Έντυπη Έκδοση

Οι μυστικές υπηρεσίες ιδιωτικοποιούνται

Η αμερικανική κατασκοπία και ασφάλεια πατάει σε ανησυχητικά μεγάλο βαθμό πάνω στις ιδιωτικές εργολαβίες. Η σταδιακή αποκρατικοποίηση της εθνικής ασφάλειας της υπερδύναμης εγκυμονεί κάθε λογής κινδύνους. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ υφίστανται υψηλό βαθμό εξάρτησης από ιδιωτικές εταιρείες.

Ρόναλντ Σλέζακ, πρώην διευθυντής όπλων της Blackwater, νυν Xe Services, σε μια από τις «επισκέψεις» του στο δικαστήριο (Ass. Press) Ρόναλντ Σλέζακ, πρώην διευθυντής όπλων της Blackwater, νυν Xe Services, σε μια από τις «επισκέψεις» του στο δικαστήριο (Ass. Press) Στο εσωτερικό της χώρας έχει ξεσηκωθεί σάλος για τα συμβόλαια που έχει συνάψει το αμερικανικό κράτος με εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες και τεχνογνωσία στους τομείς της κατασκοπίας, της αντικατασκοπίας και της αστυνόμευσης. Πίσω από τον μυστικό χορό των «κατασκόπων του δημοσίου», των κρατικά ελεγχόμενων και συνταγματικά εξουσιοδοτημένων, έχει στηθεί ένας άλλος χορός ιδιωτών κατασκόπων, σεκιουριτάδων και εκπαιδευτών, που η δράση τους είναι ανεξέλεγκτη, η χρηματοδότησή τους θολή και ο αριθμός τους απροσδιόριστος.

Ο ίδιος ο Τζέιμς Κλάπερ, υποψήφιος του Μπαράκ Ομπάμα για τη θέση του διευθυντή της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, ομολόγησε κατά την ακρόασή του από επιτροπή της Γερουσίας: «Ολα σήμερα είναι θέμα πληροφοριών... δεν μου προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι έχουμε τόσους πολλούς εργολάβους». Η Ντάνα Πριστ και ο Γουίλιαμ Αρκιν της «Ουάσιγκτον Ποστ» διαπιστώνουν: «Ο απόρρητος κόσμος, που η κυβέρνηση δημιούργησε μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου, έλαβε τέτοιες διαστάσεις και απέκτησε τόση μυστικότητα που κανείς πλέον δεν ξέρει πόσο κοστίζει, πόσους ανθρώπους απασχολεί, πόσα προγράμματα εκτελούνται και τι ακριβώς δουλειά κάνει η κάθε μυστική υπηρεσία».

Στα μέτωπα του εξωτερικού

Και αν στο εσωτερικό το θέμα έχει λάβει διαστάσεις που αναστατώνουν πλέον την κοινή γνώμη, στο εξωτερικό μισθοφόροι και κατάσκοποι ελευθέρας βοσκής και αποδοτικότατης εργολαβίας οργιάζουν. Τα λεφτά είναι πολλά, οι ευκαιρίες παράπλευρου πλουτισμού άφθονες και η ασυλία που παρέχουν τα κυβερνητικά συμβόλαια προλειαίνουν το έδαφος για παράνομες ώς και εγκληματικές ενέργειες, που οι περισσότερες περνάνε ατιμώρητες αν όχι και τελείως αδιερεύνητες.

Ειδικά στις χώρες όπου η Αμερική διατηρεί ανοικτό μέτωπο, οι εργολαβίες για υπηρεσίες φύλαξης, εκπαίδευσης, παρακολούθησης, ανάλυσης πληροφοριών -ό,τι με λίγα λόγια περιλαμβάνεται στο αλληλένδετο δίκτυο που αποκαλούμε ασφάλεια και κατασκοπία- πέφτουν βροχή. Το Ιράκ, το Αφγανιστάν, ακόμη και το Πακιστάν αποτελούν το θέατρο καλοπληρωμένων επιχειρήσεων και αποστολών, που συμπληρώνουν το έργο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και, παράλληλα, ολοκληρώνουν το δικό τους έργο εκβιασμών, μαστροπείας, πλιάτσικου και λαθρεμπορίου.

Η Blackwater

Η διαβόητη Blackwater, αμερικανική εταιρεία μισθοφόρων (που τελευταία πλασάρεται με τη νέα της ονομασία, Xe Services), τσαλαβουτούσε ανενόχλητη στα πολεμικά απόνερα του Ιράκ, ώσπου η ίδια η ιρακινή κυβέρνηση απαίτησε την έξωσή της από τη χώρα μετά τα αιματηρά κατορθώματά της. Τελευταίο και μοιραίο για την παρουσία της στη χώρα ήταν εκείνο του Σεπτεμβρίου του 2007, τότε που φρουροί της εταιρείας άνοιξαν πυρ σε πλατεία της Βαγδάτης σκοτώνοντας 17 άμαχους πολίτες και τραυματίζοντας άλλους 24.

Η εταιρεία όμως έχει ακόμη πεδίον δόξης λαμπρόν- ας όψονται τα πεδίο μάχης στο Αφγανιστάν. Προς επιβράβευση της δράσης της στο Ιράκ, και ενώ εκδικάζονται ακόμη μηνύσεις εναντίον της για το λουτρό αίματος στη Βαγδάτη, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συμβάλλεται με την Blackwater για τη φύλαξη δύο νέων προξενείων, που θα ανοίξει στις πόλεις Χεράτ και Μαζάρ Ι Σαρίφ στο Αφγανιστάν, έναντι 120 εκατ. δολαρίων. Και ενώ ομοσπονδιακή επιτροπή (Commission on Wartime Contracting), επιφορτισμένη με την έρευνα των εργολαβιών του αμερικανικού δημοσίου στα πολεμικά μέτωπα, γκρινιάζει και τα ψάλλει στο υπουργείο για την ανάθεση, μία μόνο ημέρα μετά η CIA παίρνει τη σκυτάλη: υπογράφει συμβόλαιο 100 εκατ. δολαρίων με την εταιρεία για τη φύλαξη κτιρίων της στο Αφγανιστάν και αλλού. Στον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η CIA, η Blackwater (νυν Xe Services) υπερίσχυσε των ανταγωνιστριών της, επίσης αμερικανικών, Triple Canopy και DynCorp (βλέπετε είχε παρελθόν η κυρία). Ολα αυτά συμβαίνουν τον περασμένο Ιούνιο.

Η CIA αντέδρασε διά του εκπροσώπου της Paul Gimigliano. «Παρότι αυτή η υπηρεσία (η CIA) δεν σχολιάζει συμβατικές υποχρεώσεις που μπορεί να έχει ή να μην έχει συνάψει [sic], ακολουθούμε όλους τους ομοσπονδιακούς νόμους και κανονισμούς», δικαιολογήθηκε ο Gimigliano. Και παρακάτω, παραδεχόμενος τη σύμβαση: «Πάντως, το ξεκαθαρίσαμε ότι προσωπικό της Xe Services δεν θα συμμετέχει σε καμία από τις επιχειρησιακές δραστηριότητες της υπηρεσίας». Αυτό τους έλειπε κιόλας.

Ενδιαφέρον έχουν τα παράπονα του Erik Prince, προέδρου της Xe Services, που διαμαρτύρεται για πρωκτοσκόπηση της εταιρείας του από ελεγκτές του αμερικανικού κράτους. Ο κύριος αυτός (ο πρίγκιπας των μισθοφόρων) ήταν διευθύνων σύμβουλος της Blackwater, η οποία μετά τη δημοσιότητα που έλαβε το φονικό της Βαγδάτης μεταλλάχθηκε σε Xe Services, όπου ο Prince κρατά τη θέση του προέδρου του Δ.Σ., καθώς είναι ιδιοκτήτης της Prince Group, στην οποία ανήκει η Xe Services. Σε συνέντευξή του στο CNBC ο Prince δήλωσε ότι εγκαταλείπει απαυδισμένος το αμερικανικό δημόσιο, ψάχνοντας για καλύτερες αγορές: «Μετά τριάμισι χρόνια επιθέσεων από τους γραφειοκράτες και κανονική πρωκτοσκόπηση από μερικούς στο Κογκρέσο, είναι καιρός να τα παρατήσουμε. Μερικοί στην Ουάσιγκτον θεωρούν την πολιτική σπουδαιότερη από τις πολεμικές επιδόσεις... Φτάσαμε στο σημείο να μην μπορείς να ρίξεις μία βόμβα στο Αφγανιστάν χωρίς προηγουμένως να έχεις εξασφαλίσει την υπογραφή κάποιου δικηγόρου...»

Η παράνομη δράση της Blackwater στο Ιράκ δεν περιοριζόταν σε άσκοπες αιματοχυσίες και «παράπλευρες απώλειες». Είχαμε και «παράπλευρες δραστηριότητες» της εταιρείας, καθώς, όπως είχαμε γράψει λίγο καιρό πριν: «Πρώην σεκιουριτάς της διαβόητης εταιρείας μισθοφόρων Blackwater -νυν Xe Services- κατήγγειλε ότι είδε συναδέλφους του, μαζί με Αμερικανούς στρατιώτες, να πληρώνουν Ιρακινές για σεξ, ακόμη και κοριτσάκια 12 και 13 χρόνων».

Την καλή αρχή όμως στο Ιράκ φαίνεται πως είχε κάνει η DynCorp Inernational -τη θυμάστε; η ανταγωνίστρια της Blackwater στον διαγωνισμό της CIA- που πρώτη κατηγορήθηκε ότι υπάλληλοί της διακινούσαν γυναίκες από την Ανατολική Ευρώπη.

Και οι Βρετανοί

Οχι δηλαδή ότι οι Βρετανοί μισθοφόροι πάνε πίσω. Η βρετανικών συμφερόντων ArmorGroup, εταιρεία σεκιούριτι υπεύθυνη για την προστασία της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Καμπούλ, κατηγορήθηκε ότι ενεπλάκη σε υποθέσεις μαστροπείας και διακίνησης γυναικών. Σύμφωνα με καταγγελία επόπτη της εταιρείας, του James Gordon, διευθυντές και στελέχη της εταιρείας διακινούσαν και εκμεταλλεύονταν Κινέζες, υπό τη βιτρίνα αλυσίδας κινεζικών εστιατορίων. Μετά τις καταγγελίες πάλι άλλαξε όνομα ο Μανωλιός (έχει γίνει πια συνήθεια). Πλέον η ArmorGroup απορροφήθηκε από την G4S, εταιρεία διαχείρισης κινδύνων που αναλαμβάνει δουλειές ανά την υφήλιο, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της.

Οι ομοσπονδιακοί έλεγχοι

Η ομοσπονδιακή επιτροπή ελέγχου συμβολαίων σε καιρό πολέμου (Commission on Wartime Contracting), που συναντήσαμε και παραπάνω, διερευνά κάπου 40.000 ιδιωτικά συμβόλαια της αμερικανικής κυβέρνησης μόνο στη Νοτιοδυτική Ασία. Στο πρώτο τρίμηνο του 2010 οι εργολάβοι της αμερικανικής κυβέρνησης απασχολούσαν 14.000 προσωπικό μόνο στο Ιράκ. Εκπληκτα τα μέλη της επιτροπής άκουσαν αξιωματούχους της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης της κυβέρνησης να ομολογούν ότι άφησαν τον έλεγχο των υπεργολάβων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν στα χέρια των ίδιων των εργολάβων τους.

Ο Τζέιμς Κλάπερ αναρωτιέται: «Θα έπρεπε να θέσουμε όρια στον αριθμό των εργολάβων πλήρους απασχόλησης που ενσωματώνονται στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών;» Την ίδια στιγμή ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, ζητεί από το Πεντάγωνο περικοπές στα ιδιωτικά συμβόλαια κατά 13%. Ανώτατος αξιωματούχος της Κεντρικής Διοίκησης απαντά στην «Ουάσιγκτον Ποστ»: «Χρειαζόμαστε υψηλού επιπέδου γνώση και εξοικείωση με τις τοπικές κουλτούρες [sic], την οποία οι δικές μας μυστικές υπηρεσίες δεν διαθέτουν». Μισθοφόροι, μαστροποί και λαθρέμποροι, δηλαδή, είναι πλήρως εξοικειωμένοι με τα ήθη και έθιμα του αφγανικού και ιρακινού λαού, καθώς και άλλων τοπικών κοινωνιών.

Νέα προκήρυξη έργου

Στην ίδια εφημερίδα, ο Αντίνι Κόρντσμαν, ειδικός σε θέματα κατασκοπίας και ασφάλειας, παραδέχεται την «ευρεία εξάρτηση του Πενταγώνου από τους εργολάβους, κυρίως σε εξειδικευμένες εργασίες». Την καλύτερη όμως απάντηση στις ανησυχίες του Κογκρέσου, των επιτροπών, του αμερικανικού Τύπου και της κοινής γνώμης, δίνει η τελευταία προκήρυξη διαγωνισμού της Διεθνούς ΝΑΤΟϊκής Δύναμης Ασφαλείας (ISAF) στο Αφγανιστάν: αναζητούνται 14 άτομα με ειδικά προσόντα για να απασχοληθούν σε «πρόγραμμα υποστήριξης επιχειρήσεων πληροφοριών» καθώς και 28μελής ομάδα που θα απασχοληθεί στο τμήμα πληροφοριών και επιχειρήσεων της Διοίκησης Μικτών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Ενδιαφέρεται κανείς; *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Σχετικά θέματα: ΗΠΑ
Ουρές για επιδότηση ενοικίου στην Ατλάντα
Εθελοντές ανθρωποκυνηγοί...
Δεν θέλουν τέμενος στο «σημείο Μηδέν»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ρωσία
Αντιμέτωποι με αναπάντητα «γιατί»
Τουρκία
«Αν χάσω, φεύγω»
Αποζημιώσεις από την Τουρκία ζητούν Αμερικανοαρμένιοι
ΗΠΑ
Ουρές για επιδότηση ενοικίου στην Ατλάντα
Εθελοντές ανθρωποκυνηγοί...
Δεν θέλουν τέμενος στο «σημείο Μηδέν»
Οι μυστικές υπηρεσίες ιδιωτικοποιούνται
Υγεία
19% κάτω στην Ευρώπη οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού