Έντυπη Έκδοση

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ

Οι σκιώδεις διαδρομές του Ψυχρού Πολέμου

Τζον Λε Καρέ

Ο Εντιμότατος Μαθητής

μυθιστόρημα, μτφρ.: Μιχάλης Μαρκόπουλος, εκδόσεις Καστανιώτη

Ενα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα κατασκοπίας, Ο Εντιμότατος Μαθητής, το οποίο ανήκει στην «τριλογία του Κάρλα», κυκλοφόρησε το 1977, τρία χρόνια μετά την έκδοση του πρώτου βιβλίου Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι και είχε μεγάλη επιτυχία. Η τριλογία αυτή, όπως και άλλα έργα του Τζον Λε Καρέ, ο οποίος είχε θητεύσει στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, αναφέρεται στον ανταγωνισμό των Δυτικών με τους Σοβιετικούς, καθώς και στην ατμόσφαιρα του Ψυχρού Πολέμου. Ολα ξεκινούν όταν αποκαλύπτεται ότι ένα στέλεχος της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας «Σέρκους» είναι διπλός πράκτορας, «τυφλοπόντικας» των Σοβιετικών - η ιστορία παραπέμπει στην υπόθεση του Κιμ Φίλμπι που αυτομόλησε στη Μόσχα. Η αποκάλυψη αυτή οδηγεί το δίκτυο πληροφοριών σε κατάρρευση, με αποτέλεσμα να διαλυθεί η μυστική υπηρεσία. Για την ανασυγκρότησή της αναλαμβάνει τα ηνία ο δαιμόνιος Τζορτζ Σμάιλι, ο οποίος είναι μεθοδικός στη δουλειά του, ψύχραιμος, εσωστρεφής, αλλά και ευαίσθητος, μια και διαβάζει ποίηση, ιδιαίτερα τη γερμανική. Εργάζεται αθόρυβα και αξιοποιεί τους στενούς συνεργάτες του, για να στήσει από την αρχή το κατεστραμμένο δίκτυο στην Απω Ανατολή και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ως ίσος προς ίσον, γιατί όχι και ως ο απόλυτος νικητής, τον μεγάλο του αντίπαλο, τον Κάρλα, τον Ρώσο πράκτορα που καθοδηγούσε τον Αγγλο διπλό κατάσκοπο, τον Χέιντον. Αναθέτει σ' έναν αριστοκρατικής καταγωγής άσημο δημοσιογράφο, περιστασιακό πράκτορα και αποτυχημένο συγγραφέα, τον Τζέρι Γουέστερμπι, να παγιδεύσει έναν λαθρέμπορο οπίου στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος ως συνεργάτης των Σοβιετικών κερδίζει τεράστια χρηματικά ποσά. Ο «εντιμότατος μαθητής», ο Γουέστερμπι, αφήνει την ήρεμη ιταλική εξοχή και ταξιδεύει πρώτα στο Χονγκ Κονγκ κι από εκεί πηγαίνει στη Μπανγκόκ, την Πνομ Πενχ, τη Σαϊγκόν και τη Βιεντιάν, για να εμπλακεί σε καταστάσεις που ξεφεύγουν πολλές φορές από τον έλεγχό του και από τα σχέδιά του.

Ο κόσμος των κατασκόπων είναι λαβυρινθώδης, σύνθετος και σκιώδης. Τα μέλη του, είτε βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είτε στην οπισθοφυλακή, χαρακτηρίζονται για την οξύνοια και την τόλμη τους. Αγαπούν το κυνήγι του αντιπάλου και δεν διστάζουν να λάβουν μέρος και στις πιο επικίνδυνες αποστολές, οι οποίες θαρρείς και δίνουν νόημα και σκοπό στην ύπαρξή τους. Εχουν τους δικούς τους κώδικες και τη δική τους ηθική, ή όπως ένας πράκτορας υποστηρίζει: «Στην αδικία ταιριάζει η αδικία». Το τρόπαιο είναι η εξουδετέρωση του άλλου, το χρήμα και η ισχύς στον κύκλο τους.

Η δράση και ο λόγος του μυθιστορήματος είναι πυκνός. Οι ήρωες του Τζον Λε Καρέ συνομιλούν συνθηματικά, με υπονοούμενα, και αποδίδεται η ατμόσφαιρα συνωμοσίας, η οποία αποτυπώνει το πολύπλοκο και πολύτροπο σύμπαν των μυστικών υπηρεσιών. Το μότο τους, «Εν αρχή ην η πράξις», δανεισμένο από τον Φάουστ του Γκέτε, δίνει το στίγμα τους και συμπυκνώνει τη φιλοσοφία τους: να δρουν πάντα αποτελεσματικά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Ο Αράπης του Πικρού
Ο λευκός θόρυβος της 11/9
Η «άγονη» χώρα της μητρότητας
Η αυτοβιογραφία μιας εποχής
Η ανειλημμένη υποχρέωση ενός μυθιστορήματος
Ενα παιχνίδι ερωτικής οπτασίας κι ένας ύμνος στη γενναιότητα
Ελληνες «Εγκυκλοπαιδιστές» - πέρασαν και δεν κόλλησαν!...
Θραύσματα αυτοβιογραφίας
«Ο,τι ζωγραφίζω μού έρχεται σε όνειρο»
Η ποιητική του χάκερ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Ο Αράπης του Πικρού
Ο λευκός θόρυβος της 11/9
Η «άγονη» χώρα της μητρότητας
Η αυτοβιογραφία μιας εποχής
Οι σκιώδεις διαδρομές του Ψυχρού Πολέμου
Η ανειλημμένη υποχρέωση ενός μυθιστορήματος
Ενα παιχνίδι ερωτικής οπτασίας κι ένας ύμνος στη γενναιότητα
Ελληνες «Εγκυκλοπαιδιστές» - πέρασαν και δεν κόλλησαν!...
Θραύσματα αυτοβιογραφίας
«Ο,τι ζωγραφίζω μού έρχεται σε όνειρο»
Η ποιητική του χάκερ
Συνέντευξη
Ο παλαιστής και ο δερβίσης
Από τις 4:00 στις 6:00
Ουράνιο τόξο, πηγή αισιοδοξίας
Ακροβατώντας μεταξύ κάντρι και ροκ
Άλλες ειδήσεις
«Μια ζωή»
Η αιρετική θέση