Έντυπη Έκδοση

ΔΟΥΚΑΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Η σειρά βιβλίων ποίησης «ΤΤΤ» στις εκδόσεις Νεφέλη

Μια νέα σειρά βιβλίων ποίησης ετοιμάζουν οι εκδόσεις Νεφέλη με τον τίτλο «ΤΤΤ», εμπνευσμένος από το γνωστό δοκίμιο του Οδυσσέα Ελύτη, «Τέχνη, Τύχη, Τόλμη», που υπάρχει στα «Ανοικτά Χαρτιά» του.

Υπεύθυνος της σειράς, ο ποιητής και δρ Φιλοσοφίας - ερευνητής της Ακαδημίας Αθηνών, Δούκας Καπάνταης, γιος του γλύπτη Βάσου Καπάνταη και της συγγραφέως Ισμήνης Καπάνταη, με τον οποίο συζητήσαμε γι' αυτό το νέο εγχείρημα, που στόχο έχει τη σύζευξη της ποίησης με εκφραστικά μέσα άλλων τεχνών.

Ας ξεκινήσουμε από την ποιητική σου ιδιότητα. Εμφανίζεσαι το 2004 με το πρώτο σου βιβλίο «Αγοράκια κοριτσάκια» (εκδόσεις Νεφέλη), με ομοιοκατάληκτα και αυστηρής παραδοσιακής μορφής ποιήματα (σονέτα). Πιστεύεις ότι αυτό το είδος ποίησης αναβιώνει στην εποχή μας;

ΔΟΥΚΑΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ: Κατ' αρχάς, δεν πιστεύω ότι υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στα είδη της ποίησης, ανάμεσα στον ελεύθερο στίχο και στον παραδοσιακό. Οι ποιητές που στα τέλη της δεκαετίας του '80 και του '90 επανέφεραν αυτή τη μορφή, έκαναν άσχημα που μπήκαν σε αυτή τη διαμάχη. Περιχαρακώθηκαν χωρίς λόγο. Επίσης, αυτή η διαμάχη υπάρχει μόνο στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, πολλοί σύγχρονοι άγγλοι ποιητές γράφουν έμμετρα και κανείς «συνάδελφός» τους δεν τους περιχαρακώνει. Ούτε αυτοί οι ίδιοι βέβαια περιχαρακώνονται. Θα ήταν χαζό να το κάνουν. Τα ποιήματα είναι καλά ή κακά. Οχι έμμετρα ή ελεύθερου στίχου.

Συμμετέχεις ενεργά σε πολλές ποιητικές εκδηλώσεις. Τι αποκομίζεις από αυτή την παρουσία;

Δ.Κ.: Συμμετέχω απλώς γιατί με ευχαριστεί. Δεν θα ξεχάσω το Karaoke Poetry Bar το 2007, στο πλαίσιο της Μπιενάλε της Αθήνας, το οποίο είχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση και μια δυναμική που συνεχίζεται έως σήμερα μέσα από τον πυρήνα που δημιουργήθηκε. Ο κύκλος Poetry Now εκεί άρχισε να σχηματίζεται.

Μίλησε μου για τη νέα σειρά βιβλίων από τις εκδόσεις Νεφέλη.

Δ.Κ.: Θα σου απαντήσω έμμεσα. Πολλοί ποιητές από αυτούς που συζητώ σχετικά με τη σειρά, όταν τους εξηγώ, μου λένε: «Α, δηλαδή θα κάνεις ανοίγματα και στις άλλες τέχνες». Καθόλου! Ακριβώς το αντίστροφο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε. Θα διεκδικήσουμε ως δικά μας (βλ. ποιητικά) πολλά από τα εκφραστικά μέσα άλλων τεχνών. Οπως ξέρουμε όλοι, η πίστη στο «αυτεξούσιον»των τεχνών έχει εκλείψει προ πολλού. Αυτό δεν είναι κάτι που μου αρέσει, ούτε και κάτι που δεν μου αρέσει. Είναι απλώς έτσι.

Το χρειάζεται αυτό η ποίηση, λόγω σημερινών συνθηκών, πιστεύεις;

Δ.Κ.: Ναι, είναι μια ανάγκη της εποχής. Ως «γλώσσα» αντιλαμβανόμαστε σήμερα κάτι πολύ ευρύτερο από αυτό που αντιλαμβάνονταν στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια τον 19ο αιώνα: ένα λεξιλόγιο, μια γραμματική κι ένα συντακτικό. Συνεπακόλουθα και ως ποίημα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε κάτι ευρύτερο. Οποιοσδήποτε κώδικας, οποιοσδήποτε φορέας νοήματος (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) είναι γλώσσα. Ο Βίτγκενσταϊν λέει σχετικά κάτι πολύ ενδιαφέρον. Εχει περίπου ως εξής: Τα πάντα μπορούν να ερμηνευθούν ως γλώσσα. Ακόμα και μια συστάδα δέντρων μπορεί να έχει φυτευτεί έτσι ώστε να κρυπτογραφεί κάτι σε κώδικα.

Πώς θα μπορέσει αυτή η σειρά να ανταγωνιστεί τις τεχνικές διευκολύνσεις που παρέχει το Διαδίκτυο;

Δ.Κ.: Οι τεχνικές καινοτομίες της σειράς θα είναι πάντα κατά τη βούληση του ίδιου του ποιητή. Σίγουρα θα εκμεταλλευτούμε το Διαδίκτυο, αλλά δεν θα ήθελα να είμαι κατηγορηματικός επί τούτου. Σίγουρα θα το κάνουμε στις περιπτώσεις που ο ποιητής θα θελήσει να χρησιμοποιήσει με ουσιαστικό τρόπο τα πρόσθετα επίπεδα που παρέχει. Οι καινοτομίες όμως δεν θα αφορούν μόνο το Διαδίκτυο. Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι η σειρά δεν θα έχει κάποια ντιρεκτίβα σχετικά με τη μορφή του βιβλίου, πέραν αυτής που σας είπα ήδη, ότι δηλαδή δεν θα υπάρχει κανένα a priori κριτήριο για το τι αποτελεί μια «ποιητική συλλογή» και τι όχι.

Ποια είναι τα βιβλία που θα εγκαινιάσουν τη σειρά;

Δ.Κ.: Ο πρώτος τίτλος θα είναι το βιβλίο του Βασίλη Αμανατίδη, «7: Ποίηση για video games», μία πλάγια ματιά πάνω στην έννοια της αλληγορίας σε μια εποχή ψηφιακή, διαδικτυακή, υβριδική. Ο δεύτερος, της Γεωργίας Σαγρή, «Δέκα χρονώ». Η Σαγρή κατασκευάζει τα ποιήματά της χρησιμοποιώντας προσωπικό φωτογραφικό υλικό, εικόνες που βρίσκει / κατεβάζει από τα πολυμέσα, επιλογές ταινιών και κειμένων όπου επαναχρησιμοποιεί, σχεδιάζει και συνθέτει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία
Σχετικά θέματα: Ποίηση
Ενα γράμμα
Ο εναγκαλισμός με τον Ταρκόφσκι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Άμος Οζ
Ιστορία αγάπης και ερέβους
Από τις 4:00 στις 6:00
Shakespeare και μουσική
Ανεξάρτητος ήχος με παγκόσμια απήχηση
Κριτική βιβλίου
Ενα μικρό άλογο
Αθέμιτα ερωτικά πάθη
Το βλήμα της εικόνας
Εξουσία δεν είναι μόνο το κράτος και η πολιτική
Η ζωή, μια opera buffa
Η θεατρική γραφή
Πρωτεργάτες καταστάσεων
Τοπιογράφοι και αμαξάδες πριν από τα ταξί
Λογοτεχνικοί χαρακτήρες του Βυζαντίου
Ποίηση
Ενα γράμμα
Η σειρά βιβλίων ποίησης «ΤΤΤ» στις εκδόσεις Νεφέλη
Ο εναγκαλισμός με τον Ταρκόφσκι
Προδημοσίευση
Για τα δικαιώματα του ανθρώπου
Άλλες ειδήσεις
Μια επιστολή