Έντυπη Έκδοση

Υπολογίζεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ η υστέρηση στα έσοδα

Επιστροφή στη σκληρή πραγματικότητα. Στο 10ήμερο που απαιτήθηκε για να επιλεγεί ο πρωθυπουργός και να συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση, τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία συνέχισαν να συσσωρεύονται. Τα χαράτσια κατέφτασαν και συνεχίζουν να καταφτάνουν το ένα μετά το άλλο.

 Οι τράπεζες έχουν παγώσει κάθε χορήγηση νέου δανείου, ενώ οι πολίτες καταφεύγουν και πάλι στις καταθέσεις τους προχωρώντας σε αναλήψεις είτε για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες είτε για να αναζητήσουν περισσότερη ασφάλεια. Σαράντα ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, η κατανάλωση βυθίζεται σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα. Ολοένα και περισσότερες επιταγές παραμένουν άνευ αντικρίσματος, ενώ οι επιχειρήσεις «παρακρατούν» τον ΦΠΑ από το κρατικό ταμείο σε μια προσπάθεια να καλύψουν άλλες -κατ' αυτές- πιο άμεσες υποχρεώσεις.

Μια από τις υποχρεώσεις της μεταβατικής κυβέρνησης θα είναι να «κλείσει» τον προϋπολογισμό του 2011. Μετά το «ναυάγιο» του Οκτωβρίου στο σκέλος των εσόδων ο εισπρακτικός πήχης για το τελευταίο δίμηνο του έτους έχει ανέβει σε πρωτοφανή επίπεδα. Υπολείπονται 12 δισεκατομμύρια ευρώ για να κλείσει ο στόχος στο σκέλος των εσόδων, τη στιγμή που στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν λυθεί ακόμη βασικά προβλήματα:

*Εληξε η προθεσμία για την καταβολή της δεύτερης δόσης της εισφοράς αλληλεγγύης χωρίς καν να φτάσουν τα ειδοποιητήρια. Χιλιάδες είναι ήδη εκπρόθεσμοι και θα αρχίσουν να φορτώνονται με προσαυξήσεις. Σε δύο εβδομάδες εκπνέει η προθεσμία και για την πληρωμή της τρίτης δόσης. Είναι αμφίβολο αν μέχρι τότε θα έχουν αποσταλεί τα ειδοποιητήρια καθώς, μεταξύ των άλλων προβλημάτων, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας της ΓΓΠΣ τελεί υπό παραίτηση εδώ και τρεις εβδομάδες χωρίς ακόμη να έχει αντικατασταθεί.

*Ενώ συνεχίζουν να καταφτάνουν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ με το ειδικό τέλος ακινήτων, εντείνονται οι αντιδράσεις των πολιτών και αυξάνεται ο αριθμός των δήμων που ζητούν από τους δημότες τους να μην πληρώσουν. Χιλιάδες λογαριασμοί εμπεριέχουν λάθη ενώ από εβδομάδα θα αρχίσουν να συρρέουν στις εφορίες και οι πολίτες που θα θελήσουν να αμφισβητήσουν το ποσό που καλούνται να πληρώσουν (σε αυτή την κατηγορία ανήκουν κυρίως ανάπηροι, πολύτεκνοι και άνεργοι).

*Εκκρεμεί η αποστολή περίπου 800.000 εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την καταβολή του φόρου εισοδήματος του 2010. Οταν θα σταλούν, οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν σε μια δόση ολόκληρο το ποσό διαφορετικά θα επωμιστούν και αυτοί τις νόμιμες προσαυξήσεις.

Το ενδεχόμενο να προκύψει σημαντική υστέρηση στα έσοδα είναι πλέον ορατό. Εκτός από την αδυναμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στα αλλεπάλληλα χτυπήματα της εφορίας, υπάρχει και το ζήτημα του φόρου μισθωτών υπηρεσιών ο οποίος συρρικνώνεται διαρκώς λόγω της ανεργίας αλλά και της μείωσης των αποδοχών. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα φανεί το μέγεθος της υστέρησης (οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 1 δισ. ευρώ) και αν αυτό πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα τα οποία θα ληφθούν στις αρχές του 2012. Δυσάρεστες εκπλήξεις αναμένεται να περιέχει και το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο εκτιμάται ότι θα φέρει τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την περαιτέρω κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών αλλά και την αύξηση σε ορισμένους φόρους ακινήτων (π.χ. γονικές παροχές, κληρονομιές, κ.λπ.).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικός προϋπολογισμός
Οικονομική κρίση
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Νέα κυβέρνηση, ίδιες συμπληγάδες
Για το ίδιο θέμα
Νέα κυβέρνηση, ίδιες συμπληγάδες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Νέα κυβέρνηση, ίδιες συμπληγάδες
Υπολογίζεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ η υστέρηση στα έσοδα
Τράπεζες
Το «κούρεμα» τώρα, η «λυπητερή» μετά
Τουρισμός
Κερδοσκοπικά παιχνίδια σε... εφιαλτικό τοπίο
Κτηματαγορά
Βουτιά στο κενό για την αγορά ακινήτων
Διεθνείς αγορές
Η ευρω-περιφέρεια καταρρέει, ο DAX τραβάει την ανηφόρα
Θέματα καταναλωτή
Καμπάνες στους παρόχους κινητής για χρεώσεις Ιντερνετ
Επιχειρήσεις
Ελεγκτές ιδιωτικής χρήσης για Α.Ε. και ΕΠΕ
Η ύφεση αγγίζει και τα βαριά χαρτιά
Εκκλησία της Ελλάδος
Τα εκκλησιαστικά πωλητήρια
Πλεονεκτήματα για τον Αστέρα
Τράπεζα Κύπρου
Εξίσωση για δυνατούς λύτες η κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας Κύπρου