Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Για τα δικαιώματα του ανθρώπου

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πολυτέλεια. Πάντα ήταν. Η Ιστορία έχει γραφτεί με το αίμα ανθρώπων που πάλεψαν γι' αυτά. Η αναλογία όμως (αίματος και κατακτήσεων) είναι ανισοβαρής. Τα θεωρητικά πολλά κεκτημένα, πρακτικά είναι πολύ λίγα. Σήμερα, η ανισότητα είναι πιο έντονη από ποτέ.

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί (και όχι με τα όπλα) οδηγούν σ' ένα και μόνο ζητούμενο. Την επιβίωση. Το πώς δεν έχει σημασία. Ο νόμος της ζούγκλας επικρατεί και φυσικά τα πρωτόγονα ένστικτα κυριαρχούν. Συνεπώς, δεν υπάρχει απόθεμα δύναμης για κάτι παραπάνω. Δημοκρατικές έννοιες φθίνουν, ξεθωριάζουν. Γίνονται ανάμνηση και αδιάφορο επιχείρημα σε ονειροπόλα χείλη.

Το νέο βιβλίο των εκδόσεων Κονιδάρη, Aurine Cremieu: Ολοι ελεύθεροι και ίσοι! Συνοπτική αποκωδικοποίηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μετάφραση: Βασιλική Τσίγκανου, εικονογράφηση: Muzo έρχεται να μας υπενθυμίσει την ΟΔΔΑ. Ενα χαρτί που δεν πρέπει να γίνει κουρέλι. Τα 30 άρθρα που την αποτελούν, είναι επίκαιρα, οικουμενικά. Εντούτοις, δεν είναι δημοφιλή, και αυτό την κάνει αναποτελεσματική. Το γιατί δεν έχει διαδοθεί, μάλλον οφείλεται στη στάση αυτών που θα έπρεπε να την προωθούν. Του ΟΗΕ και των φορέων του. Με την υποκρισία τους, η ΟΔΔΑ γίνεται το καλύτερο κάλυμμα και το πιο ισχυρό άλλοθι. Η «Βιβλιοθήκη», λίγο πριν από την κυκλοφορία του βιβλίου, δημοσιεύει ένα απόσπασμα:

Στις 10 Δεκεμβρίου 1948, τα κράτη - μέλη των Ηνωμένων Εθνών ψήφισαν με θάρρος την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου - την ΟΔΔΑ. Πρέπει πια να έχουν το σθένος να την εφαρμόσουν.Ενα φύλλο πορείας για την ανθρωπότητα

Καλοκαίρι του 1948: Επιτέλους, η Επιτροπή για τα δικαιώματα του ανθρώπου έχει ένα κείμενο να παρουσιάσει στα κράτη - μέλη του ΟΗΕ. Δυστυχώς, η σύνταξη των δύο πρόσθετων συμφώνων δεν έχει ολοκληρωθεί. Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα αν πρέπει να περιμένουν ώστε να ψηφιστούν όλα σαν «πακέτο» από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ή αν πρέπει να προχωρήσουν σταδιακά. Κάποια από τα μέλη της Επιτροπής -μεταξύ αυτών και ο Ρενέ Κασέν- πιστεύουν ότι δεν πρέπει να περιμένουν: «Καλύτερα κάτι παρά τίποτα», αναφέρει σε μια συνέντευξη Τύπου το 1948. Αν περιμένουν πολύ, υπάρχει ο κίνδυνος να μην ψηφιστεί ποτέ η ΟΔΔΑ. Γιατί; Επειδή, πριν καλά καλά τελειώσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, μια νέα σύγκρουση διαφαίνεται ήδη μεταξύ των εθνών της Δύσης -του λεγόμενου δυτικού μπλοκ- και της Ανατολής - του λεγόμενου ανατολικού μπλοκ. Δίχως άλλο, ανάμεσα στα δύο αυτά μπλοκ πρόκειται να ξεσπάσει ένας ψυχρός πόλεμος -χωρίς άμεση στρατιωτική σύρραξη, αλλά με τη μορφή βίαιων ιδεολογικών και πολιτικών αντιπαραθέσεων- και τα μέλη της Επιτροπής συνειδητοποιούν ότι πρέπει οπωσδήποτε να ψηφιστεί η ΟΔΔΑ, πριν εκδηλωθεί η νέα σύγκρουση.

Ετσι, η Διακήρυξη παρουσιάζεται για ψήφιση στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, που συγκαλείται τον Σεπτέμβριο του 1948, στο Παλέ ντε Σαγιό, στο Παρίσι. Ακόμη κι εκεί, τα πράγματα δεν είναι απλά. Θα χρειαστούν τρεις μήνες και περίπου εκατό συνεδριάσεις για να επικυρωθεί τελικά το κείμενο. Η οριστική εκδοχή του υφίσταται αρκετές μεταβολές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, όμως μένει πιστή στο πνεύμα των συντακτών της Επιτροπής. Τελικά, η ΟΔΔΑ ψηφίζεται στις 10 Δεκεμβρίου 1948 στο Παρίσι, με 48 ψήφους υπέρ και 8 αποχές.

«Το 1948, την επαύριο του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, η γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψηφίζει την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προκειμένου να καταπολεμηθούν η καταπίεση και η διάκριση. Ποτέ πριν από αυτή την ημέρα της 10ης Δεκεμβρίου 1948 ένα κείμενο δεν είχε διατυπωθεί με τόσο σαφή και ξεκάθαρο τρόπο και δεν όριζε τα θεμελιώδη δικαιώματα των οποίων απολαύει κάθε ανθρώπινο ον. Ποτέ ένα κείμενο δεν προχωρούσε τόσο μακριά στην επιβεβαίωση ότι κάθε άτομο πάνω στη Γη απολαύει αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων». Η ΟΔΔΑ ανακοινώθηκε επισήμως από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, στις 10 Δεκεμβρίου 1948.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Λογοτεχνία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Άμος Οζ
Ιστορία αγάπης και ερέβους
Από τις 4:00 στις 6:00
Shakespeare και μουσική
Ανεξάρτητος ήχος με παγκόσμια απήχηση
Κριτική βιβλίου
Ενα μικρό άλογο
Αθέμιτα ερωτικά πάθη
Το βλήμα της εικόνας
Εξουσία δεν είναι μόνο το κράτος και η πολιτική
Η ζωή, μια opera buffa
Η θεατρική γραφή
Πρωτεργάτες καταστάσεων
Τοπιογράφοι και αμαξάδες πριν από τα ταξί
Λογοτεχνικοί χαρακτήρες του Βυζαντίου
Ποίηση
Ενα γράμμα
Η σειρά βιβλίων ποίησης «ΤΤΤ» στις εκδόσεις Νεφέλη
Ο εναγκαλισμός με τον Ταρκόφσκι
Προδημοσίευση
Για τα δικαιώματα του ανθρώπου
Άλλες ειδήσεις
Μια επιστολή