Έντυπη Έκδοση

Συνελήφθη και η πρώην σύζυγος του Καρούζου

Εγκληματική ομάδα, με σκοπό το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, «είδε» η Δικαιοσύνη πίσω από το πολύκροτο σκάνδαλο του Ομίλου Καρούζου, προχωρώντας στη σύλληψη της Ρεβέκκας Σκαφτούρα, πρώην συζύγου του προφυλακισμένου βασικού κατηγορουμένου, Ιω.Καρούζου. Στο «στόχαστρο» του αρμόδιου ανακριτή έχουν μπει, μεταξύ άλλων, και στελέχη τεσσάρων πιστωτικών ιδρυμάτων, μετά την άσκηση ποινικών διώξεων της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου.

Το ένταλμα σύλληψης της Ρεβέκκας Σκαφτούρα εκτελέστηκε χθες το πρωί στην Κηφισιά, έξω από το σχολείο των παιδιών της, όταν αστυνομικοί του Τμήματος Αναζητήσεων Προσώπων της Ασφάλειας Αττικής πέρασαν χειροπέδες στη 45χρονη. Το κατηγορητήριο, που συνέταξε εις βάρος της ο ανακριτής αρμόδιος για θέματα διαφθοράς Γ. Ανδρεάδης περιλαμβάνει βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις: άμεση συνέργεια σε φοροδιαφυγή στο εισόδημα κατ' εξακολούθησιν, ηθική αυτουργία σε απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Η δικογραφία για τις «ύποπτες» αγοραπωλησίες ακινήτων έφυγε πριν από λίγο καιρό από τα χέρια της εισαγγελέως διαφθοράς. Είχε προηγηθεί το πόρισμα της επίκουρης εισαγγελέως Πρωτοδικών Πόπης Παπανδρέου, σύμφωνα με το οποίο ασκήθηκαν κακουργηματικές ποινικές διώξεις προσωποποιημένες και κατά παντός υπευθύνου. Παρά τις καταγγελίες των επιχειρηματιών Ιωσήφ Λιβανού και Γιώργου Ζωγραφάκη για εμπλοκή στην υπόθεση των πρώην υπουργών Ευάγγελου Μεϊμαράκη, Γιώργου Βουλγαράκη και Μιχάλη Λιάπη, η εισαγγελική έρευνα δεν εντόπισε την εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Τα κακουργήματα

Οι ποινικές διώξεις αφορούν τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα της:

* Φοροδιαφυγής στο εισόδημα, άμεσης συνέργειας σε αυτή και έκδοσης εικονικού φορολογικού στοιχείου, τα οποία αποδίδονται στον Ιω. Καρούζο, σε συγγενικά του πρόσωπα (μεταξύ των οποίων και η πρώην σύζυγός του), στο λογιστή του, καθώς και σε εκπροσώπους εταιρειών που ενεπλάκησαν σε αγοραπωλησίες ακινήτων. Πληροφορίες αναφέρουν πως ανάμεσα σε αυτές είναι και η εταιρεία Fantom, συμφερόντων Ρέστη. Παρ' ότι το όνομά του είχε εμπλακεί στην υπόθεση, μέχρι την ημέρα άσκησης των διώξεων δεν είχε προκύψει καμία ποινική ευθύνη εις βάρος του.

* Απιστίας κατά συναυτουργία εις βάρος τραπεζικών στελεχών. Πρόκειται για υπευθύνους στις επιτροπές δανείων τεσσάρων τραπεζών που φέρονται πως ενέκριναν χρηματοδοτήσεις στον Ομιλο Καρούζου.

* Ηθικής αυτουργίας στην απιστία κατά των Ιω. Καρούζου και Ρεβέκκας Σκαφτούρα.

* Νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος). Η κατηγορία βαραίνει τον προσωρινά κρατούμενο επιχειρηματία, τη σύζυγό του και άλλα άτομα στο πλαίσιο δράσης εγκληματικής ομάδας.

Τα ευρήματα της εισαγγελικής έρευνας έδειξαν πως από το 2004 έως σήμερα η φοροδιαφυγή των κατηγορουμένων εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός υπολογίζεται σε περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, τα νούμερα αυτά ενδέχεται να αλλάξουν, καθώς ο Ομιλος Καρούζος αποτελείται από 40 και πλέον εταιρείες, ενώ ο έλεγχος του ΣΔΟΕ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συλλήψεις/Προσαγωγές
Διαφθορά
Φοροδιαφυγή
Δικαστικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Συνελήφθη και η πρώην σύζυγος του Καρούζου
Θεσσαλονίκη
Χύθηκε ύποπτο υλικό από φορτηγό στη Ρεντίνα
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Τον Αύγουστο, που είναι παχιές οι κλήσεις
Λαβράκι στην Εύβοια από λαθρανασκαφή
Υπουργείο Υγείας
«Θα απολύονται όσοι δεν υπογράφουν αιτήσεις μετάταξης»!
Κομισιόν
Ρεν, Μπαρνιέ φρενάρουν τους μνηστήρες του νερού
Σχολεία
Σφολιάτα τέλος, στα κυλικεία των σχολείων
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Το καράβι απ' την Αλβανίαπιάστηκε στην Ηλεία
Πέθανε περιμένοντας την απόφαση για το πού θα νοσηλευθεί!
Υπογεννητικότητα
Κάθε χρόνο και λιγότεροι ελέω ύφεσης και μνημονίων
Υπουργείο Εργασίας
Συζητά για 57 απολύσεις αφού προηγήθηκαν οι 300
Κύπρος
Η φλόγα άναψε στα κυπριακά «οικόπεδα»
Ελληνική Αστυνομία
Τράβηξε όπλο, κάνει ΕΔΕ η Αστυνομία
Ανθρώπινα
«Προσοχή στην τσάντα και στη στάση στο θρανίο»
Ο νερόμυλος της Κυπαρισσίας
ΕΣΔΥ
Στη Βουλή η αύξηση των γεννήσεων νεκρών βρεφών που είχε αποκαλύψει η «Κ.Ε.»
Σωφρονιστικό σύστημα
Επίορκος φυλακισμένος πληρωνόταν επί τρία χρόνια!
Ιντερπόλ
Η Ιντερπόλ ψάρεψε 10 εκατομμύρια παράνομα χάπια