Έντυπη Έκδοση

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ (ζωγράφος)

«Αντίσταση με προσφορά προς κάθε κατεύθυνση»

Η ζωγράφος και εικονογράφος παιδικών βιβλίων χρωματίζει με λέξεις και υλικά της παιδικής φαντασίας τη σκληρή καθημερινότητα

«Με φόβο και χωρίς πάθος. Αναμένοντας όμως τη στιγμή που θα επιτρέψει το πέταγμα πάνω από τα δήθεν απαραίτητα αυτών των ημερών». Ετσι θα μυθολογούσε τις μέρες που ζούμε.

Οσο για την εικονοπλασία της νεοναζί ειδησεογραφίας μας; «Η βιτρίνα με τα πλαστικά παιδιά και το κίτρινο λεωφορείο. Το λεκιασμένο πεζοδρόμιο. Σκιές χωρίς σώματα. Οι χειρότερες». Η ζωγράφος και εικονογράφος παιδικών βιβλίων Φωτεινή Στεφανίδη χρωματίζει με λέξεις την καθημερινότητά μας, με υλικά της παιδικής φαντασίας, και προσδοκά την «Επανάσταση των παλιών παιχνιδιών».

* Πώς εικονογραφείτε την οκτωβριανή μας καθημερινότητα;

- Α, να τη. Ψηλό τετράγωνο τακούνι. Μαλλί ισιωμένο και γυαλισμένο, κομμένο πιο μακρύ μπροστά, όπως συνηθίζεται. Νύχι γυαλιστερό σκληρό. Μάτι βαμμένο έξω, άδειο μέσα. Αχ, και με την πρώτη βροχούλα να λιώσει, να εξαφανιστεί, να γίνουν οι στιγμές αληθινές, φωτεινές, ξεχτένιστες, ξυπόλυτες, χωρίς γωνιές και βερνίκια.

* Οι ξεχασμένες λέξεις της εποχής μας;

- Ολες στο «Παραμύθι με τις ξεχασμένες λέξεις» της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, τι ερώτηση!

* Μια μελωδία γι' αυτό που ζούμε;

- Πέρασε... και πέρασε... και πέρασε... «Παιδικά παιχνίδια» το λένε νομίζω. Κραουνάκης - Νικολακοπούλου. Με τον Γιώργο Μαρίνο.

Καντίνσκι, Μόραλης, Μυταράς

* Σας επηρέασαν τα παραμύθια του Καντίνσκι;

- Μαθεύτηκε κι αυτό; Πολύ χαίρομαι. Καθαρά χρώματα, κηλίδες φωτός στο σκοτάδι, στα πρώτα βήματα μού κρατούσε το χέρι. Το άλλο χέρι ο πατέρας μου.

* Τι θυμάστε από τη μαθητεία σας κοντά σε Μόραλη και Μυταρά;

- Από τον Μόραλη τη γνήσια αξιοπρέπεια κάθε στιγμής. Είχε ένα μικρό μπλοκάκι. Εκεί σχεδίαζε για να μας δείξει τι εννοεί, σεβόταν τα τελάρα μας. Το έβαζε αμέσως μετά στην τσέπη της λερωμένης ρόμπας, χακί το χρώμα της, αυτήν που φορούσε επάνω από τα υπέροχα κοστούμια του. Το ζέσταμα του μαύρου με την ώχρα. Τις καλοζυγισμένες συνθέσεις. Το χαμόγελό του. Σε δύο από τις πορείες για το Πολυτεχνείο, τον θυμάμαι στου «Ζόναρς», όρθιο στο πεζοδρόμιο. Μας περίμενε χειροκροτώντας. Από τον Μυταρά, την εξυπνάδα, τη γνώση που μόνος είχε κερδίσει και με παιδικό καμάρι (πολύ τιμητικά το αναφέρω) τη μετέδιδε σε μας.

* Τι σας οδηγεί στην εικονοποίηση των λέξεων στα βιβλία;

- Μόλις παραβιαστεί το λευκό του χαρτιού, αρχίζουν οι αποκαλύψεις. Πολλές κάθε φορά οι επιλογές. Ακολουθώ αυτήν που ψιθυρίζει τις λέξεις του κειμένου, ή ανασαίνει τον αέρα του ήρωά του. Και ξετυλίγεται όλο μετά.

* Οι εικονογραφήσεις είναι ολοκληρωμένες σειρές εικαστικών έργων;

- Οταν έχουν βρει το στόχο τους, πάντα. Και προκαλούν και άλλα έργα, ίσως και πολύ αργότερα.

* Τα υλικά σας;

- Χρώματα σε σκόνες από τα παλιά. Χοντροκόκκινο από κεραμίδι, μαύρο από οστά, ώχρα, πράσινο τσιμέντου, μπλε λάπις, λουλακί, μίνιο, λευκό Μήλου, ώχρα Λήμνου, κιννάβαρι. Για τη σύνδεση αβγό και ξίδι. Ακόμη: μολύβι, μελάνι, ξυλομπογιά, νερομπογιά. Χαρτιά βαμβακερά, ξύλο, λινό. Κυρίως, φυσικά και παλιά υλικά. Και χαρακτική με ό,τι βρεθεί. Του χεριού πάντα.

* Τι ζητά το παιδί από ένα βιβλίο;

- Αντίθετα, το βιβλίο ζητάει την προσοχή του παιδιού. Καθόλου προβλέψιμη κι αυτή η σχέση. Αλλά αν δέσει, είναι θαύμα.

* Η φαντασία παρασύρει απρόβλεπτα το αποτέλεσμα;

- Μόνο η φαντασία; Ποτάμι έχουμε και κυλούν όλα μέσα κι έξω μας. Πώς να μην παρασυρθεί;

* Οι αγαπημένοι σας μύθοι;

- Ο,τι έχει να κάνει με ταξίδι. Ακόμη κι αν ο ήρωας δεν πάει πουθενά. Η αλλαγή εντός και εκτός. Και το τέλος να έχει λίγο από μελαγχολία. Και να αφήνει ανοιχτή ξανά την πόρτα για περιπέτεια.

* Ακούτε τις σιωπές των παραμυθιών;

- Αυτά βουίζουν σαν τις μέλισσες, φανερώνονται σε κάθε βήμα, αληθινό βήμα, όχι σαν αυτά που κάνουμε εντός προγράμματος. Και σε κρατούν από το χέρι, και πετάς και περνάς τα εννιά βουνά κι άλλα τόσα. Μόνο να βαδίσουμε, αυτό λείπει.

Σύντροφος, η σιωπή

* «Η σιωπή είναι το μέτρο της διαψευσμένης μας ζωής, η πίκρα για τις επαγγελίες που ακυρώθηκαν», λέει ο Γιώργος Γραμματικάκης. Η σιωπή είναι το ανώτερο στάδιο της πολιτικής ωριμότητας;

- Είναι η κύρια σύντροφός μας. Μέσα απ' αυτήν γεννιούνται τα έργα, οι έρωτες. Εντός της περιμένουμε, αν λέμε αλήθεια ότι περιμένουμε. Το καρπούζι ωριμάζει στης νύχτας τη σιωπή και εκεί ακούς το «κρακ». Και το κόκκινο θαύμα μεγαλώνει. Και τα άσπρα σπόρια γίνονται μαύρα. Και έπειτα μας χαρίζεται και μας σώζει. Και πριν την καταιγίδα έχει σιωπή. Απαραίτητη.

* Τι επανάσταση προσδοκάτε;

- Για να είμαι ειλικρινής, προσδοκώ την «Επανάσταση των παλιών παιχνιδιών» του Χρήστου Μπουλώτη. Περάσαμε εκπληκτικά δουλεύοντάς την. Και ξέρετε, όταν κυκλοφορεί βιβλίο του Χρήστου -παραμύθι, ε;- γίνεται κι αληθινό. Πού ξέρεις, μολυβένιο στρατιωτάκι με στολή είναι αυτό και κουρδιστή μαϊμού με πιατίνια και λούτρινος αρκούδος Τζον (με κόκκινο κουμπί για μάτι) και κλόουν Αρτζι Μπούρτζι στο όνομα και κουρδιστός ποντικούλης Ρίκι και Ρομπότ προδότης και Πάπια σε χίλιες εκδοχές και Κούκλα πορσελάνης κι άλλη Κούκλα στα πράσινα με φιόγκο αεροπλάνο... Να πιάνει τόπο η προσδοκία.

* Ποια πράξη θα χαρακτηρίζατε ως πράξη αντίστασης σήμερα;

- Προσφορά προς κάθε κατεύθυνση. Δόσιμο και στην ομορφιά, στην τέχνη κάθε μορφής. Καθημερινά, απλά, χωρίς απαιτήσεις και ανταλλάγματα. Δόσιμο, μόνο δόσιμο.

* Βλέπετε ειδήσεις;

- Στην τηλεόραση που δεν έχω; Στο Διαδίκτυο κοιτάζω μόνο. Και αγωνιώ εκείνη την ώρα. Κι ας ξέρω ότι είναι το μενού συγκεκριμένο. Και συνήθως άψητο ή καμένο.

* Από ποια υλικά είναι φτιαγμένη η αισιοδοξία;

- Ελπίδα ως βάση. Αγάπη μπόλικη, υπομονή και βιασύνη μαζί. Χαμόγελο με ολίγα δάκρυα, ενθουσιασμό με τα μικρά και ασήμαντα, κόκκινο κρασί για το τέλος, καθόλου ψήσιμο, μιας και όλα τα υλικά καταναλώνονται και ανεπεξέργαστα.

* Η συμβουλή από τη φίλη σας Αλκη Ζέη;

- Για μένα ειδικά, ούτε παραγγελία. Σχέδια και λέξεις μόνο «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο»!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεντεύξεις
Συγγραφείς/Συγγράμματα
Κ.Ε. Plus
Παιδί
Εικαστικά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνεντεύξεις
«Αντίσταση με προσφορά προς κάθε κατεύθυνση»
Κινηματογράφος
Η ηρωίδα μου επιλέγει την πορνεία ως πρόκληση
Μουσική
Πανκ - Χιπ χοπ μανιφέστο
Αυθεντικός τρομπετίστας Nicholas Payton
Οι Opera Chaotique με νέο show
Πύρινο βίος από τον Β.D. Foxmoor
Συναυλία... αγωνίας
Οπερα
Μια Όπερα στο χρηματιστήριο
Εικαστικά
Παιδική αθωότητα
Σε άσπρο μαύρο
Τα μάτια των Αθηναίων
Χιούμορ και ειρωνεία
Hollywood
ΜακΚάρθι και ξερό ψωμί
ΟΙ 10 πιο ρομαντικές ταινίες
Ο Φρανκενσταϊν επιστρέφει ανανεωμένος
Σινεμά
Χωρίς προβλήματα λογοκρισίας
Αινιγματικό πορτρέτο
Μοιραία συνάντηση
Ενδιαφέρουν
ΑΝΤΩΝΗΣ και ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΦΑΛΗΣ Θεατρικοί συγγραφείς
Θέατρο
Δυο δυο στο Θέατρο τέχνης
Αχ, αυτοί οι «σωτήρες»
Τα πάθη του έρωτα
Βιβλίο
Γόνιμο σοκ