Έντυπη Έκδοση

* ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Εφέτος αρχίζει η αποκατάσταση των ενστόλων

Αποκατάσταση -εν μέρει- των μισθών των ενστόλων από εφέτος υπόσχεται η κυβέρνηση, για την οποία όμως το ζήτημα εξακολουθεί να αποτελεί μέγα πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα.

Από τη μία πλευρά, το Μαξίμου, που είχε θέσει ως προτεραιότητα τον επαναπατρισμό των ψήφων των ενστόλων στη Νέα Δημοκρατία, θα βρεθεί αντιμέτωπο και με τις αντιδράσεις των γαλάζιων βουλευτών εάν δεν εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η επιτροπή συμμόρφωσης του οποίου έστειλε άλλωστε χθες τελεσίγραφο δύο μηνών στην κυβέρνηση. Από την άλλη, δεν πρέπει να υπερβεί τα αυστηρά δημοσιονομικά περιθώρια.

Ετσι χθες ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως η αποκατάσταση των μισθών των ενστόλων θα ξεκινήσει από εφέτος, επικαλούμενος ότι διεξάγεται μελέτη βάσει της απόφασης του ΣτΕ για το ύψος της αύξησης ώστε να μην θιγεί το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Η ίδια πηγή ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση, καθώς οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική λύση θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2015 και να εφαρμοστεί από εφέτος.

Λίγη ώρα μετά τις «διαρροές» αυτές, το ΣτΕ έδινε δίμηνη προθεσμία στο Δημόσιο προκειμένου να εφαρμόσει την απόφαση. Σε διαφορετική περίπτωση, το Ανώτατο Δικαστήριο θα συνεδριάσει ξανά στις 18 Νοεμβρίου.

Η επιτροπή συμμόρφωσης του ΣτΕ, που συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο Σωτήρη Ρίζο, επισημαίνει μάλιστα ότι η διοίκηση έπρεπε ήδη να έχει τουλάχιστον καταλήξει σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις ως προς τις δημοσιονομικές συνέπειες και να έχει δρομολογήσει τη διαδικασία επιστροφής αναδρομικών και αποκατάστασης. Και σημειώνει με νόημα: «Τα αναφερόμενα στις απόψεις της Διοικήσεως, με τα οποία επιχειρείται σύνδεση του ζητήματος της συμμορφώσεως προς τις προβλέψεις διαφόρων νομοθετημάτων ή τη διαπραγμάτευση του ίδιου ζητήματος με τη λεγόμενη τρόικα, δεν συνιστούν νόμιμα εμπόδια για την αιτούμενη συμμόρφωση, ούτε δικαιολογούν προσωρινή αποχή από αυτήν, ως μη βασιζόμενα σε κάποια συνταγματική διάταξη ή αρχή».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ενστολοι
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Πρόθυμοι για νέο δάνειο...
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Αρθρα/Σχολιασμοί
Ισπανική γα-λέρα στο Σάνον της Ιρλανδίας
ΕΛΣΤΑΤ
Πάγωσαν πέρσι 700.000 νοικοκυριά
Ξοδεύουμε κάθε χρόνο 6.672 ευρώ λιγότερα
Κυβέρνηση
Πρόθυμοι για νέο δάνειο...
Εφέτος αρχίζει η αποκατάσταση των ενστόλων
ΣΥΡΙΖΑ
300.000 νέες θέσεις εργασίας
ΝΕΡΙΤ
Η λογοκρισία «κατάπιε» τη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ
ΠΑΣΟΚ
Ράβε-ξήλωνε για τη Δημοκρατική Παράταξη
Το Ποτάμι
Τους κακοχαρακτηρίζει, αλλά και τους θέλει ο Στ. Θεοδωράκης
Υπουργείο Ανάπτυξης
Και... κυριακάτικο πρόβλημα απέκτησε το Μαξίμου
Νέα Δημοκρατία
62 γαλάζιοι για τις επιδοτήσεις των αγροτών
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ξετινάζουν τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ
Ελεύθερος ο Α. Ρόντος
Άλλες ειδήσεις
ΣTHN KATAΨYΞH 700.000 οικογένειες