Έντυπη Έκδοση

Βιβλία - Αναλυτικά

Κάνναβη, η θεραπευτική

Omnia vincit veritas (η αλήθεια πάντα νικάει) θα μας πει ο νευρολόγος-ψυχίατρος και ειδικευμένος σε θέματα ναρκωτικών Γιώργης Οικονομόπουλος στο έργο του «Το ίαμα κάνναβη». Πιστεύει πως το βότανο επιδρά θετικά σε άτομα που νοσούν σωματικά και ψυχικά, ενώ αποδίδει τον αποκλεισμό του από τη θεραπευτική διαδικασία σε οικονομικά συμφέροντα.

Βασίζοντας τα συμπεράσματά του σε εκτενείς βιβλιογραφικές αναφορές, ο συγγραφέας αναφέρει πως η κάνναβη έχει τη δυνατότητα να ανακουφίσει ή ακόμη και να θεραπεύσει παθήσεις όπως το γλαύκωμα, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η επιληψία και το σύνδρομο Tourette. Είναι βέβαια αυτονόητο πως η δράση της δεν περιορίζεται εκεί. Οι νόσοι Parkinson και Alzheimer, ο σακχαρώδης διαβήτης, αλλά και ο καρκίνος περιλαμβάνονται στη μεγάλη λίστα που παρατίθεται για να στοιχειοθετήσει τη θετική επίδραση του φαρμάκου της φύσης.

Δεν πρέπει βέβαια να περιοριστούμε σε σωματικές παθήσεις, αφού το «ίαμα» δεν επιδρά μόνο εκεί. Σημαντικά είναι και τα αποτελέσματα χορήγησής του σε άτομα με «ψυχικά» προβλήματα. Ο γιατρός υποστηρίζει πως συμπτώματα κατάθλιψης και αϋπνίας, αλλά και βαριές μορφές ψύχωσης, όπως η μανιοκατάθλιψη και η σχιζοφρένεια, μπορούν να αντιμετωπιστούν κατά ένα μεγάλο μέρος. Ακόμα θεωρεί πως η ιδιότητα που διαθέτει να προκαλεί αλλαγμένες καταστάσεις συνείδησης έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει τους νέους στην απελευθέρωση, ενώ παράλληλα μπορούν να γνωρίσουν τη Συνείδηση και τις λειτουργίες της.

Ετοιμος να αντιμετωπίσει κάθε είδους ενστάσεις και αποφασισμένος να αντικρούσει τους κακώς φερόμενους, θα μας πει πως αν δεν πραγματοποιηθεί άρση της απαγόρευσης και δεν σταματήσει η καταδίωξή του δεν θα μπορέσουμε να εξακριβώσουμε αν η ανακουφιστική επιρροή του οφείλεται στο ίδιο το βότανο ή αν πρόκειται απλώς για αποτέλεσμα αυθυποβολής, για παράδειγμα.

**

Γεροί από κούνια

«Οποια έννοια δίνουν οι άνθρωποι στην ύπαρξή τους και το γενικό σύστημα αξιών τους, είναι αυτή η ίδια που ορίζει την έννοια και την αξία του γήρατος» είχε πει η Σιμόν Ντε Μποβουάρ το 1970. Αλλά από πότε γερνάμε; Η απάντηση είναι μία: από τότε που γεννιόμαστε. Με το θέμα του γήρατος θα ασχοληθεί και ο Θανάσης Καράβατος, για να μας πείσει πως έχει και το γήρας τις ηλικίες του.

Κάνοντας μια αναδρομή στα όσα έχουν ειπωθεί περί του θέματος, θα πιάσει το νήμα από τον Πυθαγόρα για να φτάσει μέχρι τις μέρες μας. Ωστόσο δεν θα επικεντρωθεί εκεί. Θα μας μιλήσει για το όνειρο των ανθρώπων περί «αιώνιας» νεότητας, ενώ θα αναφερθεί και στα προβλήματα της τρίτης ηλικίας, τοποθετώντας τα στην εποχή της κρίσης με σκοπό να επικαιροποιήσει το θέμα που πραγματεύεται.

Ζωή μετά θάνατον

Το βιβλίο «Ο παράδεισος υπάρχει» έρχεται στα χέρια μας με την υπόσχεση ότι η ιστορία του δρος Αλεξάντερ θα μας αλλάξει τη ζωή. Ο νευροχειρουργός Εμπεν Αλεξάντερ είχε μια επιτυχημένη καριέρα και μια φυσιολογική ζωή. Ολα αυτά ίσχυαν μέχρι να πέσει σε κώμα ένα πρωί του 2008 για επτά μέρες. Οι εξετάσεις του έδειξαν μεγάλες εγκεφαλικές βλάβες και οι πιθανότητες να ανακάμψει αποτελούσαν ένα ιατρικό θαύμα. Και να που τα θαύματα γίνονται τελικά. Κάποια μέρα, και ενώ κανείς δεν το περίμενε, άνοιξε τα μάτια του. Η εμπειρία που περιέγραψε πως είχε χαρακτηρίζεται καταπληκτική. Σίγουρος πια πως υπάρχει μετά θάνατον ζωή, μας μίλησε για την απεραντοσύνη του πνεύματος. Ισως τελικά και να υπάρχει παράδεισος.

Νοσταλγώντας τη νοσταλγία

Ο νόστος, με άλλα λόγια η νοσταλγία για επιστροφή στην πατρίδα, έχει συνδεθεί και παραμένει συνδεδεμένη με τον ομηρικό Οδυσσέα. Χωρίς να μπορεί να ξεφύγει από την ιστορία που τη συνοδεύει, η έννοια της νοσταλγίας συμπορεύεται με το νόστο και το άλγος. Και παρ' όλο που φαντάζει αναπάντεχο, η νοσταλγία θα περάσει με τα χρόνια από την ιατρική στην ψυχοπαθολογία και την εγκληματολογία. Η λέξη θα περάσει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο για να φωτίσει όλες τις εκφάνσεις του σύγχρονου πολιτισμού, ενώ τελικά θα συνδεθεί με την οικολογική υποβάθμιση της ζωής μας.

Το ευρύ αυτό φάσμα, λοιπόν, της έννοιας θα αναλύσει εκτενώς ο ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θανάσης Καράβατος. Ξεκινώντας με την καβαφική «Δευτέρα Οδύσσεια» θα κλείσει με τη «Νοσταλγία» του Γεωργίου Μ. Βιζυηνού, για να μας δείξει πως το θέμα της νοσταλγίας δεν θα πάψει ποτέ να απασχολεί την ανθρώπινη ύπαρξη.

ΒΙΒΛΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία
Αφιέρωμα
Βιβλιοθήκη
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Βιβλίο
Σχετικά αρχεία
el26--14 - 7.79 MB
Κύριο θέμα
Ίαση ψυχών και σωμάτων
Σχετικά θέματα: Βιβλιοθήκη
Ίαση ψυχών και σωμάτων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Οπερα
Gala όπερας για το «σπίτι» της Κάλλας
Αρχαιολογία
Μπήκαν στο νεκρικό θάλαμο
Κινηματογράφος
«Ηθελα να δώσω τη ζωή όπως είναι...»
Συγγραφείς/Μυθιστορήματα
«Δεν είναι οδός προς την εξουσία η συγγραφή μυθιστορημάτων»
Βιβλιοθήκη
Ίαση ψυχών και σωμάτων
Βιβλία - Αναλυτικά