Έντυπη Έκδοση

Η ευρω-περιφέρεια καταρρέει, ο DAX τραβάει την ανηφόρα

ΟΙ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ τάσεις που επικράτησαν στις αγορές ομολόγων την Παρασκευή δεν φαίνεται να εφησύχασαν τους επενδυτές, οι οποίοι παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί για τη συνέχεια.

Η αντίδραση των χρηματιστηρίων αποδόθηκε σε ακόμη μία προσπάθεια προεξόφλησης των αγορών, με τον DAX να ενισχύεται προς τις 6.000 και τον CAC 40 προς τις 3.120 μονάδες.

Η εκτίναξη των spreads των ισπανικών και γαλλικών ομολόγων, το... βαθύ κόκκινο των ιταλικών, τα μηνύματα που έρχονται από Βέλγιο και Αυστρία, η ασφυξία των ιταλικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διατηρούν τις αγορές σε νευρική εγρήγορση. Την ίδια στιγμή, το πορτογαλικό χρηματιστήριο δέχεται ισχυρότατες πιέσεις, με αφορμή τις εκτιμήσεις για ύφεση 3%, τη χειρότερη τις τελευταίες 10ετίες.

Μία μέρα μετά την παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού από τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο, η πορτογαλική αγορά δέχθηκε πρωτοφανείς πιέσεις, διαψεύδοντας κατηγορηματικά όσους έκαναν λόγο για βελτίωση της κατάστασης στη χώρα της Ιβηρικής. Οι πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ιταλία καθησύχασαν πρόσκαιρα τις αγορές και στάθηκαν μάλιστα αφορμή για βραχυπρόθεσμη άνοδο των βασικών δεικτών και ανάκαμψη των μετοχών. Ωστόσο, η διάθεση της πλειονότητας των επενδυτών να κατοχυρώσουν άμεσα βραχυπρόθεσμες υπεραξίες καταδεικνύει την επιφυλακτικότητα που τους διακατέχει για τη συνέχεια.

Ντόμινο μέχρι το Παρίσι

Και ενώ τα ξένα ΜΜΕ και αναλυτές...ανακαλύπτουν πως το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην Ελλάδα (καθώς συνταράσσει ήδη την Ιταλία), μερίδα αναλυτών εκφράζει ανησυχίες για το ενδεχόμενο μετάστασής του στη Γαλλία, τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης. Το μεσημέρι της 10/11 η διαφορά απόδοσης των γαλλικών τίτλων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών έφτασε έως τις 168 μονάδες βάσης, όταν και τα ασφάλιστρα έναντι χρεοκοπίας, τα λεγόμενα CDS, έπιασαν ιστορικά υψηλά επίπεδα, στις 204 μονάδες βάσης. Αν και το επίκεντρο των ανησυχιών των επενδυτών εστιάζεται στη Ρώμη (και στην εκτίναξη του επιτοκίου που πληρώνει η Ιταλία για να δανειστεί πάνω από το απαγορευτικό 7%), πολλοί παρατηρητές είναι ανήσυχοι από το υπέρογκο άνοιγμα της Γαλλίας στην ιταλική οικονομία. Αυτή τη στιγμή, τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδιο το Παρίσι, παρά τα μέτρα λιτότητας ύψους 100 δισ. ευρώ που πέρασε η κυβέρνηση Σαρκοζί, αρχίζουν να δείχνουν δυσεπίλυτα. Σημειωτέον πως η έκθεση των γαλλικών τραπεζών στην Ιταλία φτάνει τα 306 δισ. ευρώ (σχεδόν 70 δισ. ευρώ πάνω από το ελληνικό ΑΕΠ), ενώ μεγάλη (125 δισ. περίπου) είναι και η έκθεση γερμανικών ιδρυμάτων σε αυτήν.

Στο Χ.Α., μετά τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας, ο γενικός δείκτης υπερέβη τις 760 μονάδες, ενώ ο FTSE-20, με αιχμή τις τράπεζες, διαμορφώθηκε στην ευρύτερη περιοχή των 300 μονάδων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Νέα κυβέρνηση, ίδιες συμπληγάδες
Υπολογίζεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ η υστέρηση στα έσοδα
Τράπεζες
Το «κούρεμα» τώρα, η «λυπητερή» μετά
Τουρισμός
Κερδοσκοπικά παιχνίδια σε... εφιαλτικό τοπίο
Κτηματαγορά
Βουτιά στο κενό για την αγορά ακινήτων
Διεθνείς αγορές
Η ευρω-περιφέρεια καταρρέει, ο DAX τραβάει την ανηφόρα
Θέματα καταναλωτή
Καμπάνες στους παρόχους κινητής για χρεώσεις Ιντερνετ
Επιχειρήσεις
Ελεγκτές ιδιωτικής χρήσης για Α.Ε. και ΕΠΕ
Η ύφεση αγγίζει και τα βαριά χαρτιά
Εκκλησία της Ελλάδος
Τα εκκλησιαστικά πωλητήρια
Πλεονεκτήματα για τον Αστέρα
Τράπεζα Κύπρου
Εξίσωση για δυνατούς λύτες η κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας Κύπρου