   Η θλίψη της λέαινας είναι μια μυθιστορηματική σύνθεση τριών διαφορετικών ιστοριών, με κοινό τόπο τη Μήδεια του μεγάλου αρχαίου τραγωδού Ευριπίδη. Ενα σπονδυλωτό μυθιστόρημα που ακολουθεί τις πιο ακραίες εκφάνσεις της γυναικείας ψυχής.
  • Νύχτα και μέρα δουλεύουν οι μνήμες
   Αναπτύσσουμε τα εργαλεία επικοινωνίας που αντέχουν σ' αυτό που είμαστε, στον τόπο που μεγαλώνουμε, στην εποχή μας. Γλώσσες που περνούν από γενιά σε γενιά, που μαθαίνονται ξαφνικά ή που αργοπεθαίνουν. Η γλώσσα των κωφών δεν έχει κάτι διαφορετικό από τις άλλες, ούτε οι κωφοί είναι κάτι άλλο από φυσιολογικοί άνθρωποι.
 • Ποίηση και περιοδικά του '60

 • Οψεις της ανάγνωσης

  • Η αχνή γραμμή του μολυβιού κάτω από τις λέξεις, να γίνει εικόνα
   Ο Νάσος Δετζώρτζης μού μιλούσε, σχεδόν μυθικά, για τους αδελφούς Ταρουσόπουλους στο Φάληρο· ο Κάρολος Τσίζεκ αποκαλυπτικά για το τυπογραφείο του Νικολαΐδη στη Θεσσαλονίκη και πολλοί για τον χαρισματικό Φιλιππόβλαχο και το φιλόξενο στέκι των Κειμένων του στη Μαυρομιχάλη.
 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • Θρησκεία και μουσική
   Μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια της χώρας μας γράφτηκαν... με τη βοήθεια του Θεού, της Παναγίας, του Ιησού και αρκετών αγίων. Η επίκληση του Θεού είναι συχνή και σε τραγούδια άλλων χωρών, ενώ υπάρχουν μεγάλες επιτυχίες και στον διεθνή χώρο, που έχουν προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις με τον στίχο τους.
  • JOHNNY CASH Ο άνδρας με τα μαύρα...
   Ο πατέρας του, Roy Cash, το 1916 ήταν ένας από τους στρατιώτες που ακολούθησαν τον Πάντσο Βίλα, συμμετέχοντας σε μια ιστορική για τη μεξικανική Ιστορία στιγμή. Ο γιος του, ο Johnny Cash, έγινε και αυτός κομμάτι της Ιστορίας, για διαφορετικούς όμως λόγους, και χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους σημαντικότερους σε επιρροή μουσικούς του περασμένου αιώνα.
 • Σαλβατόρε ντι Τζάκομο: Η ζωή του και το πρώτο του διήγημα

  • Σαλβατόρε ντι Τζάκομο Η ζωή και το έργο του
   Από το φύλλο αυτό της Βιβλιοθήκης-Καταφύγιο θηραμάτων, και για δύο ακόμη, θα δημοσιευτούν τρία διηγήματα του Σαλβατόρε ντι Τζάκομο. Ομως, ποιος είναι ο συγγραφέας αυτών των διηγημάτων; Ιδού. Στη σελίδα 16, το πρώτο διήγημα
  • Οι πότριες του αίματος
   Le bevitrici di sangue ΔΙΗΓΗΜΑ του Σαλβατόρε ντι Τζάκομο
 • Περί τυπογραφίας

  • Παραδοσιακή τυπογραφία και νέα τεχνολογία
   Παρατηρήσεις και σχόλια ενός τυπογράφου Δεν προτίθεμαι να ιστορήσω την ιστορία της τυπογραφίας και των εκδόσεων - πράγματα άλλωστε γνωστά και ειπωμένα. Το λήμμα της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας παραμένει -για όποιον το θέλει- έγκυρο και ευσύνοπτο. Το βιβλίο δε του τυπογράφου Νίκου Σκιαδά Το Χρονικό της ελληνικής τυπογραφίας, σε 3 τόμους, εκδόσεις Gutenberg, περιμένει χρόνια τώρα τον ιστορικό Χρήστο Λούκο για να συμπληρωθεί. Αμποτε!
 • Άλλες ειδήσεις

  • Γράμμα από την Κω
   Αγαπητή Βιβλιοθήκη, σε περίπτωση που εκραγεί το ηφαίστειο της Νισύρου, τι θα μπορούσε να γίνει. Με εκτίμηση, Βασίλης Πης, Κώος ο Καρίσιος