Έντυπη Έκδοση

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ, ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΟΞΙΚΑ ΤΗΣ HELLAS GOLD

Χύθηκε ύποπτο υλικό από φορτηγό στη Ρεντίνα

Υλικά, που καταγγέλλεται ότι είναι τοξικά και επικίνδυνα και προέρχονται από τις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα και στο Στρατώνι Χαλκιδικής, έπεσαν από φορτηγό που υπέστη βλάβη, στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης.

Αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο όπου χύθηκε η ύποπτη μαύρη μάζα Αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο όπου χύθηκε η ύποπτη μαύρη μάζα Προκλήθηκε έντονη ανησυχία στους κατοίκους, επενέβη η αστυνομία, ενώ επιστήμονες του Δήμου Βόλβης συνέλεξαν δείγματα για αναλύσεις. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο οδηγός δήλωσε ότι μετέφερε πυρίτη. Το σχηματισμό δικογραφίας για παραβάσεις περιβαλλοντικών διατάξεων ζήτησε η εισαγγελέας ποινικής δίωξης Θεσσαλονίκης.

Εντονη είναι η ανησυχία του δημάρχου Βόλβης, Δημήτρη Γαλαμάτη. Περιμένει τα αποτελέσματα των αναλύσεων και την αναφορά της αστυνομίας, καθώς τα φορτηγά διέρχονται εδώ και αρκετό καιρό μέσα από τα χωριά του δήμου, αλλά και της Χαλκιδικής, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι φορτίο μεταφέρουν. «Εμείς γνωρίζαμε ότι κάποια επικίνδυνα υλικά θα μεταφέρονταν στο λιμάνι του Στρατωνίου και θα έφευγαν με πλοία από κει. Εδώ και μέρες τα φορτηγά με άγνωστο φορτίο διέρχονται φορτωμένα μέσα από τα χωριά του δήμου, από κεντρικούς δρόμους», λέει.

Καταγγελία

Αναφορά - καταγγελία στις δικαστικές αρχές και στις αρμόδιες δημόσιες γι' αυτά τα φορτία, κατέθεσε χθες ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Τόλης Παπαγεωργίου.

Πρόκειται για επικίνδυνα τοξικά συμπυκνώματα, που αποθέτονται σε ανοιχτό χώρο στις εγκαταστάσεις της Hellas Gold/Ελληνικός Χρυσός στο Στρατώνι και στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, τονίζει.

Αλλά για να αποθηκευτούν σε κλειστή αποθήκη, στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, τηρούνται προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Τα τοξικά μεταφέρονται στη Σίνδο με απλά φορτηγά, χωρίς λήψη μέτρων προφύλαξης, μέσα από χωριά και κατοικημένες περιοχές, αναφέρει στην καταγγελία.

Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, το συμπύκνωμα πυριτών Ολυμπιάδας που αποθηκεύεται στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου δηλώνεται ως «πρώτη ύλη για την παραγωγή διοξειδίου του θείου και θειικού οξέος» και αποκρύπτεται ότι εμπεριέχει χρυσό και άργυρο σε σημαντικές περιεκτικότητες και αποστέλλεται σε μεταλλουργίες της Κίνας για την απόληψη των πολύτιμων μετάλλων.

Από τους 339.810 συνολικά τόνους χρυσοφόρου συμπυκνώματος πυριτών που θα εξαχθούν μέσω της ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου εκτιμάται ότι η Hellas Gold θα εισπράξει 157 εκ. δολάρια ή 121,4 εκ. ευρώ, ενώ το ελληνικό Δημόσιο θα χάσει φόρους ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Θεσσαλονίκη
Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.)
Επιθεωρήσεις/Ελεγχοι
Κοιτάσματα/Εξορύξεις
Περιβάλλον & οικολογία
Εξόρυξη χρυσου
Ορυκτός πλούτος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Συνελήφθη και η πρώην σύζυγος του Καρούζου
Θεσσαλονίκη
Χύθηκε ύποπτο υλικό από φορτηγό στη Ρεντίνα
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Τον Αύγουστο, που είναι παχιές οι κλήσεις
Λαβράκι στην Εύβοια από λαθρανασκαφή
Υπουργείο Υγείας
«Θα απολύονται όσοι δεν υπογράφουν αιτήσεις μετάταξης»!
Κομισιόν
Ρεν, Μπαρνιέ φρενάρουν τους μνηστήρες του νερού
Σχολεία
Σφολιάτα τέλος, στα κυλικεία των σχολείων
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Το καράβι απ' την Αλβανίαπιάστηκε στην Ηλεία
Πέθανε περιμένοντας την απόφαση για το πού θα νοσηλευθεί!
Υπογεννητικότητα
Κάθε χρόνο και λιγότεροι ελέω ύφεσης και μνημονίων
Υπουργείο Εργασίας
Συζητά για 57 απολύσεις αφού προηγήθηκαν οι 300
Κύπρος
Η φλόγα άναψε στα κυπριακά «οικόπεδα»
Ελληνική Αστυνομία
Τράβηξε όπλο, κάνει ΕΔΕ η Αστυνομία
Ανθρώπινα
«Προσοχή στην τσάντα και στη στάση στο θρανίο»
Ο νερόμυλος της Κυπαρισσίας
ΕΣΔΥ
Στη Βουλή η αύξηση των γεννήσεων νεκρών βρεφών που είχε αποκαλύψει η «Κ.Ε.»
Σωφρονιστικό σύστημα
Επίορκος φυλακισμένος πληρωνόταν επί τρία χρόνια!
Ιντερπόλ
Η Ιντερπόλ ψάρεψε 10 εκατομμύρια παράνομα χάπια