Έντυπη Έκδοση

ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ ΕΞ ΑΜΕΛΕΙΑΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΣΚΑΡ ΠΙΣΤΟΡΙΟΥΣ, 5-15 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ

Ενοχος μεν, χωρίς πρόθεση δε

Ενοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, ο Οσκαρ Πιστόριους αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση μέχρι την αναγγελία της ποινής του. Αυτή θα ανακοινωθεί στις 13 Οκτωβρίου και αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 5-15 ετών κάθειρξης. Ο αθλητής ελπίζει σε αναστολή.

«Ο κατηγορούμενος χρησιμοποίησε υπερβολική και παράνομη βία, αλλά δεν αποδείχθηκε στο ακροατήριο ότι είχε πρόθεση και κίνητρο για να σκοτώσει τη Ρέεβα Στέενκαμπ», εξήγησε η δικαστής, Θοκοζίλε Μασίπα, πριν κηρύξει τον Πιστόριους ένοχο. Ο 28άχρονος παραολυμπιονίκης άκουσε την ετυμηγορία αμίλητος και αμέσως μετά κρύφτηκε μελαγχολικός στις αγκαλιές του θείου του και της αδελφής του. Η μητέρα της νεκρής κούνησε το κεφάλι απογοητευμένη και προσπάθησε να παρηγορήσει κάποιους οργισμένους συγγενείς. Η οικογένεια της Στέενκαμπ αρνήθηκε να σχολιάσει επίσημα την απόφαση. Ο εισαγγελέας δήλωσε απογοητευμένος, αλλά απέφυγε να μιλήσει για την πιθανότητα έφεσης.

Ελεύθερος

Το δικαστήριο δέχθηκε ότι ο Πιστόριους δεν είναι ύποπτος φυγής, οπότε τον άφησε ελεύθερο μέχρι τις 13 Οκτωβρίου. Ο εισαγγελέας αποκάλυψε ότι ο αθλητής πούλησε την ακίνητη περιουσία του και έκοψε κάθε δεσμό με τη χώρα, αλλά οι δικηγόροι του εξήγησαν ότι το έκανε για να αντιμετωπίσει τα υπέρογκα έξοδα της νομικής του εκπροσώπησης.

«Δεν πιστεύω ότι σκοπεύει να φύγει από τη χώρα, ούτε όμως δέχομαι ότι έχει αυτοκτονικές τάσεις», εξήγησε η εντιμότατη δικαστής Μασίπα. Τους τελευταίους 18 μήνες, ο Πιστόριους φιλοξενείται από το θείο του, Αρνολντ. «Ουδέποτε αμφισβητήσαμε τους ισχυρισμούς του Οσκαρ», δήλωσε ο τελευταίος μετά τη λήξη των εργασιών. «Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για τη σημαντική απόφαση του δικαστηρίου να τον απαλλάξει από την κατηγορία του φόνου. Ξέρουμε ότι τα λόγια μας δεν πρόκειται να φέρουν πίσω τη Ρέεβα, αλλά θέλουμε να εκφράσουμε ξανά τη θλίψη μας. Δεν υπάρχουν νικητές σε αυτή την ιστορία». Από την πρώτη στιγμή, ο φονιάς ισχυρίστηκε ότι πυροβόλησε τη μνηστή του μέσα από την κλειστή πόρτα της τουαλέτας επειδή την πέρασε για διαρρήκτη μέσα στο σκοτάδι.

Η νοτιοαφρικανική νομοθεσία δεν προβλέπει υποχρεωτική φυλάκιση για ενόχους ανθρωποκτονίας εξ αμελείας. Η 15ετής κάθειρξη είναι η συνηθέστερη ποινή, αν και όχι θεσμοθετημένη από το νόμο. Στο ακροατήριο βρέθηκε και ο πατέρας του Πιστόριους, με τον οποίο ο Οσκαρ δεν έχει πια σχέσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Νοτια Αφρική
Δικαιοσύνη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Αθλητισμός της έντυπης έκδοσης
Νότια Αφρική
Ενοχος μεν, χωρίς πρόθεση δε
Ποδόσφαιρο
Διαμαντάκος: Είμαστε έτοιμοι
Το «γύρισε» στην... Καλλονή
«Μισός» ΟΦΗ στο Φάληρο
«Νίκησε» τη... Νίκη
Μετεγγραφικό ντεμαράζ ο Αρης
Αθλητικό ρεπορτάζ
Μπάσκετ: ζυγώνει η ώρα για το πρώτο Nick Galis Cup
Ολοι στη σέντρα με μεγάλα ντέρμπι