Έντυπη Έκδοση

«Γυμνάσιο Καλαμωτής (1950-2010)»

«Ανεκτίμητο κοινωνικό, πολιτιστικό, θησαυρό με πολλές τιμαλφείς αρετές αποτελεί το πνευματικό πόνημα «Γυμνάσιο Καλαμωτής (1950-2010)», του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής και του Συλλόγου Καλαμωτούσων Αττικής, με επιμέλεια Γεωργίου Ιω. Δαμαλά».

Τεκμήρια εποχής κλικ αιωνιότητας Τεκμήρια εποχής κλικ αιωνιότητας Ο συγγραφέας και ποιητής Χρίστος Στ. Μπελλές εξηγεί: «Η πρώτη αρετή αφορά στην ανείπωτη αγάπη των συντελεστών για την ιδιαίτερη πατρίδα. Και όταν λέμε πατρίδα, μιλάμε για υπόθεση καρδιάς. Είναι ο τόπος που πρωτομάτωσες τα γόνατα, που πρωτόνιωσες το χάδι του ήλιου, την καλησπέρα της σελάνας, το ρίγος του κεραυνού, τη στοργή της μάνας, τη σιγουριά του αφέντη πατέρα. Είναι η νεραντζιά σαν ευωδιάζει Επιτάφιο. Η δεύτερη συνίσταται στη συμβολή του βιβλίου στην τοπική Ιστορία. Δεν μπορείς να ζεις και να πεθαίνεις σε ένα γενέθλιο τόπο και να αγνοείς την Ιστορία του, την Ιστορία που "είναι έργο δικό σου", την Ιστορία που επιβάλλεται να σηκώνεις στους ώμους σου κάθε φορά που βαδίζεις μπροστά».

Ακολουθεί το ανείπωτο ταξίδι μνήμης, το αναβάπτισμα στα ζείδωρα και καθαγιασμένα νάματα αξιών και ιδεωδών με τα οποία μας γαλούχησαν οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι πρόγονοι (μύθοι, παραμύθια, παράδοση, ρίζες, πολιτισμός, Ιστορία, φύση, ύπαρξη). «Η τέταρτη εγγίζει τους επιγενόμενους, τα παιδιά μας. Μέσα από την ιστορία του Γυμνασίου, το βιβλίο εξιστορεί τις συνθήκες ζωής και μόρφωσης των γονιών τους, φωτοβολεί το θείο δώρο της φτώχειας, σαν θρυαλλίδα δημιουργίας -τις περσότερες φορές- και απαυγάζει το θετικό πρόσημο της μείζονος προσπάθειας.

»Η πέμπτη ανάγεται στους συντελεστές-δημιουργούς τούτου του σπουδαίου και έκπαγλου, συνάμα, έργου. Αφορά στους δύο πολιτιστικούς φορείς και τους ευγενείς χορηγούς της οικονομικής δαπάνης της έκδοσης. Θα σταθώ, όμως, στο Γεώργιο Ιω. Δαμαλά, τον άνθρωπο που με μεράκι και ζήλο έμπνευσης επιμελήθηκε και σύνθεσε τούτο το θεσπέσιο έργο».

* Οκτώ γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης φιλοξενεί έως την Κυριακή ο Δήμος Θήρας προκειμένου να εξετάσουν δωρεάν τα παιδιά της Γ' και Ε' τάξης Δημοτικού και να χορηγήσουν το κατάλληλο πιστοποιητικό υγείας σ' αυτά κατόπιν των απαραίτητων εξετάσεων. Καθώς το Κέντρο Υγείας Θήρας δεν διαθέτει το απαιτούμενο επιστημονικό προσωπικό, καρδιολόγο, οφθαλμίατρο και οδοντίατρο, ο Δήμος Θήρας ανέλαβε την πρωτοβουλία να καλέσει τους γιατρούς καλύπτοντας τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής τους. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν εντός του Κέντρου Υγείας Θήρας αύριο, το Σάββατο και την Κυριακή κατόπιν συνεννοήσεως με τους διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων. Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ.: 22863-60109 ή 100.

Αντιθέσεις

Αννα Βίσση

τραγουδίστρια

«Εκφράζω την αλήθεια μου χωρίς φόβο»

«Αλφα»

Σταμάτης Φασουλής

ηθοποιός

«Ο φόβος είναι η συντροφιά του καλλιτέχνη»

«Εθνος»

«Συνομιλίες με το Φως»

Εκδήλωση Λόγου και Μουσικής την Κυριακή, ώρα 9 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Παρουσιάζονται οι «Συνομιλίες με το Φως», με τον καθηγητή Γιώργο Γραμματικάκη, η αφήγηση της ιστορίας του Σύμπαντος και της ζωής με ποιητική γλώσσα, αλλά και σύμφωνα με τα συγκλονιστικά επιτεύγματα της επιστήμης.

Παρεμβάλλονται μουσικές συνθέσεις και αυτοσχεδιασμοί από τους David Lynch, Γιώτη Κιουρτσόγλου και Οδυσσέα Γραμματικάκη, ενώ ένα ποίημα του Πέρση ποιητή Τζεραλντίν Ρουμί δίνει μιαν άλλη όψη της ανθρώπινης παρουσίας στον πλανήτη μας. Σκηνοθετική επιμέλεια της Κατερίνας Ευαγγελάκου, φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ, βίντεο του Γιώργου Αργυροηλιόπουλου. Η βραδινή παράσταση συνοδεύεται από μια «παράλληλη» εκδήλωση, στις 11 το πρωί της ίδιας ημέρας, και πάλι στο μέγαρο. Είναι οι «Αστρονομικές Ωδές». Το συντονισμό έχει ο αστροφυσικός Γιάννης Σειραδάκης. Συμμετέχουν η Αναστασία Μεταλληνού (τραγούδι), ο Σάκης Κοντονικόλας και ο Αριστείδης Βούλγαρης.

Γενετική και κοινωνία

Η Γενετική είναι μια επιστήμη μετασχηματισμού, που αλλάζει θεωρίες, πρακτικές (υγεία, παραγωγή) και ιδεολογίες, αποτελώντας συνάμα ισχυρό επίκεντρο της σύγχρονης επιστημονικής σκέψης στη σημερινή κοινωνία.

Σε αυτόν το θεματικό άξονα με ενότητες: γενετικές αναλύσεις, εξωσωματική γονιμοποίηση, βλαστοκύτταρα, καρκίνος, βιοηθική, τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα και το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών Golden Helix διοργανώνουν στο Ιδρυμα Ευγενίδου, από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου, διεθνές συνέδριο με θέμα: «Γενετική και κοινωνία». Σκοπός του συνεδρίου είναι η ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και του κοινού, για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Γενετικής και τον αντίκτυπο που έχουν αυτές στην κοινωνία. Το συνέδριο περιλαμβάνει ομιλίες από 40 διακεκριμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό: Diane Β. Paul, Raphael Falk, Thomas Reydon, Γεώργιος Μανιάτης, Νικόλαος Παυλίδης, Εμμανουήλ Καναβάκης, Λεωνίδας Κοτσαλής, Βασιλική Ζόγκζα, Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος κ.ά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΔΕΗ
Κατάληψη-ηλεκτροσόκ στο νέο χαράτσι
Απεργίες
Παράλυση για 48 ώρες
4ωρη στάση στα νοσοκομεία
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Γυναίκες κατά του πολυνομοσχεδίου
Πυροσβέστες και Λιμενικοί σε διαμαρτυρία
Σιωπηλή διαμαρτυρία
«Εχτισαν» την Υδρευση στη Θεσσαλονίκη
48ωρη κατάληψη του δήμου στην Αλεξανδρούπολη
Αρση μπαρών την Κυριακή
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Αρον άρον στα 5.000 ευρώ η άδεια
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Αδιέξοδο με Καστανίδη, ψηλώνουν τα βουνά των σκουπιδιών
Απειλή για την υγεία
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις
Εκπαίδευση
Πάει το 6μηνο στο ΤΕΙ, σε απεργία πάνε οι δάσκαλοι
Η Διαμαντοπούλου καλεί προς συμμόρφωσιν
Επέτρεψαν την εισαγωγή σε 41
Εκπαιδευτικοί και φοιτητές στους δρόμους
Το 5ο απορροφάει το 45ο, με προβλήματα και ερωτήματα
Ως 40% μείωση αποδοχών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Υγεία
Πανελλαδικές εξετάσεις οι απόφοιτοι της Ιατρικής για απόκτηση ειδικότητας
Bayer: μόνο με μετρητά τα φάρμακα
Αστυνομικό ρεπορτάζ
«Τα λεφτά σου ή το γιο σου»
Ρατσισμός και ξενοφοβία
Ποινικό αδίκημα η υποκίνηση «μίσους»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Κατέρρευσε κι άλλο κατηγορητήριο
Ημιυπαίθριοι
Παράταση για ημιυπαίθριους θέλει το Τεχνικό Επιμελητήριο
Πολεοδομία
Απορρυθμίσεις από το νέο Ρυθμιστικό
Περιβάλλον
Κακούργημα η θαλάσσια ρύπανση
Ακτοπλοϊκά δρομολόγια
Μποφόρ περικοπών στα δρομολόγια για τα νησιά
Εκκλησία
«Οι παρανομίες κατέστρεψαν τα αρχαία»
Μετανάστες
Κόντρα στη Βουλή για τους μετανάστες λόγω... ελονοσίας