Έντυπη Έκδοση

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 30ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΒΟΥΤΑΣ ΜΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΘΗΣΑΥΡΟ

Λαβράκι στην Εύβοια από λαθρανασκαφή

Η πληροφορία για λαθρανασκαφή όχι μόνο επιβεβαιώθηκε, αλλά έβγαλε και λαβράκι, αφού στην κατοχή του 30χρονου που συνελήφθη στο χωριό Βουτάς, στην Ιστιαία της Ευβοίας, δεν βρέθηκαν μόνον αρχαία αργυρά νομίσματα από τον 4ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ., αλλά και μία ενεπίγραφη μαρμάρινη επιτύμβια στήλη ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας.

Αρχαία νομίσματα, τμήμα πεσσού με κεφαλή λέοντα, ένα χρυσό φύλλο, αγγεία, μία υδρία και μία οινοχόη είναι μόνο μερικά από τα κατασχεθέντα Αρχαία νομίσματα, τμήμα πεσσού με κεφαλή λέοντα, ένα χρυσό φύλλο, αγγεία, μία υδρία και μία οινοχόη είναι μόνο μερικά από τα κατασχεθέντα Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την Αστυνομία, η στήλη με την επιγραφή «ΝΙΚΑΡΕΤΗΣΤΡΑΤΟΚΛΕΟΥΣ», διαστάσεων 70 εκ. ύψους και 55 εκ. πλάτους, η οποία χρονολογικά τοποθετείται στην ελληνιστική εποχή (περίπου 3ου αιώνα π.Χ.) είναι ιδιαίτερα σημαντική και φέρει παράσταση δύο γυναικών, εκ των οποίων η μία καθήμενη σε θρόνο και η άλλη μπροστά της όρθια.

Πιο συγκεκριμένα

Στην κατοχή του 30χρονου βρέθηκαν ακόμη: τμήμα μαρμάρινου πεσσού, διαστάσεων 25 εκ. ύψους και 25 εκ. πλάτους, με ανάγλυφη κεφαλή λέοντα που χρονολογείται επίσης στα ελληνιστικά χρόνια, τμήμα χρυσού διαδήματος μήκους 12 εκ., ένα χρυσό ενώτιον κυκλικού σχήματος με έντυπη παράσταση γυναικείας μορφής διαμέτρου περίπου τριών εκ. (αρχαίων χρόνων), ένα χρυσό φύλλο μήκους 6 εκ. και πλάτους 3 εκ. (αρχαίων χρόνων), τρία μικρογραφικά ή μικύλλα αγγεία ελληνιστικής εποχής, το ένα ακέραιο, διαστάσεων περίπου τριών εκ. ύψους, ένα μολύβδινο σταθμίο-βάρος, ένα μικρογραφικό σκύφος διαστάσεων περίπου 5 εκ. και ένα ακόμη με ερυθρόμορφη διακόσμηση σκηνής ζώων, πρώιμης κλασικής εποχής, καθώς και μια μικρογραφική τριφυλλόσχημη οινοχόη.

Επίσης, κατασχέθηκαν: είκοσι αρχαία αργυρά νομίσματα - τα δώδεκα χρονολογούνται στην κλασική και ελληνιστική εποχή (από 4ο έως 1ο αιώνα π.Χ.), τα τέσσερα στα ρωμαϊκά χρόνια (από 1ο αι. π.Χ. έως 5ο αι. μ.Χ.) και τα υπόλοιπα τέσσερα είναι αταύτιστα χρονολογικά, ένα σφαιρικό φιαλίδιο, μία μικρογραφική υδρία, τμήμα από γυάλινη τριφυλλόσχημη οινοχόη ελληνιστικής εποχής, μια χάνδρα από φαγεντιανή που παριστάνει κεφάλι κριού και άλλα αρχαία αντικείμενα, ανάμεσά τους και χάλκινα, τα οποία χρονολογούνται στα κλασικά χρόνια, στον 5ο, 4ο και 3ο αιώνα.

Τα αρχαία αντικείμενα επιδείχθηκαν, σύμφωνα με την Αστυνομία, σε αρχαιολόγο της ΙΑ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ο οποίος γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ πολλά από αυτά χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης για την ακριβή χρονολόγησή τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συλλήψεις/Προσαγωγές
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ευρήματα/Ανασκαφές/Ανακαλύψεις
Αρχαιολογία
Σχετικά θέματα: Αστυνομικό ρεπορτάζ
Τον Αύγουστο, που είναι παχιές οι κλήσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Συνελήφθη και η πρώην σύζυγος του Καρούζου
Θεσσαλονίκη
Χύθηκε ύποπτο υλικό από φορτηγό στη Ρεντίνα
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Τον Αύγουστο, που είναι παχιές οι κλήσεις
Λαβράκι στην Εύβοια από λαθρανασκαφή
Υπουργείο Υγείας
«Θα απολύονται όσοι δεν υπογράφουν αιτήσεις μετάταξης»!
Κομισιόν
Ρεν, Μπαρνιέ φρενάρουν τους μνηστήρες του νερού
Σχολεία
Σφολιάτα τέλος, στα κυλικεία των σχολείων
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Το καράβι απ' την Αλβανίαπιάστηκε στην Ηλεία
Πέθανε περιμένοντας την απόφαση για το πού θα νοσηλευθεί!
Υπογεννητικότητα
Κάθε χρόνο και λιγότεροι ελέω ύφεσης και μνημονίων
Υπουργείο Εργασίας
Συζητά για 57 απολύσεις αφού προηγήθηκαν οι 300
Κύπρος
Η φλόγα άναψε στα κυπριακά «οικόπεδα»
Ελληνική Αστυνομία
Τράβηξε όπλο, κάνει ΕΔΕ η Αστυνομία
Ανθρώπινα
«Προσοχή στην τσάντα και στη στάση στο θρανίο»
Ο νερόμυλος της Κυπαρισσίας
ΕΣΔΥ
Στη Βουλή η αύξηση των γεννήσεων νεκρών βρεφών που είχε αποκαλύψει η «Κ.Ε.»
Σωφρονιστικό σύστημα
Επίορκος φυλακισμένος πληρωνόταν επί τρία χρόνια!
Ιντερπόλ
Η Ιντερπόλ ψάρεψε 10 εκατομμύρια παράνομα χάπια