Έντυπη Έκδοση

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κερδοσκοπικά παιχνίδια σε... εφιαλτικό τοπίο

Εκρηκτικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις αλλά και εργασιακό μεσαίωνα για τους εργαζόμενους δημιουργούν στον ευρωπαϊκό τουρισμό οι κλυδωνισμοί στις οικονομίες της ευρωζώνης και τα «πακέτα» σκληρών μέτρων που δρομολογούνται άμεσα σε όλη την Ε.Ε.

Η πλήρης αβεβαιότητα διαπιστώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, στο περιθώριο της διεθνούς τουριστικής έκθεσης World Travel Market (WTM), καθιστώντας πρακτικά δύνατη οποιαδήποτε πρόβλεψη για την τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα την επόμενη χρονιά.

Οι αλλεπάλληλες αναφορές της τελευταίας περιόδου για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ φαίνεται πως επηρέασαν τις κρατήσεις για τη χώρα μας στην αγγλική αγορά. Ταυτόχρονα, πυροδότησαν παιχνίδια από ισχυρούς ευρωπαϊκούς τουριστικούς οργανισμούς που επιχειρούν να επωφεληθούν από την οικονομική κατάσταση των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, ώστε να αποκομίσουν τεράστια πρόσθετα κέρδη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Α. Ανδρεάδη, τις τελευταίες 15 μέρες καταγράφεται μείωση 75% του ρυθμού προκρατήσεων στην αγγλική αγορά. «Πρακτικά έχουν παγώσει αυτό το διάστημα οι κρατήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά. Με βάση, μάλιστα, ένα δείγμα 10% από τη βρετανική αγορά προκρατήσεων, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι διαμορφώνεται μια τάση για μείωση 4,5%-5% των βρετανών τουριστών στη χώρα μας για το 2012.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού αισιοδοξούν ότι η φορολογία που έχει επιβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο στους επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών ίσως βοηθήσει την Ελλάδα έναντι των ανταγωνιστών της. Κι αυτό, καθώς το εν λόγω τέλος καθορίστηκε σε 70 λίρες για όσους πετούν προς Αίγυπτο, 50 λίρες για την Τουρκία και 20 ευρώ για όσους ταξιδεύουν προς Ελλάδα και Ισπανία. Την ίδια στιγμή, οι χώρες της Βόρειας Αφρικής επιχειρούν να ανακτήσουν τη χαμένη περσινή τους πελατεία, από την οποία επωφελήθηκε σε ένα βαθμό η Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αίγυπτος προσφέρει στους τουρ οπερέιτορ επιδότηση 50 λίρες για κάθε Βρετανό που θα στείλουν για διακοπές.

Ο γερμανικός τουριστικός όμιλος TUI (ο μεγαλύτερος τουρ οπερέιτορ της Ευρώπης), μέσω του νορβηγικού του «βραχίονα» TUI Nordic, ζήτησε από έλληνες ξενοδόχους να δεχθούν να πληρωθούν με δραχμές αντί για ευρώ, στην περίπτωση που η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη. Ο ΣΕΤΕ κάλεσε τα μέλη του να αγνοήσουν ανάλογα αιτήματα, αλλά η TUI δεν έδειχνε (μέχρι την περασμένη Παρασκευή) διατεθειμένη να κλείσει το θέμα, θεωρώντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί έναντι συναλλαγματικών κινδύνων. Το θέμα, πάντως, είναι υπαρκτό και η επιστολή προς τους ξενοδόχους είναι στη διάθεση της «Οικονομίας».

Εμπειρα στελέχη της αγοράς αποδίδουν την κίνησή της σε προσπάθεια να πιεστούν οι ξενοδόχοι να προχωρήσουν σε γενναίες προσφορές για την ερχόμενη χρονιά. Θυμίζουν, ταυτόχρονα, ότι στο παρελθόν -όσο υπήρχε δραχμή- οι ξένοι τουρ οπερέιτορ κέρδιζαν μεγάλα ποσά, προαγοράζοντας δραχμές και κερδίζοντας τουλάχιστον ένα ευρώ ανά τουρίστα από τις συναλλαγματικές διαφορές.

Η πλευρά των ξενοδόχων προσανατολίζεται να προσφέρει μεγάλες εκπτώσεις, ώστε να αναθερμάνει την αγορά των έγκαιρων κρατήσεων (early bookings), για να μπορέσει στη συνέχεια να σταθεροποιήσει τις τιμές σε πιο ορθολογικά επίπεδα για την επιβίωση των επιχειρήσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Ευρωζώνη
Τουρισμός
Ευρωπαϊκή Ένωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Νέα κυβέρνηση, ίδιες συμπληγάδες
Υπολογίζεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ η υστέρηση στα έσοδα
Τράπεζες
Το «κούρεμα» τώρα, η «λυπητερή» μετά
Τουρισμός
Κερδοσκοπικά παιχνίδια σε... εφιαλτικό τοπίο
Κτηματαγορά
Βουτιά στο κενό για την αγορά ακινήτων
Διεθνείς αγορές
Η ευρω-περιφέρεια καταρρέει, ο DAX τραβάει την ανηφόρα
Θέματα καταναλωτή
Καμπάνες στους παρόχους κινητής για χρεώσεις Ιντερνετ
Επιχειρήσεις
Ελεγκτές ιδιωτικής χρήσης για Α.Ε. και ΕΠΕ
Η ύφεση αγγίζει και τα βαριά χαρτιά
Εκκλησία της Ελλάδος
Τα εκκλησιαστικά πωλητήρια
Πλεονεκτήματα για τον Αστέρα
Τράπεζα Κύπρου
Εξίσωση για δυνατούς λύτες η κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας Κύπρου