Έντυπη Έκδοση

«ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ WAVE ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΧΡΗΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΑΜΕ», ΟΠΟΤΕ... ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ

Και η Google κάνει λάθη και μάλιστα τα παραδέχεται

Με ένα απλό και αρκετά ειλικρινές «γράψτε λάθος» η Google έκλεισε τη διαδικτυακή υπηρεσία Wave, η οποία -για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς- ποτέ δεν καταλάβαμε σε τι ακριβώς θα μπορούσε να χρησιμεύσει.

Κάτι τέτοιο είχε στο μυαλό της η Google για το Wave, αλλά, όπως φαίνεται, τα έκανε... θάλασσα Κάτι τέτοιο είχε στο μυαλό της η Google για το Wave, αλλά, όπως φαίνεται, τα έκανε... θάλασσα Η υπηρεσία κοινοποιήθηκε πριν από ένα χρόνο περίπου, με την Google να την παρουσιάζει ως μια πλατφόρμα συνεργασίας. Σε όσο το δυνατόν πιο απλά λόγια (τα λέμε στην περίπτωση που δεν μπήκατε στον κόπο να «παίξετε» με το Wave), δύο ή περισσότεροι χρήστες θα μπορούσαν να συνεργάζονται σε ένα κείμενο ή σε μια παρουσίαση, να ανταλλάσσουν μηνύματα ή αρχεία μεταξύ τους και, γενικά, να δουλεύουν μέσω του Διαδικτύου σαν να εργάζονταν στον ίδιο φυσικό χώρο.

Ομιχλώδης λογική

Το όνομα Wave (κύμα) είχε επιλεγεί με τη λογική ότι κάποια εργασία μπορεί να ολοκληρώνεται τμηματικά, με ένα τμήμα της να ακολουθεί ένα άλλο. Ελπίζουμε να αντιλαμβάνεστε σε γενικές γραμμές τι θέλουμε να πούμε (και τι ήθελε να πει η ίδια η Google στο κάτω κάτω της γραφής), αλλά σίγουρα είναι αντιληπτό πως, τελικά, η λογική πίσω από το Wave ήταν εξαιρετικά ομιχλώδης.

Οι χρήστες του Διαδικτύου δεν μπόρεσαν ποτέ να αντιληφθούν τη χρησιμότητα αυτής της πλατφόρμας, ενώ ένα σημαντικό λάθος που έκανε η Google ήταν να υποχρεώσει όσους χρησιμοποιούσαν το Wave να διατηρούν τόσο ένα λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Gmail όσο και έναν άλλο λογαριασμό στο ίδιο το περιβάλλον του «Κύματος».

Σε μια εποχή που στο Διαδίκτυο κυριαρχούν οι ομογενοποιημένες πλατφόρμες, όπου με ένα λογαριασμό μπορεί κάποιος να διαχειριστεί πλήθος διαφορετικών υπηρεσιών (πρώτη διδάξασα εδώ είναι η ίδια η Google), η προσέγγιση του Wave ήταν τουλάχιστον παράδοξη.

Ούτε το αντι-Facebook

Να μην πολυλογούμε, το Wave μάς αφήνει χρόνους έπειτα από σχετική απόφαση της Google, που δεν πολυμάσησε τα λόγια της.

«Παρά τον μεγάλο αριθμό πιστών φίλων, το Wave δεν είχε τα επίπεδα χρήσης που θα επιθυμούσαμε», αναφέρει η εταιρεία στο blog της. Η πλατφόρμα (στη διεύθυνση wave.google.com) θα παραμείνει ενεργή τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ορισμένες λειτουργίες που χαρακτήριζαν το Wave διανέμονται ως ελεύθερο λογισμικό για όποιον επιθυμεί να «χτίσει» επάνω τους νέες εφαρμογές.

«Το Wave μάς δίδαξε πολλά», σημειώνει η εταιρεία και, κάπως έτσι, το «κύμα» έγινε φλοίσβος. Δεν είναι η πρώτη αποτυχία της Google. Στο παρελθόν η εταιρεία είχε επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα αντίπαλο δέος στο Facebook δημιουργώντας το Orkut, το οποίο όμως δεν έτυχε της αποδοχής που αναμενόταν, με εξαίρεση τη Βραζιλία (!) όπου είχε σημαντικό αριθμό χρηστών.

Αλλά, τελικά, οι μόνοι που δεν κάνουν λάθη είναι εκείνοι που δεν προσπαθούν για τίποτα και σίγουρα η Google δεν εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Σχετικά θέματα: Τεχνο-οικονομία
Με πάταγο πέφτουν κεφάλια στη Σίλικον Βάλεϊ
Στράτα- στρατούλα στον κυβερνοχώρο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Διαρθρωτικά μέτρα 2011
Φουλ γκάζια στον δρόμο Μνημονίου και ύφεσης
Παιχνίδια κερδοσκόπων στα τρόφιμα
Κλίμα αύξησης τιμών από εταιρείες τροφίμων
Αυξάνει το ρίσκο των τραπεζών
Εως 7 δισ. για στεγαστικά φέτος
Συνέντευξη: Πασκάλ Φρανσέ
Το πείραμα της ελληνικής οπισθοδρόμησης θα επεκταθεί
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Δεν κινδυνεύει από τη Σλοβακία το δάνειο προς την Ελλάδα
Τεχνο-οικονομία
Και η Google κάνει λάθη και μάλιστα τα παραδέχεται
Με πάταγο πέφτουν κεφάλια στη Σίλικον Βάλεϊ
Στράτα- στρατούλα στον κυβερνοχώρο
Άλλες ειδήσεις
Ισπανία: η λιτότητα εντείνεται
Ζητούν σύγχρονο και ευέλικτο αναπτυξιακό
Οριακή μείωση βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη