Έντυπη Έκδοση

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΖΗΤΕΙ ΜΕ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ρεν, Μπαρνιέ φρενάρουν τους μνηστήρες του νερού

Ανατροπή της ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που προωθεί η κυβέρνηση με το μανδύα των μνημονιακών δεσμεύσεων, κατ' εντολήν της τρόικας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις σαρωτικές εξελίξεις που σημειώνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της διαχείρισης του νερού.

Δίκαιο το σύνθημα στο πανό της οργάνωσης στην ΕΥΔΑΠ Δίκαιο το σύνθημα στο πανό της οργάνωσης στην ΕΥΔΑΠ Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις των επιτρόπων Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων Ολι Ρεν και Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσύρει το νερό από το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης.

Ταυτόχρονα όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της τρόικας, εμφανίζεται να έχει επιβάλει στην ελληνική κυβέρνηση την πώληση των δύο μεγαλύτερων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα, επισημαίνουν σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή η Νάντια Βαλαβάνη και άλλοι οκτώ βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει εναρμονισμό με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποσύροντας την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ από το πεδίο εφαρμογής των ιδιωτικοποιήσεων.

Η παρέμβαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναπτύσσεται σε μία περίοδο κατά την οποία προωθείται η διαγωνιστική διαδικασία πώλησης της ΕΥΑΘ Α.Ε., με υποψήφιους «μνηστήρες» τη γαλλική Suez Environment, από κοινού με την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ του Ομίλου Ελλάκτωρ, συμφερόντων Μπόμπολα, όπως επίσης τη ΓΕΚ, σε κοινό σχήμα με τον επιχειρηματία Αποστολόπουλο του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και με ισραηλινή εταιρεία ύδρευσης, υπό την πίεση μεγάλων και αποτελεσματικών αντιδράσεων από φορείς και κινήσεις πολιτών της Θεσσαλονίκης, που τάσσονται κατά της πώλησης του νερού.

Παράλληλα, με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζεται επίσης ως μνημονιακή δέσμευση η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους οφειλών του Δημοσίου, συνολικού ύψους άνω των 1 δισ. ευρώ, προς την ΕΥΔΑΠ Α.Ε., ώστε να προκηρυχθεί η πώληση της εταιρείας με καθαρή θέση εντός του 2013.

Ευθύνη των κρατών

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ιδιαίτερα ότι «η κυβέρνηση προχωρεί ουσιαστικά στην αναγκαστική ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης στην Ελλάδα, ερχόμενη σε πλήρη αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις τόσο του επιτρόπου κ. Μπαρνιέ όσο και του επιτρόπου Ρεν, με το άρθρο 345 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης περί ουδετερότητας στο καθεστώς ιδιοκτησίας, με διάφορα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και κυρίως με την επιθυμία των Ευρωπαίων πολιτών, όπως εκφράστηκε και από τις 1,5 εκατομμύριο υπογραφές που συγγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πρωτοβουλίας right2water, με κεντρικό σύνθημα "το νερό δεν είναι για πούλημα"».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι ο επίτροπος Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «η επιλογή για το ποιες, σε ποιο βαθμό και με ποια σειρά θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν οι δημόσιες επιχειρήσεις ή τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των κρατών-μελών».

Την ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Υποδομών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βαλαβάνη, Α. Αλεξόπουλος, Γ. Αμανατίδης, Ε. Αμμανατίδου, Δ. Γελαλής, Κ. Δερμιτζάκης. Η. Διώτη, Ε. Τσακαλώτος και Δ. Χαραλαμπίδου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κομισιόν
Αποκρατικοποιήσεις
ΣΥΡΙΖΑ
Νερό/Υδροδότηση
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
ΤΑΙΠΕΔ
Ιδιωτικοποιήσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Συνελήφθη και η πρώην σύζυγος του Καρούζου
Θεσσαλονίκη
Χύθηκε ύποπτο υλικό από φορτηγό στη Ρεντίνα
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Τον Αύγουστο, που είναι παχιές οι κλήσεις
Λαβράκι στην Εύβοια από λαθρανασκαφή
Υπουργείο Υγείας
«Θα απολύονται όσοι δεν υπογράφουν αιτήσεις μετάταξης»!
Κομισιόν
Ρεν, Μπαρνιέ φρενάρουν τους μνηστήρες του νερού
Σχολεία
Σφολιάτα τέλος, στα κυλικεία των σχολείων
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Το καράβι απ' την Αλβανίαπιάστηκε στην Ηλεία
Πέθανε περιμένοντας την απόφαση για το πού θα νοσηλευθεί!
Υπογεννητικότητα
Κάθε χρόνο και λιγότεροι ελέω ύφεσης και μνημονίων
Υπουργείο Εργασίας
Συζητά για 57 απολύσεις αφού προηγήθηκαν οι 300
Κύπρος
Η φλόγα άναψε στα κυπριακά «οικόπεδα»
Ελληνική Αστυνομία
Τράβηξε όπλο, κάνει ΕΔΕ η Αστυνομία
Ανθρώπινα
«Προσοχή στην τσάντα και στη στάση στο θρανίο»
Ο νερόμυλος της Κυπαρισσίας
ΕΣΔΥ
Στη Βουλή η αύξηση των γεννήσεων νεκρών βρεφών που είχε αποκαλύψει η «Κ.Ε.»
Σωφρονιστικό σύστημα
Επίορκος φυλακισμένος πληρωνόταν επί τρία χρόνια!
Ιντερπόλ
Η Ιντερπόλ ψάρεψε 10 εκατομμύρια παράνομα χάπια