Έντυπη Έκδοση

Νόσος του Crohn

η ιδιοπαθής, χρόνια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Η νόσος του Crohn (από το όνομα του Αμερικανού γιατρού που την περιέγραψε πρώτος) μαζί με την ελκώδη κολίτιδα συναποτελούν τις λεγόμενες ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (ΙΦΝΕ). Ιδιοπαθείς ονομάζονται γιατί η αιτιολογία και η παθογένειά τους δεν έχουν πλήρως διευκρινιστεί. Η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια φλεγμονή, που προσβάλλει οποιοδήποτε τμήμα του εντερικού σωλήνα, ενώ η ελκώδης κολίτις μόνο το παχύ έντερο.

Πλήρες θέμα...

 • Διαδίκτυο

  • Ιντερνετ: απομόνωση ή κοινωνικοποίηση
   Σύμφωνα με έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί στην Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του '90, η χρήση του Ιντερνετ φαινόταν να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή των ανθρώπων.
 • Εκθεση για το AIDS

  • Πρόσβαση στη ζωή
   Σε μια εποχή κατά την οποία η οικονομική κρίση αποτελεί τεράστια πρόκληση για τη χρηματοδότηση των παγκόσμιων αναγκών για την υγεία, μια έκθεση, που άνοιξε τον Ιούλιο του 2010 στο Βερολίνο, παρουσίασε τα επαναστατικά αποτελέσματα που έχει η πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία στη ζωή των ασθενών με AIDS σε όλο τον κόσμο.
 • Αισθητική χειρουργική

  • Και το παιδί χρειάζεται πλαστική
   Πολλοί διερωτώνται τι θέλει ή τι κάνει ένας πλαστικός χειρουργός σε ένα νοσοκομείο Παίδων ή σε μια μεγάλη παιδιατρική κλινική. Αυτό συμβαίνει διότι οι περισσότεροι έχουν συνδέσει το ρόλο του πλαστικού χειρουργού με αισθητικές επεμβάσεις ή επεμβάσεις ενηλίκων. Ομως το μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο κομμάτι της πλαστικής χειρουργικής είναι η επανορθωτική χειρουργική και ο κυριότερος ίσως στόχος αυτής είναι η αποκατάσταση των συγγενών ανωμαλιών. Ο τομέας αυτός έχει εξελιχθεί αλματωδώς τα τελευταία χρόνια, με θαυμαστά πράγματι αποτελέσματα.
 • Καρδιολογία

  • Με επιτυχία πολύπλοκη καρδιοχειρουργική επέμβαση σε βρέφος 6 μηνών
   Εξαιρετικά πολύπλοκη καρδιοχειρουργική επέμβαση, η οποία φέρει το όνομα του εμπνευστή της, Norwood, σε βρέφος 7 μηνών πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Η επέμβαση εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση του Συνδρόμου Υποπλαστικής Αριστερής Κοιλίας.
  • Πώς θα αποφύγουμε το έμφραγμα
   Η πρώτη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επονται τα τροχαία και ο καρκίνος. Κάθε ημέρα φθάνουν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία και στις εντατικές μονάδες 5-6 εμφράγματα. Ενα έμφραγμα στα πέντε που συμβαίνουν δεν φθάνει στο νοσοκομείο γιατί ο ασθενής πεθαίνει με την εμφάνιση του εμφράγματος.
 • Κοχλιακά εμφυτεύματα

  • «Και οι κωφοί θ' ακούσουν...»
   Ενα ανεκπλήρωτο όνειρο για πολλούς κωφούς συνανθρώπους μας είναι τώρα πραγματικότητα. Τα κοχλιακά εμφυτεύματα κατάφεραν να φέρουν την ιατρική επιστήμη στην πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια υποκατάστασης μιας αίσθησης που χάθηκε ή δεν υπήρξε ποτέ και κατ' επέκταση να διευκολύνουν σημαντικά την προφορική επικοινωνία των κωφών ατόμων.
 • Διάρροια

  • Οταν η... διάρροια χαλάει τις διακοπές
   Ενα κοινό νόσημα ατόμων που ταξιδεύουν Η διάρροια των ταξιδιωτών αποτελεί το πιο κοινό νόσημα ατόμων που ταξιδεύουν από αναπτυγμένες προς αναπτυσσόμενες περιοχές του κόσμου. Υπολογίζεται ότι 40-60% των ταξιδιωτών αυτών των περιοχών παρουσιάζουν διάρροια. Τα επεισόδια αυτά είναι σχεδόν πάντα καλοήθη και αυτοπεριοριζόμενα, ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί βαριά αφυδάτωση.
 • Διατροφή

  • Ενυδάτωση δεν μας προσφέρει μόνο το νερό
   Εχετε αναρωτηθεί γιατί το καλοκαίρι η όρεξή μας μειώνεται και η τάση μας να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη εποχή; Η απάντηση κρύβεται στις αυξημένες απαιτήσεις του οργανισμού μας σε υγρά και όχι τόσο σε τροφές συμπαγείς και χαμηλής περιεκτικότητας σε υγρά. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μια εξαιρετικά προσαρμοστική ικανότητα του οργανισμού μας στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της εποχής.
  • Φυτικές ίνες: σύμμαχοί μας για ένα καλοκαίρι χωρίς δυσκοιλιότητα και «φούσκωμα»
   Το καλοκαίρι, εκτός από τις ηλιόλουστες μέρες και το δροσερό αεράκι, μας δημιουργεί, εάν δεν προσέξουμε, και δυσκοιλιότητα, η οποία γίνεται πολλές φορές αιτία να μας χαλάσει η διάθεση και να μη μας αφήσει να ευχαριστηθούμε τις διακοπές μας.
  • Μήπως τελικά παχαίνουν οι δίαιτες αδυνατίσματος;
   Ανατρέχοντας στο ιστορικό ενός ανθρώπου που προβληματίζεται χρόνια με το βάρος του και που κατά καιρούς έχει εφαρμόσει διάφορες δίαιτες, είναι πολύ πιθανό να καταλήξουμε στο «παράδοξο» συμπέρασμα, ότι ορισμένες (και πιστέψτε με όχι λίγες...) δίαιτες, ή καλύτερα προγράμματα αδυνατίσματος, τελικά παχαίνουν...
  • Σύνδρομο νυχτερινής σίτισης Η πείνα έχει... αϋπνίες
   «...Ξύπνησα χωρίς να το θέλω, νιώθοντας κουρασμένος. Γιατί πάλι; Κοίταξα το ρολόι στο κομοδίνο, δεν είχα κοιμηθεί παραπάνω από 2-3 ώρες. Νευρίασα ακόμα περισσότερο και ένιωσα μια καούρα στο στομάχι. Πάλι πεινάω, είναι δυνατόν; Βρέθηκα να διαπραγματεύομαι με τον εαυτό μου για το αν θα σηκωθώ να βρω κάτι να φάω. Δεν μπορούσα να ησυχάσω με τίποτα, οπότε για να κοιμηθώ πήγα στην κουζίνα και άρχισα να αναζητώ τη... λεία μου: ψωμί με ζαμπόν και τυρί, λίγο κέικ, ένα μικρό γλυκάκι που ξέμεινε από την προηγούμενη ημέρα, ένα μεγάλο ποτήρι χυμό (ή μήπως ήταν γάλα, δεν θυμάμαι)...».
 • Άλλες ειδήσεις