Έντυπη Έκδοση

Αποχαιρετισμός στη σύγκρουση των πολιτισμών

Ο 61χρονος γαλλόφωνος Λιβανέζος συγγραφέας Αμίν Μααλούφ μετεωρίζεται ανάμεσα σε δύο γλώσσες, στα γαλλικά και στα αραβικά.

Είναι Αραβας, αλλά όχι μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, αφού ως καθολικός μαθήτευσε σε σχολείο Ιησουιτών. Τρέφει συμπόνια στο αραβικό έθνος και παραδέχεται ότι έχει τα δίκια του, όταν εξανίσταται εναντίον του δυτικού πολιτισμού.

Ομως, δεν συγκατανεύει στην τρομοκρατική εκδοχή του, που μεταμορφώνει παιδιά και γυναίκες, με το Κοράνι στα χέρια, σε κινούμενες βόμβες. Ο Αμίν Μααλούφ, ο οποίος ζει, ήδη, από το 1976, στη Γαλλία, δοκιμάζει να πάρει ίσες αποστάσεις από τους δύο φαινομενικά αντιθετικούς κόσμους, που φέρει εντός του, με γνώμονα την απουσία φανατισμού.

Η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα έχει περάσει ως σπουδή ανθρωποφαγίας πάνω σε άδικους πολέμους, με θύματα και αμάχους -κι ας κοάζουν δυσοίωνα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Αμίν Μααλούφ αντικρίζει τον πλανήτη μας σαν μία εν γενέσει συμπαντική έκρηξη και αναζητάει νέες αξίες, μετά την προϊστορία πολιτισμών που έχουν εκπνεύσει, καθώς έχουν πλέον χάσει το νόημά τους.

Το βιβλίο του «Η απορρύθμιση του κόσμου. Οταν οι πολιτισμοί μας εξαντλούνται», που κυκλοφορεί και στα ελληνικά (μτφρ.: Χριστιάννα Σαμαρά, «Ωκεανίδα»), είναι το εγκώμιο στη δημοκρατία και ο αποχαιρετισμός στη σύγκρουση των πολιτισμών. Μιλάει για ένα νέο στάδιο, στο οποίο πρέπει να μεταβεί η ιστορία του ανθρώπου.

«Πρέπει να κλείσει η φυλετική ιστορία της ανθρωπότητας, η ιστορία της πάλης μεταξύ εθνών, μεταξύ κρατών, μεταξύ εθνοτικών ή θρησκευτικών κοινοτήτων, μεταξύ "πολιτισμών"», υποστηρίζει. Ολα αυτά, κατά τον Αμίν Μααλούφ, ανήκουν στην Προϊστορία, με πι κεφαλαίο, των ανθρώπων. Τα μααλουφικά εγκαίνια της νέας ανθρώπινης περιπέτειας δεν χρειάζονται τον Αλλο ως αντίπαλο (έθνος, πολιτισμός, θρησκεία, κοινότητα).

Ο ορθός λόγος της επιστήμης και ο ηθικός λόγος της φιλοσοφίας θα είναι τα αιτούμενα. «Ιδού οι μόνοι στόχοι προς κατάκτηση που θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τις ζωτικές δυνάμεις των παιδιών μας και των απογόνων τους», αποφαίνεται.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Προσωπική ματιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Κλοντ Σαμπρόλ
Ο «Χίτσκοκ» της Νουβέλ Βαγκ
67ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας
Βραβείο ερμηνείας στην πρωταγωνίστρια της Τσαγκάρη
Θάνατος στη Βενετία
Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας
Από την Πέλλα στο... street dancing
Συμβολική εκδήλωση μνήμης
Φως από φαναράκια στο σκοτάδι του Μαραθώνα...
Αρχαιολογικό Μουσείο Νισύρου
Η Νίσυρος δεν έχει μόνον το ηφαίστειο...
Παναγιώτης Μουλλάς
«Αντίο» σ' έναν δάσκαλο
Δημήτρης Καμπερίδης
Διακριτικός και ακαταπόνητος
Γκιζέλα Ντάλι
Η Ελληνίδα «Μπριζίτ Μπαρντό»
Μουσική
«Το Μέγαρο είναι πολύ... ουάου»
Επεισόδια στη συναυλία των Placebo
Εικαστικά
Δύο Πινακοθήκες, ένα όραμα
Τηλεόραση
«Θα επέλεγα τη σιωπή για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα...»
«Βροχή» από πρεμιέρες
«Contra» σε όλα...