Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ

Πρόθυμοι για νέο δάνειο...

Υπό πίεση συνεχίζει να βρίσκεται η κυβέρνηση εξαιτίας της επιμονής των εταίρων-δανειστών για την παροχή ενός νέου δανείου, το οποίο θα συνοδεύεται και από νέες δεσμεύσεις. Η λήξη του υφιστάμενου Μνημονίου στο τέλος του χρόνου οδηγεί τους δανειστές να ανοίξουν από τώρα τη συζήτηση για την επόμενη μέρα, καθώς δεν επιθυμούν να βρεθούν προ εκπλήξεων.

Στραβομουτσουνιάζει ο Ντάισελμπλουμ, γελάει ο Χαρδούβελης Στραβομουτσουνιάζει ο Ντάισελμπλουμ, γελάει ο Χαρδούβελης Το γεγονός αυτό οδηγεί στην κλιμάκωση των πιέσεων τόσο στο προσκήνιο και πολύ περισσότερο στο παρασκήνιο, με τους δανειστές να επιδιώκουν να κλείσουν γρήγορα τη συζήτηση, πριν τους προλάβουν οι όποιες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Επιθυμία της τρόικας είναι, πέρα από τις δεσμεύσεις που έτσι και αλλιώς έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση έως την αποπληρωμή των δανείων, να υπάρξει μια «νωπή εντολή» στα όργανα των Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.), Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ώστε να συνεχίσουν να έχουν υπό το δικό τους έλεγχο την ελληνική οικονομία.

Η πρώτη προσπάθεια γίνεται στο επίπεδο της τρόικας και της συνέχισης του υφιστάμενου προγράμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά το χθεσινό Eurogroup στο Μιλάνο, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, έστειλε σαφές μήνυμα στην Αθήνα ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας θα αποφασιστεί ποια ακριβώς θα είναι η παρουσία της Κομισιόν στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι το ΔΝΤ συνεχίζει τη χρηματοδότηση έως τις αρχές του 2016.

Ο προϋπολογισμός

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, οι επικεφαλής των κλιμακίων των ελεγκτών της τρόικας, οι οποίοι αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, θα «ξετινάξουν» τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του 2014, αλλά και τον προϋπολογισμό του 2015.

Στόχος είναι να μπορέσουν να «δέσουν» τη χώρα με πρόσχημα τα νέα δημοσιονομικά κενά τα επόμενα χρόνια, αλλά κυρίως το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει από τα μέσα του 2015. Ηδη αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν εκφράσει την «προθυμία» τους να παράσχουν ακόμα ένα δάνειο στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να αντεπεξέλθει χωρίς προβλήματα στις ταμειακές της ανάγκες.

Οπως είναι προφανές, η ελληνική κυβέρνηση θέλει τουλάχιστον αυτή τη στιγμή να αποφύγει οποιαδήποτε συζήτηση με τους εταίρους-δανειστές για την παροχή ακόμα ενός δανείου, καθώς στην ατζέντα των εξαγγελιών του Αντώνη Σαμαρά πρώτη θέση έχει το τέλος του Μνημονίου.

Ωστόσο, στην Αθήνα γνωρίζουν ότι το παιχνίδι δεν βρίσκεται στα χέρια τους, καθώς ήδη κλιμακώνονται οι πιέσεις. Ταυτόχρονα, και στο χθεσινό Eurogroup στο Μιλάνο οι ομόλογοι του Ελληνα υπουργού Οικονομικών τον πίεσαν ώστε να κλείσουν το συντομότερο δυνατό όλες οι μνημονιακές δεσμεύσεις, μεταξύ των οποίων είναι:

* οι παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις (ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος),

* το Ασφαλιστικό (νέες αναλογιστικές μελέτες για την ανάγκη παραμετρικών αλλαγών),

* το Δημόσιο (απολύσεις και το 2015),

* οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών (νέες αλλαγές στον τρόπο διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τιμές γάλακτος),

* η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές έχουν θέσει ως χρονικό περιθώριο στην Ελλάδα το τέλος Οκτωβρίου, ώστε τον Νοέμβριο να μην υπάρχουν μνημονιακές εκκρεμότητες. Σε αντίθετη περίπτωση, καταληκτική ημερομηνία είναι το τέλος του έτους, όταν και θεωρητικά τελειώνει το υφιστάμενο Μνημόνιο.

«Είναι πρώτη»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να απαντήσει σε αυτές τις πιέσεις λέγοντας στους ομολόγους του: «Η Ελλάδα είναι πρώτη, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις χρειάζεται η στήριξη της κοινωνίας. Οι πολίτες για να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να δουν το βιοτικό τους επίπεδο να αυξάνεται, γι' αυτό οι στόχοι της Ευρώπης πρέπει να είναι και τα δύο: και οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις».

Βέβαια τα όπλα πίεσης για την υπογραφή ακόμα ενός προγράμματος από την Ελλάδα δεν τελειώνουν στις αξιολογήσεις της τρόικας και την υλοποίηση του υφιστάμενου Μνημονίου. Εάν τα περιθώρια εξαντληθούν, θα ακολουθήσει δεύτερο κύμα πιέσεων, με αφορμή τη διαπραγμάτευση σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και τη βιωσιμότητά του.

Ωστόσο, έμπειροι παρατηρητές θεωρούν δεδομένο το γεγονός ότι οι δανειστές δεν επιθυμούν να ξεκινήσουν τη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση πριν ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στη χώρα και, ως εκ τούτου, θα επιχειρήσουν να «ανανεώσουν τους όρκους» του Μνημονίου με αφορμή το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει τα επόμενα χρόνια.

** Ακαρπη συνάντηση με τον «πρόθυμο» Ντράγκι

Τελευταίος στο μακρύ κατάλογο των «προθύμων» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, ο οποίος εμφανίστηκε θετικός στην εφαρμογή ενός τρίτου Προγράμματος για την Ελλάδα, με το σκεπτικό ότι αυξάνεται η ρευστότητα και διευκολύνονται οι τράπεζες.

Το συγκεκριμένο θέμα συζήτησε ο κ. Ντράγκι κατά τη συνάντησή του, την Πέμπτη το βράδυ στο Μιλάνο, με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, χωρίς πάντως, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, να είναι πιεστικός, όπως κατά την προηγούμενη συνάντησή τους τον περασμένο Ιούλιο.

Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι ο κ. Χαρδούβελης μετέφερε στον πρόεδρο της ΕΚΤ την αντίθεση της κυβέρνησης για την εφαρμογή και νέου Προγράμματος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Τρόικα
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Εφέτος αρχίζει η αποκατάσταση των ενστόλων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Αρθρα/Σχολιασμοί
Ισπανική γα-λέρα στο Σάνον της Ιρλανδίας
ΕΛΣΤΑΤ
Πάγωσαν πέρσι 700.000 νοικοκυριά
Ξοδεύουμε κάθε χρόνο 6.672 ευρώ λιγότερα
Κυβέρνηση
Πρόθυμοι για νέο δάνειο...
Εφέτος αρχίζει η αποκατάσταση των ενστόλων
ΣΥΡΙΖΑ
300.000 νέες θέσεις εργασίας
ΝΕΡΙΤ
Η λογοκρισία «κατάπιε» τη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ
ΠΑΣΟΚ
Ράβε-ξήλωνε για τη Δημοκρατική Παράταξη
Το Ποτάμι
Τους κακοχαρακτηρίζει, αλλά και τους θέλει ο Στ. Θεοδωράκης
Υπουργείο Ανάπτυξης
Και... κυριακάτικο πρόβλημα απέκτησε το Μαξίμου
Νέα Δημοκρατία
62 γαλάζιοι για τις επιδοτήσεις των αγροτών
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ξετινάζουν τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ
Ελεύθερος ο Α. Ρόντος
Άλλες ειδήσεις
ΣTHN KATAΨYΞH 700.000 οικογένειες