Έντυπη Έκδοση

Η κρίση έβγαλε το γουρούνι από μέσα μας

- Είναι αλήθεια ότι το γουρούνι, δωδέκατο ζώδιο στο κινέζικο ωροσκόπιο, μπορεί να επαναστατήσει και να φτιάξει τη δική του φάρμα;
- Εχει όντως «πεθάνει» ο θεσμός του δημοσίου υπαλλήλου;
- Η οικονομική κρίση φαλκιδεύει τη σεξουαλική ζωή των Ελλήνων;

Οι «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι» εν δράσει Οι «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι» εν δράσει Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανεβάζει μια μουσικοθεατρική παράσταση, της ανατρεπτικής ομάδας «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι», με το συμβολικό τίτλο «Ρ.Ι.G.S Revolution Summer Edition». Στο ανοιχτό θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», την Τρίτη 20 Αυγούστου, στις 21.00.

Ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός της παράστασης Χρήστος Παπαδημητρίου μάς δίνει μια πληρέστερη εικόνα: «Ο τίτλος αποτελεί μια σύνθεση των αρχικών των ονομάτων των χωρών του Νότου, που τα τελευταία χρόνια βιώνουν πιο έντονα την οικονομική κρίση. Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία στην αγγλική έκδοσή τους. Από τη συρραφή των ονομάτων προκύπτει μια λέξη (PIGS), που παραμπέμπει στο περίφημο ζώο που ονομάζεται γουρούνι και έχει δανείσει το όνομά του σε ανθρώπινες συμπεριφορές, τις λεγόμενες γουρουνίσιες...».

Η πλοκή συνίσταται από διαφορετικές ιστορίες-αναφορές σε κοινωνικά στοιχεία και διαπροσωπικές σχέσεις, που εν μέσω της κρίσης εκμαυλίστηκαν. «Η σχέση ενός κατά τ' άλλα ευτυχισμένου ζευγαριού περνάει κρίση λόγω... της κρίσης. Το άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή ξυπνάει και εγείρεται με όσα βουβό αντικρίζει. Ενας δημόσιος υπάλληλος πεθαίνει επί σκηνής. Το εκκλησιαστικό σύστημα κάνει στροφή προς τον εαυτό του και ψάλλει τα δικά του δεινά. Ακόμη και το αρχαιότερο επάγγελμα των ιεροδούλων έχει αναδουλειές».

Ο εφιάλτης της έκπτωτης πραγματικότητας συγκρούεται με τις ευπροσάρμοστες «γουρουνιές» της πολιτικής επικαιρότητας και την εκ φύσεως θέση που λαμβάνει ο άνθρωπος μέσα σε αυτές.

Η ομάδα απαρτίζεται από ηθοποιούς, οι οποίοι παράλληλα τραγουδούν και παίζουν μουσικά όργανα (πνευστά, κρουστά, μπάσο, ηλεκρική κιθάρα), συνθέτοντας ένα παζλ, που ανήκει στον κόσμο της μετα-επιθεώρησης. Με παιχνίδι, χορό, τραγούδι και καυστικούς διαλόγους η ομάδα επαναστατεί σε φρενήρη ρυθμό.

Η ομάδα «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι» συστήθηκε πριν από τρία χρόνια, πάνω που ξεκινούσε η κρίση. Με μεγάλη αποδοχή από το κοινό, οι νέοι καλλιτέχνες συνεργάζονται φέτος με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Ο πολυπράγμων Χρήστος Παπαδημητρίου τονίζει: «Η ομάδα μας συγκροτήθηκε από ανάγκη. Με βασικό συστατικό τη συνεργασία και τη μη αυτονόητη έννοια της ομαδικότητας, γεννηθήκαμε. Μια αγνή πρόθεση μας οδήγησε τα τελευταία τρία χρόνια να δημιουργήσουμε χειροποίητες παραστάσεις, που ανήκουν στο χώρο της μετα-επιθεώρησης. Αυτή που παρουσιάζεται στις 20 Αυγούστου παίρνει αφορμή από στοιχεία της επικαιρότητας και βυθίζεται με "φρέσκο αέρα" σε μια ενδοσκόπηση πρόσφατων γεγονότων. Κυρίαρχο στοιχείο είναι το καυστικό χιούμορ, πρόκειται εξάλλου για κωμωδία και διακρίνεται για τις γρήγορες ρυθμικές εναλλαγές ».

Ολα τα παραπάνω διέπονται από τη μεταφορική έννοια της γουρουνίσιας συμπεριφοράς, που σύμφωνα με τον σκηνοθέτη «σηματοδοτεί την ανθρώπινη ασυδοσία».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
ΚΘΒΕ
Παραστάσεις
Θέατρο
Μουσική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αρχιτεκτονική
Οχυρώνεται η Κορώνη
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Με πλακάτ στην Επίδαυρο
Ταινίες/Παραγωγές
Ταπεράκι εξπρές για Αμπερντίν
Παρουσίαση βιβλίου
Η τέχνη να αφουγκράζεσαι
Μουσική
Νέες φωνές στη Σύρο
ΚΘΒΕ
Η κρίση έβγαλε το γουρούνι από μέσα μας
Ταινίες Μικρού Μήκους
Με τους ήχους της ψυχής