Έντυπη Έκδοση

NESTLE ΚΑΙ CSM ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ, ΠΑΡΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ

Κλίμα αύξησης τιμών από εταιρείες τροφίμων

Πριν καν παγιωθεί η τρέχουσα άνοδος των διεθνών τιμών των τροφίμων, δύο από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρίες τροφίμων, η Nestle και η CSM, έσπευσαν χθες να ανακοινώσουν ότι θα αυξήσουν τις τιμές τους προκειμένου να καλύψουν το υψηλότερο κόστος.

Αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων τους προαναγγέλλουν Nestle και CSM. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις Danone και Unilever Αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων τους προαναγγέλλουν Nestle και CSM. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις Danone και Unilever Τόσο η ελβετική Nestle όσο και η ολλανδική CSM, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βιομηχανοποιημένων προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής στον κόσμο, επικαλέστηκαν τη ραγδαία άνοδο των πρώτων υλών -όπως των σιτηρών, του κακάο και του καφέ- που χρησιμοποιούν για την παραγωγή των προϊόντων τους. Οξύμωρο όμως είναι το γεγονός ότι παρά την άνοδο του κόστους τους και οι δύο εταιρείες πρόβλεψαν ότι στο β' εξάμηνο θα αυξηθούν τόσο τα έσοδά τους όσο και τα κέρδη τους.

Αν μη τι άλλο, έτσι, οι πρώιμες εξαγγελίες των δύο εταιρειών, όπως και οι προειδοποιήσεις ακόμη δύο κολοσσών της αγοράς τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών -Danone, Unilever- νωρίτερα, για υψηλότερο κόστος, δημιουργούν κλίμα στις αγορές και ωθούν τις κερδοσκοπικές τοποθετήσεις υπέρ της ανόδου των τιμών.

Παιχνίδια κερδοσκόπων

Σιτάρι, κακάο, σόγια και άλλα εμπορεύματα εκτοξεύτηκαν στα ύψη τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που λυμαίνονται τις αγορές εμπορευμάτων έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τις επιπτώσεις που αυτές είχαν στις φετινές σοδειές κάποιων χωρών. Χτυπημένη περισσότερο απ' όλες η Ρωσία, η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός σιταριού στον κόσμο, αναστέλλει από την επόμενη Κυριακή τις εξαγωγές της αφού η φετινή της σοδειά -που ξεκίνησε από τις αρχές Ιουλίου- αναμένεται να είναι χαμηλότερη κατά 35%. Σύμφωνα με τις χθεσινές εκτιμήσεις του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας, η φετινή παραγωγή σιταριού δεν θα ξεπεράσει τους 60-65 εκατ. τόνους και εξ αυτών θα έχουν διατεθεί για εξαγωγές ώς την Κυριακή λιγότεροι από 4,5 εκατ. τόνους. Και η γειτονική Ουκρανία όμως, που είναι ο 6ος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στον κόσμο, μελετά το ενδεχόμενο ποσοστώσεων στις φετινές εξαγωγές της. Χθες, τα ουκρανικά τελωνεία μπλόκαραν φορτία σιταριού συνολικού ύψους 28.500 τόνων, επικαλούμενα ντοκουμέντα με λανθασμένες πληροφορίες τα οποία είχαν δοθεί σε αυτά από τους εμπόρους.

Απέναντι στο παιχνίδι των κερδοσκόπων και τις αιτιάσεις για ελλείψεις στην παγκόσμια προσφορά σιτηρών υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος. Η γαλλική εταιρεία αναλύσεων Strategie Grains αναβάθμισε, για παράδειγμα, χθες τις εκτιμήσεις της για τη φετινή σοδειά της Ε.Ε. και των ΗΠΑ κατά 3 και 6 εκατομμύρια τόνους αντίστοιχα, ποσότητες που υπερκαλύπτουν τις απώλειες από το εμπάργκο των ρωσικών εξαγωγών. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κλάδος τροφίμων και ποτών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Διαρθρωτικά μέτρα 2011
Φουλ γκάζια στον δρόμο Μνημονίου και ύφεσης
Παιχνίδια κερδοσκόπων στα τρόφιμα
Κλίμα αύξησης τιμών από εταιρείες τροφίμων
Αυξάνει το ρίσκο των τραπεζών
Εως 7 δισ. για στεγαστικά φέτος
Συνέντευξη: Πασκάλ Φρανσέ
Το πείραμα της ελληνικής οπισθοδρόμησης θα επεκταθεί
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Δεν κινδυνεύει από τη Σλοβακία το δάνειο προς την Ελλάδα
Τεχνο-οικονομία
Και η Google κάνει λάθη και μάλιστα τα παραδέχεται
Με πάταγο πέφτουν κεφάλια στη Σίλικον Βάλεϊ
Στράτα- στρατούλα στον κυβερνοχώρο
Άλλες ειδήσεις
Ισπανία: η λιτότητα εντείνεται
Ζητούν σύγχρονο και ευέλικτο αναπτυξιακό
Οριακή μείωση βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη