Έντυπη Έκδοση

Εθελοντές ανθρωποκυνηγοί...

Ελευθεροτυπία - Der Spiegel

Περιπολούν στα σύνορα Αριζόνας-Μεξικού, συλλαμβάνουν παράνομους μετανάστες και τους παραδίδουν στις Αρχές, την τελευταία τριετία 3.500 άτομα. Χρησιμοποιούν θερμικές κάμερες και διόπτρες νυκτερινής όρασης, διοργανώνουν στρατιωτικά γυμνάσια και με τα έσοδα οικονομικής εκστρατείας ξεκίνησαν την ανέγερση συνοριακού φράκτη.

«Χόμπι» τους, η σύλληψη λαθρομεταναστών... «Χόμπι» τους, η σύλληψη λαθρομεταναστών... Ασχέτως εάν κάλυψε μόνον μερικές εκατοντάδες μέτρα. Τα πλέον ένθερμα μέλη βρίσκονται κάθε Σαββατοκύριακο στο σημείο «Three Points» και παρατηρούν προς το Μπαμποκιβάρι, ιερό βουνό των Ινδιάνων Τοχόνο -Ο' Οντχαμ- απ' όπου έρχονται συνήθως ταλαιπωρημένοι, εξασθενημένοι και συχνά στα όρια αφυδάτωσης, μετά από πορεία πολλών ημερών στην έρημο, μετανάστες.

Πρόεδρος αυτής της πολιτοφυλακής με την ονομασία «Minuteman Civil Defence Corps» είναι η Κάρμεν Μέρσερς, γερμανικής καταγωγής. Παραδέχεται πως η Αμερική είναι προορισμός μεταναστών, αλλά φοβάται πως τα κύματα των παρανόμων θα της στερήσουν τη χώρα που γνωρίζει. Τη μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας τη θεωρεί σοσιαλισμό και τον πρόεδρο Κενυάτη.

Στη χώρα διαβιούν 12 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αλλά κατά την Κ. Μέρσερς ο αριθμός είναι τουλάχιστον διπλάσιος. Η μετανάστευση είναι από τα μεγάλα ζητήματα που διχάζουν τελευταία την Αμερική μαζί με την υγεία και το Γκουαντάναμο. Η Αμερική είναι χώρα που διαρκώς προβληματίζεται σχετικά με το τι είναι «αμερικανικό» κι οι απόψεις στα στρατόπεδα Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων μοιάζουν ασυμβίβαστες. Σχεδόν όλοι οι Αμερικανοί έχουν ρίζες σ' άλλες χώρες, γι' αυτό η μετανάστευση αγγίζει συναισθηματικά την αμερικανική ταυτότητα. Φλέγον θέμα είναι τι θα συμβεί όταν σε μια 30ετία την πλειονότητα του πληθυσμού δεν θα αποτελούν πλέον οι λευκοί, αλλά οι σημερινές μειονότητες - ισπανόφωνοι, μαύροι, Ασιάτες.

Στο κέντρο της διαφωνίας βρίσκεται η Αριζόνα, με σύνορα μήκους 580 χλμ. και ποσοστό ισπανόφωνου πληθυσμού πολύ μεγαλύτερο του επίσημου 30%. Η τοπική, ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας, κυβέρνηση έθεσε τον περασμένο Απρίλιο σε ισχύ τον SB 1070 - αμφιλεγόμενο νόμο που επιτρέπει στους αστυνομικούς να ελέγχουν κατά βούληση όσους υποπτεύονται ως παράνομους. Οι ενάντιοι του νόμου μιλούν για ρατσισμό, οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν σε μποϊκοτάζ, η μεξικανική κυβέρνηση διαμαρτύρεται. Προσφάτως, το αμερικανικό υπ. Δικαιοσύνης κατέθεσε καταγγελία κατά του συγκεκριμένου νόμου προσάπτοντας στην Αριζόνα ανάμιξη σε ομοσπονδιακές υποθέσεις - κίνηση αντισυνταγματική.

Η ιστορία της πρωτοβουλίας πολιτών στην Αριζόνα ξεκίνησε ουσιαστικά μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους, όταν η Κ. Μέρσερς γνώρισε τον ομοϊδεάτη της Κρις Σίμκοξ. Εγιναν ζευγάρι και ίδρυσαν στο Τόμπστοουν μία ομάδα «άμυνας πολιτών» αρχίζοντας περιπολίες στα σύνορα και το 2005 η ομάδα είχε στις γραμμές της 12.000 άτομα. Τότε πήρε μορφή η «Minuteman». Τα τελευταία χρόνια Μέρσερς και Σίμκοξ πέρασαν μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Ουάσιγκτον σε επαφές με γερουσιαστές ως λομπίστες κατά της γραμμής, που ονομάζουν «αμνηστία» για τους παρανόμους. Πολλά επιχειρήματα της γραμμής τους πέρασαν σ' εκείνην των Ρεπουμπλικάνων και αποτελούν σήμερα αναπόσπαστο μέρος του μεγάλου συντηρητικού κινήματος γνωστού ως «Tea Party».

Θέση ήρωα κατέχει στον κόσμο της Κ. Μέρσερς ο Τζο Αρπάιο, αστυνομικός διεθυντής στο Φίνιξ -γνωστός ως «ο σκληρότερος σερίφης της Αμερικής». Στις μεγάλες διαδηλώσεις στο Φίνιξ τις τελευταίες εβδομάδες κατά του νόμου SB 1070, εμφανίστηκαν αφίσες του που θυμίζουν Χίτλερ. Οι υφιστάμενοί του επανειλημμένως κάνουν ελέγχους και συλλαμβάνουν Αμερικανούς πολίτες με ισπανικά ονόματα, θεωρώντας τους παράνομους.

Η Κ. Μέρσερς εξέδωσε προσφάτως το βιβλίο «America DeFENCEless» -που μπορεί να αποδοθεί ως «Αμερική-απροστάτευτη», αλλά και «ξέφραγη». Προς μεγάλη της έκπληξη πούλησε μόνον 250 αντίτυπα. Τους «συναγωνιστές» της δεν τούς εκπλήσσει το γεγονός - αφού «η χώρα διοικείται από έναν κομμουνιστή, που διόρισε ανώτατη δικαστίνα μία ισπανόφωνη και προσάγει σε δίκη τους τρομοκράτες, αντί να τους στείλει στο εκτελεστικό απόσπασμα»... *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
ΗΠΑ
Σχετικά θέματα: ΗΠΑ
Ουρές για επιδότηση ενοικίου στην Ατλάντα
Δεν θέλουν τέμενος στο «σημείο Μηδέν»
Οι μυστικές υπηρεσίες ιδιωτικοποιούνται
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ρωσία
Αντιμέτωποι με αναπάντητα «γιατί»
Τουρκία
«Αν χάσω, φεύγω»
Αποζημιώσεις από την Τουρκία ζητούν Αμερικανοαρμένιοι
ΗΠΑ
Ουρές για επιδότηση ενοικίου στην Ατλάντα
Εθελοντές ανθρωποκυνηγοί...
Δεν θέλουν τέμενος στο «σημείο Μηδέν»
Οι μυστικές υπηρεσίες ιδιωτικοποιούνται
Υγεία
19% κάτω στην Ευρώπη οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού