Έντυπη Έκδοση

ΕΝΑΝΤΙ 9 ΔΙΣ. ΠΕΡΥΣΙ, ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΑΦΟΥ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΠΕΦΤΟΥΝ

Εως 7 δισ. για στεγαστικά φέτος

Η υποχώρηση των τιμών των κατοικιών μπορεί να ευνοεί την αύξηση της ζήτησης, όμως περιορίζει τα περιθώρια μερικών τουλάχιστον τραπεζών να δώσουν νέα στεγαστικά δάνεια καθώς αυξάνει το ρίσκο τους σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη τους.

Προσφορά υπάρχει. Στη ζήτηση πάσχουμε Προσφορά υπάρχει. Στη ζήτηση πάσχουμε Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και της οικοδομικής δραστηριότητας κατ' επέκταση είναι άμεσα συνδεδεμένη με το άνοιγμα της στρόφιγγας των στεγαστικών δανείων. Το νέο πακέτο των κρατικών εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες αποβλέπει προφανώς και προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Aspis Real Estate στην Αττική, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν από 4% έως 10% το α' εξάμηνο της χρονιάς σε σχέση με πέρυσι, με τις τιμές των μεταχειρισμένων κατοικιών να υποχωρούν περισσότερο σε σχέση με τα νεόδμητα.

Πτώση τιμών και στο β' εξάμηνο

Οι περισσότεροι παράγοντες της κτηματαγοράς περιμένουν συνέχεια της πτώσης το β' εξάμηνο, αν και μερικοί διαβλέπουν κάποια επιβράδυνση σε σχέση με τους πρώτους έξι μήνες.

Η αβεβαιότητα που αισθάνονται πολλά νοικοκυριά για το μέλλον τους από τη μια πλευρά και η προσδοκία τής περαιτέρω υποχώρησης των τιμών από άλλους ευνοεί τη διαιώνιση της πτωτικής τάσης προς το παρόν.

Από την άλλη πλευρά, οι γνώμες διίστανται στο μέτωπο των συναλλαγών, καθώς άλλοι εκτιμούν ότι θα κινηθούν στα επίπεδα του α' εξαμήνου κι άλλοι ότι θα ανακάμψουν κάπως στον απόηχο της μείωσης των τιμών και εν όψει της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Τραπεζίτες καταγράφουν μια μείωση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια τους τελευταίους μήνες, καθώς ο κόσμος προσαρμόζεται στα νέα οικονομικά δεδομένα. Οι εκτιμήσεις θέλουν τα πιστωτικά ιδρύματα να δίνουν στεγαστικά δάνεια ύψους 6 με 7 δισ. ευρώ το 2010 έναντι 7,5-9 δισ. ευρώ το 2009.

Φυσικά, οι τράπεζες χρεώνουν υψηλότερα spreads, που φθάνουν το 3% κατά μέσον όρο έναντι 1% τις παλιές καλές εποχές. Ομως, η πτώση του επιτοκίου αναφοράς Euribor κάτω από το 1% σημαίνει ότι το κυμαινόμενο επιτόκιο που πληρώνουν είναι κοντά στο 4-4,5%, τονίζουν τραπεζικά στελέχη.

Μεταξύ 3,26% και 4,65%

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος καθώς και αυτό με επιτόκιο σταθερό πάνω από 1 και μέχρι και 5 έτη μειώθηκαν κατά 10 και 8 μονάδες βάσης τον περασμένο Ιούνιο και διαμορφώθηκαν στο 3,26% και 4,65% αντίστοιχα.

Σημειωτέον ότι η αξία του μέσου στεγαστικού δανείου διαμορφώνεται μεταξύ 100.000 και 120.000 ευρώ και η μέση διάρκεια είναι 25 με 30 χρόνια ανάλογα τον δανειολήπτη.

Ομως, οι τράπεζες διαπιστώνουν αφενός μια σημαντική αύξηση στο ποσοστό των στεγαστικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται και από την άλλη βρίσκονται αντιμέτωπες με την αύξηση του λόγου δανείου προς αξία ακινήτου (LTV) λόγω της πτώσης των τιμών.

Ορισμένοι τραπεζίτες ισχυρίζονται ότι το ποσοστό των στεγαστικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται είναι διψήφιο -κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, αν επιβεβαιωθεί- και οδηγεί ασφαλώς σε αύξηση των προβλέψεων για επισφάλειες. Φυσικά, οι τράπεζες προβαίνουν σε ρυθμίσεις, οπότε το επίσημο ποσοστό ίσως είναι μικρότερο.

Εκτός από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι ίδιοι τονίζουν ότι έχουν επίσης τον βραχνά της αύξησης του λόγου δανείου προς αξία ακινήτου που δημιουργεί προσκόμματα στην εκταμίευση νέων στεγαστικών δανείων με βάση τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙ για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

«Το ποσοστό των στεγαστικών δανείων ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι χαμηλότερο στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης κι αυτό δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης. Ομως, η αύξηση του λόγου δανείων προς εμπορική αξία ακινήτων λόγω της μείωσης των τιμών βάζει εμπόδια (σε νέες εκταμιεύσεις) γιατί δείχνει αύξηση του ρίσκου για το τραπεζικό σύστημα», τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος μεσαίας τράπεζας.

Ο ίδιος αναφέρει επίσης ότι θέμα δημιουργείται επίσης αν τα στεγαστικά δάνεια έχουν τιτλοποιηθεί από την τράπεζα για να λάβει ρευστότητα από την ΕΚΤ γιατί η αύξηση του λόγου οδηγεί σε «κούρεμα», κοινώς μειώνει τα λεφτά που παίρνει η τράπεζα.

Ομως, συνάδελφός του σε μια από τις μεγάλες τράπεζες της χώρας προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας ότι η πτώση των τιμών των κατοικιών δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα αφού τα περισσότερα στεγαστικά πάρθηκαν χρόνια πριν.

«Η αξία των σπιτιών στην Ελλάδα είναι ακόμη μεγαλύτερη από το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου και επομένως δεν υπάρχει κίνητρο να έλθει κάποιος και να παραδώσει τα κλειδιά του σπιτιού του», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι όποιες κεφαλαιακές απαιτήσεις δημιουργούνται στις τράπεζες είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Διαρθρωτικά μέτρα 2011
Φουλ γκάζια στον δρόμο Μνημονίου και ύφεσης
Παιχνίδια κερδοσκόπων στα τρόφιμα
Κλίμα αύξησης τιμών από εταιρείες τροφίμων
Αυξάνει το ρίσκο των τραπεζών
Εως 7 δισ. για στεγαστικά φέτος
Συνέντευξη: Πασκάλ Φρανσέ
Το πείραμα της ελληνικής οπισθοδρόμησης θα επεκταθεί
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Δεν κινδυνεύει από τη Σλοβακία το δάνειο προς την Ελλάδα
Τεχνο-οικονομία
Και η Google κάνει λάθη και μάλιστα τα παραδέχεται
Με πάταγο πέφτουν κεφάλια στη Σίλικον Βάλεϊ
Στράτα- στρατούλα στον κυβερνοχώρο
Άλλες ειδήσεις
Ισπανία: η λιτότητα εντείνεται
Ζητούν σύγχρονο και ευέλικτο αναπτυξιακό
Οριακή μείωση βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη