Έντυπη Έκδοση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΠΕΤΡΟ ΠΟΡΟΣΕΝΚΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Οι κυρώσεις ανοίγουν δρόμο στις επενδύσεις

Ο «βασιλιάς της σοκολάτας» θέλει ασφαλές περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων
Με το βλέμμα στη Δύση και συγκεκριμένα στη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο χαιρέτισε την εφαρμογή του νέου πακέτου κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, που πλήττει ενεργειακές εταιρείες της, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτική της αλληλεγγύης που επιδεικνύει η Ευρώπη απέναντι στη χώρα του.

Πλήρες θέμα...

 • Ουκρανία

  • ΝΑΤΟϊκό «πλάνο ετοιμότητας» για την Ουκρανία
   Δεμένα φαίνεται ότι είναι τα χέρια του ΝΑΤΟ στην υπόθεση της Ουκρανίας, αφού οι κινήσεις στις οποίες μπορεί να προβεί είναι περιορισμένες. Με δεδομένο ότι η Ουκρανία δεν αποτελεί μέλος της Συμμαχίας, το ΝΑΤΟ δεν έχει ούτε την υποχρέωση αλλά ούτε και το δικαίωμα να επέμβει. Ωστόσο, οι σύμμαχοι που συνορεύουν με τη Ρωσία -η Πολωνία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και οι χώρες της Βαλτικής- εκλαμβάνουν την κατάσταση στην περιοχή ως άμεση απειλή.
 • Σουηδία

  • Το σουηδικό μοντέλο καταρρέει υπό το βάρος των ακροδεξιών
   Οι ακροδεξιές καμπάνες έχουν αρχίσει να ηχούν παράξενα και στη Σουηδία. Η ακροδεξιά ρητορική του SD, που στρέφεται κυρίως κατά των μεταναστών, υπάρχει περίπτωση να φέρει το ακροδεξιό κόμμα με τον μάλλον παράδοξο τίτλο «Δημοκράτες της Σοηδίας» (πρβλ. «Ξένιος Δίας») τρίτο στην αυριανή εκλογική αναμέτρηση, ενώ οι δύο παραδοσιακοί πολιτικοί σχηματισμοί φαίνεται ότι δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
 • CIA

  • Η CIA ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΠΛΑΣΙΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Οι CIA, οι τζιχαντιστές και τα... «λάθη»
   ΤΡΙΠΛΑΣΙΟΙ είναι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις της CIA, που τους υπολογίζει πλέον σε 20.000-31.000 στη Συρία και το Ιράκ, ενώ ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο πραγματικός τους αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος και φτάνει, μόνο στη Συρία, τις 50.000. Κεντρικό ρόλο στην πάταξή των τζιχαντιστών διεκδικεί και η Γαλλία, με τον πρόεδρο Ολάντ να υπόσχεται μεγαλύτερη στρατιωτική υποστήριξη στη Βαγδάτη.
 • Αρθρα/Σχολιασμοί

  • Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΖΟΝ Φ. ΚΕΝΕΝΤΙ ΣΤΙΣ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΣΤΗ ΒΟΣΤΟΝΗ, ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΤΟΝ ΡΟΜΠΕΡΤ ΡΕΝΤΦΟΡΝΤ Ιστορικός Χώρος Σύνθεσης Ιδεών
   «Ενας Ανθρωπος μπορεί να πεθάνει, κράτη μπορεί να ανέρχονται και να καταπίπτουν, όμως μια ιδέα ζει πάντα» Η ιστορική αυτή φράση του αείμνηστου προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κένεντι κωδικοποιεί ένα σημαντικό μέρος των απόψεων και προβληματισμών του. Δείχνει, δε, την άποψη και λογική πάνω στην οποία στηρίχτηκε η οργάνωση και η λειτουργία της βιβλιοθήκης και του ιδρύματος -η έδρα τους είναι στη Βοστόνη- που φέρουν το όνομά του.
 • Ματιές στον κόσμο

  • Δεν πάει... το Ιντερνετ
   Το πρώτο νομοθετικό πρόγραμμα που θέτει σε ισχύ ο Ταγίπ Ερντογάν ως αρχηγός του κράτους είναι ο μεγαλύτερος έλεγχος του Ιντερνετ και η επέκταση των εξουσιών της Αρχής Τηλεπικοινωνιών που επιτρέπει στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών ΤΙΒ να αποκλείει ιστότοπους εφόσον το κρίνει απαραίτητο για θέματα «εθνικής ασφάλειας, αποκατάστασης της δημόσιας τάξης και πρόληψης εγκλημάτων».
  • Οικονομία για... εκφοβισμό
   Ο οικονομικός εκφοβισμός για το πιθανά δυσοίωνο μέλλον της Σκοτίας σε περίπτωση ανεξαρτησίας φαίνεται να αποδίδει, καθώς μέσα σε λίγες μέρες η ψαλίδα μεταξύ του ΝΑΙ και του ΟΧΙ μειώθηκε σημαντικά.
  • 42 νεκροί στην Ντούμα
   Τουλάχιστον 42 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 7 παιδιά, σκοτώθηκαν προχθές σε αεροπορικές επιδρομές των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην Ντούμα, μια πόλη που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
  • Συλλήψεις για απόπειρα κατά Μαλάλα
   Τη σύλληψη δέκα συνολικά υπόπτων (όλοι μέλη των Ταλιμπάν) που κατηγορούνται για την απόπειρα δολοφονίας της Μαλάλα Γιουσουφζάι, ανακοίνωσε χθες ο πακιστανικός στρατός.
  • Εξαπλώνεται επικίνδυνα ο Εμπολα
   Η επιδημία του Εμπολα είναι η πιο πολύπλοκη και η σφοδρότερη στα 40 χρόνια από την εμφάνιση του ιού Ταχύτερα απ' ό,τι περίμεναν οι επιστήμονες εξαπλώνεται η επιδημία του Εμπολα στις χώρες της δυτικής Αφρικής, όπου περισσότεροι από 4.780 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό και 2.400 έχουν ήδη πεθάνει απ' αυτόν, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.