Έντυπη Έκδοση

Γεννημένοι με θλίψη για τον δρόμο

***Βασίλης Τσιρώνης

Η θλίψη της λέαινας

εκδόσεις ΑΛΔΕ, σ. 252, ευρώ 13

Η θλίψη της λέαινας είναι μια μυθιστορηματική σύνθεση τριών διαφορετικών ιστοριών, με κοινό τόπο τη Μήδεια του μεγάλου αρχαίου τραγωδού Ευριπίδη. Ενα σπονδυλωτό μυθιστόρημα που ακολουθεί τις πιο ακραίες εκφάνσεις της γυναικείας ψυχής.

Μια Σουηδέζα που είναι παντρεμένη με Ελληνα, ζει στη σύγχρονη Αθήνα και αδυνατεί να γίνει αποδεκτή από το οικογενειακό του περιβάλλον. Βάλλεται από τα πεθερικά, απατάται από τον άντρα της, αισθάνεται ξένη, καμιά φορά και από τα ίδια της τα παιδιά. Ταυτόχρονα, μια καταξιωμένη ηθοποιός ετοιμάζεται αγωνιωδώς για το θεατρικό κύκνειο άσμα της στην Επίδαυρο, στον ρόλο της Μήδειας, ενώ την κατατρώγουν ο καρκίνος και οι τύψεις για τον χαμό του παιδιού της. Πίσω στην αρχαιότητα, ο Ευριπίδης αγωνία για το νέο του πνευματικό τέκνο, συζητά με την Ασπασία, τον Σωκράτη και γεννά με τη συμβολή βιωμάτων της καθημερινότητας το συγκλονιστικότερο ίσως έργο του.

Τρεις ιστορίες που συναντιούνται θεματικά, καταδεικνύουν τις αντιφάσεις μεταξύ του νεοελληνικού και του αρχαίου πολιτισμού, «ψυχογραφούν» τη νέα και την αρχαία κοινωνία, αλλά και τη γυναίκα, που ως θλιμμένη λέαινα ταξιδεύει μες στους αιώνες.

Ο νεότατος συγγραφέας (έτος γενν. 1982), που εκτός από το εν λόγω μυθιστόρημα έχει στο ενεργητικό του μια ποιητική συλλογή και δύο νουβέλες, είναι από τις περιπτώσεις των αθόρυβων νέων λογοτεχνών με εξελίξιμο ταλέντο. Γλώσσα και ιστορία που ρέουν, εύστοχοι, ζωντανοί διάλογοι. Κριτική, ανθρωπιστική ματιά. Φιλόδοξο στοίχημα, και το σημαντικότερο, ένα στοίχημα πετυχημένο.

***Αργύρης Καλμπάρης

Οι αδηφάγοι

εκδόσεις Ελυτρον, σ. 349, ευρώ 15

Επίκαιρο μυθιστόρημα, που στόχο έχει να καταδείξει τους υποχθόνιους σχεδιασμούς των «Αδηφάγων», μιας παγκόσμιας μυστικής οργάνωσης οικονομικών χωροφυλάκων που αποσκοπούν στο κέρδος και στην παγκόσμια κυριαρχία. Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου, γερασμένοι, παροπλισμένοι από τη ζωή, ζουν σ' ένα γηροκομείο. Επιχειρούν μέσα από τις συζητήσεις τους και την αποκάλυψη προσωπικών εμπειριών (σε πρώτο πλάνο εκείνες της Μαρκέλλας, που εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση), ν' αποκαλύψουν πώς σχεδιάζεται το σύγχρονο πολιτικοοικονομικό γίγνεσθαι. Γραμμένο απλά, κατανοητά, κάνοντας ευρεία χρήση διαλόγου.

***Μάικλ Μορμπούγκο

Γεννημένος δρομέας

μτφρ.: Νίκος Γάσπαρης

εκδόσεις Πατάκη, σ. 145, ευρώ 9

Ο μικρός Πάτρικ ορμά στο ποτάμι και σώζει από βέβαιο χαμό πέντε κουτάβια. Αποφασίζει να κρατήσει ένα απ' αυτά, τον Φιλαράκο. Κανείς δεν είχε δει πότε σκυλί να τρέχει τόσο γρήγορα στο πάρκο. Τον κλέβουν, λοιπόν, και τον βάζουν να τρέξει σε αγώνες. Ο φιλαράκος κερδίζει βραβεία, αλλά τα νέα αφεντικά του δεν του φέρονται καλά και αποδρά με τη βοήθεια μιας μικρής φίλης. Ζει στον δρόμο, πολεμά με άγρια σκυλιά, γίνεται μασκότ σε γηροκομείο, ώσπου ύστερα από 5 χρόνια περιπετειών συναντά ξανά τον σωτήρα του, τον Πάτρικ. Ενα εφηβικό ανάγνωσμα, που φέρνει τα παιδιά πιο κοντά στους τετραπόδους φίλους.

***Κόλιας Αμοιρίδης

Εχεις φωνή, πρέπει να εξοντωθείς

εκδόσεις Επίκεντρο, σ. 415, ευρώ 24

Μια ενδιαφέρουσα μαρτυρία για το έπος της Εθνικής Αντίστασης του 1941-1944, τον Εμφύλιο και τους διωγμούς που ακολούθησαν. Ο συγγραφέας, που έζησε για πολλά χρόνια ως πολιτικός πρόσφυγας, εστιάζει στα γεγονότα της περιοχής τού Κιλκίς και στους απλούς ανθρώπους, τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της ιστορίας, που «με όλο τους το είναι λαχταρούσαν μια κανονική ζωή».

***Τα κείμενα

Α' Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Διηγήματος Βιβλιόφιλων Εδεσσας, εκδόσεις Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Εδεσσας, σ. 247

Προσεγμένη έκδοση των διηγημάτων του Α' Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Βιβλιόφιλων Εδεσσας που εξέδωσε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της πόλης. Η έκδοση περιλαμβάνει όλα τα διηγήματα ενηλίκων και τα διακριθέντα εφηβικά. Το «Ursus Minor» του Οδυσσέα Δαγκλή, το οποίο έλαβε το πρώτο βραβείο, αφορά μια ερωτική ιστορία την εποχή του Διαδικτύου.

***Γιγέν Λι

Χίλια χρόνια καλές προσευχές

μτφρ.: Νίκος Α. Μάντης

εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 222, ευρώ 14

Η Γιγέν Λι μπορεί να απαρνήθηκε το κινεζικό «καθεστώς» και να μετανάστευσε στην Αμερική, αλλά με τη συλλογή διηγημάτων της Χίλια χρόνια καλές προσευχές δεν επιχειρεί μια αντικαθεστωτική προπαγάνδα. Με ευαίσθητες ιστορίες, όπου πρωταγωνιστούν απλοί καθημερινοί Κινέζοι, η Λι σκιαγραφεί τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζουν τις τεράστιες αλλαγές που συντελούνται γύρω τους, τη σχέση τους με τη Δύση. Μας ταξιδεύει στη γιαγιά Λιν, που ζει στην επαρχία, και από κει, στο χρηματοπιστωτικό γραφείο του κυρίου Σου. Επειτα πίσω στους ευνούχους των αυτοκρατορικών δυναστειών, στον σωσία του δικτάτορα, στην ιστορία του γιου που γυρνά ύστερα από δέκα χρόνια πίσω στην πατρίδα και σε τόσους άλλους άσημους πρωταγωνιστές.

***Τάκης Θεοδωρόπουλος

Το ξυπόλητο σύννεφο

εκδόσεις Ωκεανίδα, σ. 396, ευρώ 18

Το δαιμόνιο του Σωκράτη αναλαμβάνει αφηγητής στο Ξυπόλητο σύννεφο. Μας ξεναγεί στην Αρχαία Αθήνα και μας αποκαλύπτει το θεϊκό σχέδιο, βάσει του οποίου ο Σωκράτης θα πρέπει να συνετίσει τους Αθηναίους. Λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του Περικλή, ο Αριστοφάνης γράφει τις Νεφέλες για να διακωμωδήσει τον μέχρι τότε άγνωστο Σωκράτη. Εκείνος, για να αποδείξει ότι δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τον αιθεροβάμονα σοφιστή που παρουσίασε η αποτυχημένη κωμωδία του Αριστοφάνη, θα μεταλλαχθεί σταδιακά. Από γραφικός μάγος στην αντιλογία, θα γίνει ο σοφός γέροντας που μάθαμε στην Ιστορία. Ο συγγραφέας μπλέκει τους «συνταξιοδοτημένους θεούς» της Αρχαίας Ελλάδας, τα ιστορικά ντοκουμέντα και τη μυθοπλασία. Κι όλα αυτά με πικρό χιούμορ και γαργαλιστικές λεπτομέρειες.

***Marilyn Yalom

Τα αμερικανικά νεκροταφεία

φωτογραφίες: Reid Yalom

μτφρ.: Κατερίνα Χαλμούκου

εκδόσεις Αγρα, σ. 455, ευρώ 25

Μέσα από την ιστορία των αμερικανικών νεκροταφείων, η Marilyn Yalom παρουσιάζει την ιστορία των μεταναστευτικών ομάδων, οι οποίες πήγαν στην Αμερική για να διεκδικήσουν γη και διατήρησαν την εθνική τους ταυτότητα ακόμα και στον τάφο τους. Από τους τύμβους των Ινδιάνων, τις ταριχεύσεις των στρατιωτικών του εμφυλίου πολέμου και τόσες άλλες ταφικές τελετουργίες, ταξιδεύουμε στα νεκροταφεία διαφορετικών εθνοτήτων και θρησκειών, ελεύθερων και σκλάβων. Ενα οδοιπορικό με πλούσιο φωτογραφικό υλικό σε 250 χαρακτηριστικά νεκροταφεία της αμερικανικής γης, που αποκαλύπτει τον θαυμαστό κόσμο των νεκρών και τις ιστορίες της χώρας που βρίσκονται θαμμένες μαζί τους.

***Ζιλμπέρ Σινουέ

Εγώ, ο Ιησούς

μτφρ.: Βασιλική Κοκκίνου

εκδόσεις Ψυχογιός, σ. 342, ευρώ 16,68

Ο Νικόδημος και ο Ιωσήφ ξεγελούν τους Ρωμαίους, κατεβάζουν από τον σταυρό τον πληγωμένο Ιησού και τον κρύβουν. Εκείνος παίρνει το καλάμι, το βουτά στη μελάνη και γράφει την ιστορία του. Η φήμη ότι παραμένει ζωντανός απλώνεται, ο Πιλάτος τον αναζητεί και οι ιερείς του Ναού χρησιμοποιούν το γεγονός για να ξεσηκώσουν τους Εβραίους εναντίον των κατακτητών. Δύο ιστορίες ρέουν παράλληλα. Η μία με αφηγητή τον Ιησού, που αναφέρεται στο παρελθόν του, και η άλλη, δοσμένη σε τρίτο πρόσωπο, παρουσιάζει τα όσα ακολούθησαν τον Γολγοθά. Αφήγηση που ρέει, σ' ένα μυθιστόρημα που επιχειρεί να «συμπληρώσει» τις γραφές με ιστορικά στοιχεία, χωρίς να αρνηθεί τη θεϊκή υπόσταση του Χριστού.

***Μάρω Δούκα

Αθώοι και φταίχτες

εκδόσεις Πατάκη, σ. 635, ευρώ 25

Συμπληρωμένη επανέκδοση από νέο εκδοτικό οίκο. Ενας τούρκος δημοσιογράφος του BBC επισκέπτεται τα Χανιά, τόπο καταγωγής τού παππού του, για να μελετήσει τα μουσουλμανικά μνημεία της πόλης. Συναντά τους ξεχασμένους συγγενείς, την αλλαγμένη πόλη και μέσα από το ημερολόγιο του παππού αναζητά το κομμένο νήμα της φαμίλιας του, το παρελθόν της πόλης. Μαχαλάδες, μιναρέδες, πασάδες και ξεσηκωμοί στα τέλη του 19ου αιώνα, ταξίδι στο τουρκοκρητικό παρελθόν των Χανίων. Στο παρόν, η δολοφονία μιας μετανάστριας συνταράσσει την ήσυχη φαινομενικά ζωή της πόλης και γίνεται η αφορμή για μια αλυσίδα από τραγικά γεγονότα. Οι λεπτομερέστατες ιστορικές αναφορές διαπλέκονται με την αστυνομική έρευνα, ώστε να αποκαλυφθούν οι αθώοι και φταίχτες στο παρελθόν και το παρόν του τόπου.

***Πάμπλο Σιμονέττι

Η λογική των εραστών

μτφρ.: Τιτίνα Σπερελάκη

εκδόσεις Πατάκη, σ. 317, ευρώ 17

Ο Μάνουελ εργάζεται σε τράπεζα, ως υποδιευθυντής νέων επιχειρήσεων. Πείθει τον διευθυντή να δώσουν δάνειο στον Ντιέγο, τον νέο του φίλο κι εκδότη μιας αμφίβολου εμπορικής εξέλιξης ιντερνετικής εφημερίδας. Ο φινετσάτος Ντιέγο καλεί τον Μάνουελ στον λαμπερό του κόσμο, τον γοητεύει, τον ρίχνει στο κρεβάτι του. Η χώρα συγκλονίζεται από τις προεδρικές εκλογές και τη σύλληψη του Πινοσέτ στο Λονδίνο, ενώ οι δύο εραστές ζουν κρυφά το πάθος τους. Η λογική των εραστών οδηγεί, όμως, σε οικονομική καταστροφή και η γυναίκα τού Μάνουελ μαθαίνει για την ομοφυλοφιλική του σχέση. Μια καλογραμμένη ιστορία για τα οικονομικά αδιέξοδα και τα ερωτικά ταμπού της σύγχρονης κοινωνίας.

***Μάνος Κοντολέων

Ανίσχυρος Αγγελος

εκδόσεις Πατάκη, σ. 129, ευρώ 8

Ο Ανίσχυρος Αγγελος είναι ένα μυθιστόρημα για νέους που βασίζεται στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008, εστιάζοντας στις αντιδράσεις της κόρης τού δολοφόνου αστυνομικού. Στο σπίτι κάνουν τα πάντα για να σώσουν τον πατέρα της. Εξω οι νέοι βράζουν. Οι παρέες της τη λοιδορούν, βγαίνουν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν. Κι εκείνη στη μέση του κυκλώνα, σε σύγχυση, γυρεύει τον δικό της δρόμο. Σκέψεις-αινίγματα που θυμίζουν απαντήσεις πολλαπλών επιλογών σε σχολικό διαγώνισμα. Αφήγηση που μπολιάζεται με εξωκειμενικά θραύσματα. Life style περιοδικά, Σιδηρόπουλος, Ξύλινα σπαθιά, ραδιοφωνικές ανακοινώσεις από τα γεγονότα. Και ο Αγγελός της ανίσχυρος να βοηθήσει.

***Χεσούς Φερρέρο

Οι άγγελοι της αβύσσου

μτφρ.: Μαρία Κουμπούρα

εκδόσεις Λαγουδέρα, σ. 185, ευρώ 15,75

Οι περιπέτειες του νεαρού πρωταγωνιστή και των φίλων του προς την ενηλικίωση περνούν από την ιδιόμορφη σχέση τους με τον καθηγητή Γαλλικών. Ο κύριος Ντιόγο διδάσκει τη γραμματική του φόβου και του έρωτα, εκπαιδεύει εφήβους στη ζωή και στην ηδονή. Οι φίλοι του πρωταγωνιστή πέφτουν στα δίκτυα του γητευτή. Εκείνος συγκρούεται μαζί του, αλλά διστάζει να αποκαλύψει το μυστικό. Ενα σκοτεινό ταξίδι από την εφηβική αθωότητα στα βάθη της αβύσσου.

***Εφη Δρακοπούλου

Σπάζοντας τη σιωπή ενός ταμπού

εκδόσεις Νόηση, σ. 127, ευρώ 11,50

Επειτα από τριάντα χρόνια μάχης με την ψυχική ασθένεια, η Εφη Δρακοπούλου επιχειρεί να ρίξει φως στα προσωπικά της βιώματα. Βάσει όσων υποστηρίζει η συγγραφέας, το ελληνικό σύστημα ψυχικής αποκατάστασης, αντί να θεραπεύει την ψυχική νόσο οδηγεί στην απελπισία. Η ίδια για να σωθεί ανατρέχει στην πίστη, στη συγχώρεση, στη συμπόνια, στην αγάπη. Μια συγκινητική μαρτυρία ενός μανιοκαταθλιπτικού, που βρήκε την τόλμη να μιλήσει για ένα μεγάλο ταμπού της ελληνικής κοινωνίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Το τελώνι του Φουζέλυ
Το παιχνίδι των έμφυλων ταυτοτήτων
Τις επιγραφές των προγόνων μπορούμε να τις διαβάσουμε;
Ιδεώδης περιήγηση
Μουσικών πάθη
Η περικύκλωση του κενού
Νύχτα και μέρα δουλεύουν οι μνήμες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Το τελώνι του Φουζέλυ
Το παιχνίδι των έμφυλων ταυτοτήτων
Τις επιγραφές των προγόνων μπορούμε να τις διαβάσουμε;
Ιδεώδης περιήγηση
Μουσικών πάθη
Η περικύκλωση του κενού
Γεννημένοι με θλίψη για τον δρόμο
Νύχτα και μέρα δουλεύουν οι μνήμες
Ποίηση και περιοδικά του '60
Περιοδικά και ποιητές τη δεκαετία του '60 σε Αμερική, Αγγλία
Τέσσερις ποιητές: Σίλβια Πλαθ, Αν Σέξτον, Ράνταλ Τζάρελ και Τζον Μπέριμαν
Οψεις της ανάγνωσης
Η αχνή γραμμή του μολυβιού κάτω από τις λέξεις, να γίνει εικόνα
Από τις 4:00 στις 6:00
Θρησκεία και μουσική
Ο άνδρας με τα μαύρα...
Σαλβατόρε ντι Τζάκομο: Η ζωή του και το πρώτο του διήγημα
Η ζωή και το έργο του
Οι πότριες του αίματος
Περί τυπογραφίας
Παραδοσιακή τυπογραφία και νέα τεχνολογία
Άλλες ειδήσεις
Γράμμα από την Κω