Έντυπη Έκδοση

Οι επιπτώσεις της επιλογής του Λουκά Παπαδήμου στο πολιτικό μας σύστημα

Κόμματα και θρύψαλα

Πολιτικές αναταράξεις προκαλεί η κυβέρνηση συνεργασίας.Οι Βρυξέλλες θέλουν το μοντέλο να εφαρμοστεί και μετά τις εκλογές. Αρχισαν ήδη οι τριγμοί στα δύο μεγάλα κόμματα. Σενάρια ξανά στο προσκήνιο για αναδιάταξη του σκηνικού.

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

 • Κυβέρνηση

  • ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ, ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Τα 11 αγκάθια της νέας κυβέρνησης
   Βαρύ φορτίο μέσα και έξω από τη Βουλή έχει η κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου. Προϋπολογισμός, δανειακή σύμβαση και φορολογικός νόμος είναι οι πρώτες κρίσιμες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα ορίσουν την πολιτική της χώρας την προσεχή δεκαετία. Παράλληλα, η νέα κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει τις αποφάσεις που έμειναν εκκρεμείς από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων.
  • ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ Οι νύχτες του μεγάλου παζαριού
   Ολοι φωτογράφιζαν εξαρχής τον Λουκά Παπαδήμο για πρωθυπουργό, ωστόσο έπειτα από πολλές παλινωδίες και έντονο παρασκήνιο, το οποίο διήρκεσε τέσσερα μερόνυχτα, το όνομά του έπεσε στο τραπέζι την τελευταία ώρα. Μέχρι τότε παρήλασαν πολλοί μνηστήρες. Ολες οι πράξεις της οπερέτας και του διασυρμού μέχρι την «αναγκαιότητα» Παπαδήμου.
  • ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΠΟΛΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ Συγκατοίκηση με λεπτές ισορροπίες
   Μπορεί να καλλιεργήθηκαν υψηλές προσδοκίες για τη νέα κυβέρνηση, αλλά από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά την ορκωμοσία της άρχισε ο πήχης να χαμηλώνει.
  • ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΣ Εργα και ημέρες του Λ. Παπαδήμου
   Ο Λ. Παπαδήμος μπαινόβγαινε στο Μαξίμου ως σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, τώρα θα μπαινοβγαίνει στο μέγαρο με την ιδιότητα του πρωθυπουργού. «Η Ελλάδα τώρα έχει για πρωθυπουργό έναν τραπεζίτη, που δεν έχει εκλεγεί. Τι απέγινε εκείνο το «η δημοκρατία και οι αγορές» πηγαίνουν χέρι-χέρι;», αναρωτιόταν την περασμένη Πέμπτη η διάσημη συγγραφέας Ναόμι Κλάιν, εκφράζοντας σε μεγάλο βαθμό τα ερωτήματα που υπάρχουν και στη χώρα μας σχετικά με την επιλογή του νέου πρωθυπουργού. Οι υποστηρικτές του Λουκά Παπαδήμου, όμως, θεωρούν ότι «είναι ο μόνος που μπορεί να κατευνάσει τις αγορές» και υποστηρίζουν ότι είναι επίσης «ο μόνος που χαίρει της εμπιστοσύνης των δανειστών, από τους οποίους εξαρτιόμαστε».
  • ΟΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ «ΠΡΟΪΟΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ» Οι «μνημονιακοί» κέρδισαν τη μάχη
   Με τις θεωρίες συνωμοσίας να οργιάζουν οι «μεταρρυθμιστές» και οι «μνημονιακοί» κέρδισαν τη μάχη, αλλά ο πόλεμος στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται. Ολοι εναντίον όλων στο ΠΑΣΟΚ άλλη μια φορά. Ούτε ένας δεν υπάρχει που να δηλώνει ικανοποιημένος με τις εξελίξεις, ακόμα και μεταξύ εκείνων που πρωταγωνίστησαν στην ανατροπή του Γ. Παπανδρέου, όπως θ' ανέμενε κανείς.
  • ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤ. ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΣΤΟΝ Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟ Οι 8 τραπεζίτες που έγιναν πρωθυπουργοί
   1989. Ξ. ΖΟΛΩΤΑΣ Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι ο 8ος κατά σειρά τραπεζίτης που γίνεται πρωθυπουργός. Οπως έχει δείξει η ιστορία, πηγαίνοντας προς τα πίσω, επιφανή στελέχη τραπεζών συχνά αναλάμβαναν ρόλο μεταβατικού πρωθυπουργού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα σε έκτακτες περιστάσεις, και η θητεία τους ήταν βραχύβια.
  • Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ-ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και ο ΛΑΟΣ στην εξουσία
   Ο Καρατζαφέρης με Παπανδρέου και Παπούλια Τριάντα χρόνια μετά τη σύλληψή του το προεκλογικό σλόγκαν που σημάδεψε τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981 γίνεται σήμερα πραγματικότητα ελαφρά μεταλλαγμένο: «Το ΠΑΣΟΚ στη (συγ)κυβέρνηση, ο ΛΑΟΣ στην εξουσία».
 • ΠΑΣΟΚ

  • ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ Το καταστατικό, ο πρόεδρος και το άγχος των εκλογών
   Συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου πιστεύουν πως δεν θα παραιτηθεί, γιατί θα κατηγορηθεί ότι εγκαταλείπει το κόμμα σε μια δύσκολη περίοδο. Η θητεία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ λήγει και αν εφαρμοστεί κατά γράμμα το καταστατικό, πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού.
 • Νέα Δημοκρατία

  • ΛΑΪΚΗ ΔΕΞΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΕΝΤΡΩΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Διχασμός στη Ν.Δ. λόγω συναίνεσης
   Απευθυνόμενος προς την λαϊκή δεξιά που διαμαρτύρεται, ο Α. Σαμαράς -που εδώ μαζί με τον Γ. Μιχελάκη βγαίνει απ' το προεδρικό μέγαρο μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών- διαβεβαίωσε ότι «οι απόψεις μας για την πολιτική που εφαρμόζεται παραμένουν. Δεν είναι πουκάμισα οι απόψεις για να τις αλλάξεις» και ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως «άνοιξε ο δρόμος για εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου αφού αυτή είναι η απόφαση των δύο κομμάτων μιας και αποτελούν τη βαλβίδα ασφαλείας για να εκφραστεί η κοινωνία». Ο διχασμός που ελλοχεύει στους κόλπους της Ν.Δ. μετά την απόφαση του Αντ. Σαμαρά να μετάσχει τελικά στη μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας, υπό τον Λουκά Παπαδήμο, αποτυπώνεται και στη δήλωση του ίδιου, μετά την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος.
 • Συνέντευξη: Φίλιπ Τσιάρας

  • ΦΙΛΙΠ ΤΣΙΑΡΑΣ (Εικαστικός, συμφοιτητής των Παπανδρέου-Σαμαρά) «Θα ξαναγίνουν φίλοι»
   Φίλοι και συμφοιτητές τη δεκαετία του '70 στο Αμχερστ της Μασαχουσέτης: Ορθιοι ο Φ. Τσιάρας και ο Α. Σαμαράς, καθιστοί ο Γ. Παπανδρέου με τον Σ. Μανουηλίδη. Ο Φ. Τσιάρας μιλάει στην «Κ.Ε.» για τους συμφοιτητές του τη δεκαετία του '70, Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά.
 • ΚΚΕ

  • ΚΚΕ Τώρα ακόμη πιο αντικυβερνητικά
   «Θα ζήσουμε τη χειρότερη κυβέρνηση εποπτείας που έχει περάσει ποτέ από τη χώρα». Στη φράση αυτή στελέχους του ΚΚΕ συμπυκνώνεται η άποψη του κόμματος για το πείραμα της κυβέρνησης Παπαδήμου, την οποία χαρακτηρίζουν κυβέρνηση με «ευρωπαϊκή λεοντή και αμερικανική καρδιά».
 • ΣΥΡΙΖΑ

  • Κυβέρνηση ταχείας φθοράς βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ
   Προσπάθεια του πολιτικού συστήματος να ανασυνταχθεί και να αντεπιτεθεί χαρακτηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου, την οποία αποκαλούν «κυβέρνηση προκάτ», αφού ο πρόεδρός της στερείται λαϊκής εντολής.
 • Δημοκρατική Αριστερά

 • ΛΑΟΣ

  • Ο Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΑΝΟΙΞΕ ΗΔΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΕΝΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ Μπήκε στην κυβέρνηση αλλά κοιτάζει προς τη Ν.Δ.
   Ο Γ. Καρατζαφέρης θεωρεί ότι αφαίρεσε από τον Α. Σαμαρά το πλεονέκτημα του αντιμνημονιακού. Από καλύτερες θέσεις πιστεύει ο Γιώργος Καρατζαφέρης ότι θα βαδίζει στο δρόμο για την υλοποίηση του οράματός του να μετατραπεί σε ρυθμιστικό παράγοντα της πολιτικής ζωής του τόπου, αφού πλέον θα συμμετέχει με έναν υπουργό, έναν αναπληρωτή υπουργό και δύο υφυπουργούς, σε μια έστω και μεταβατική κυβέρνηση, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε «συναγερμική».
 • Ευρωπαϊκή Ένωση

  • ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ Ε.Ε. ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΚΡΑΤΗ ΣΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΠΥΡΗΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ Σενάρια για Ευρώπη δύο ταχυτήτων
   Τα σενάρια για Ε.Ε. δύο ταχυτήτων μπορεί να είναι προς το παρόν θεωρητικά, αλλά αφού ο Σαρκοζί έχει δημόσια επιχειρηματολογήσει υπέρ τους, οφείλει να τα πάρει κανείς υπόψη του. Η αδυναμία της ευρωζώνης να βρει απάντηση στην κρίση χρέους που έφερε στην επιφάνεια η Ελλάδα οδήγησε στη μετάστασή της κρίσης στην Ιταλία, επαναφέροντας στο προσκήνιο σενάρια και σχέδια για ριζική αναμόρφωση της σημερινής αρχιτεκτονικής της ΟΝΕ με τη δημιουργία ζώνης δύο ταχυτήτων.
 • Διπλωματία

  • Χάγη: Παγώνει το θέμα των Σκοπίων
   Η αναβολή για τουλάχιστον έναν μήνα της απόφασης του Δικαστηρίου της Χάγης για την παραβίαση ή όχι από την Αθήνα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με την ΠΓΔΜ περιλαμβάνεται στις παράπλευρες απώλειες των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, ενώ και η συμμετοχή της Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά στη μεταβατική κυβέρνηση φαίνεται να ερεθίζει τα ανακλαστικά των Σκοπίων στο θέμα της ονομασίας.
 • Βιβλίο

  • Αποκαλύπτοντας τις δανειακές συμβάσεις
   Τις κρυφές, ένοχες λεπτομέρειες των δανειακών συμβάσεων του μνημονίου που υπέγραψε η χώρα μας τον Μάιο του 2010 αποκαλύπτει σ' ένα εκτεταμένο βιβλίο 300 σελίδων ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Γ. Κασιμάτης.