Έντυπη Έκδοση

Ελεγκτές ιδιωτικής χρήσης για Α.Ε. και ΕΠΕ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ελεγκτές για τον έλεγχο ακόμα και των φορολογικών τους πρέπει να προσλάβουν άμεσα οι επιχειρήσεις, εφαρμόζοντας τη νέα νομοθεσία που καθιερώνει την έκδοση φορολογικού πιστοποιητικού από επαγγελματίες ορκωτούς ελεγκτές και ελεγκτικές εταιρείες.

Πρόκειται για μια τομή διαρθρωτικού χαρακτήρα στον φορολογικό μηχανισμό και στις κάθε είδους σχέσεις, που υπάρχουν και αναπτύσσονται ποικιλοτρόπως, μεταξύ φορολογικών αρχών και επιχειρήσεων.

Κάθε αρχή και δύσκολη

Η αρχή πάντως θα γίνει με τις γνωστές αδυναμίες που χαρακτηρίζουν κάθε νέο ξεκίνημα. Για παράδειγμα η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων έχει έλλειμμα προσωπικού σε ό,τι αφορά την εποπτεία των ελέγχων. Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις διαμαρτύρονται για το κόστος.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Απόστολο Ρεφενέ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), δηλαδή της ανεξάρτητης αρχής που ρυθμίζει και εποπτεύει τη διαδικασία, το μέτρο αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του φοροελεγκτικού μηχανισμού, την αποδοτικότερη λειτουργία του και τη δημιουργία κλίματος σταθερότητας και ασφάλειας στις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, την επιτάχυνση είσπραξης φορολογικών εσόδων.

Στην Ελλάδα, η εφαρμογή του φορολογικού πιστοποιητικού έγινε υποχρεωτική για τις επιχειρήσεις (ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης), που δημοσιεύουν ετήσιες οικονομικές καταστάσεις από το τέλος Ιουνίου και μετά. Η νομοθεσία υπήρχε, αλλά εξειδικεύθηκε με την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε σε εφαρμογή του ν. 2.234/94 και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1.657 στις 26 Ιουλίου 2011.

Εκτιμάται ότι περίπου 1.500 επιχειρήσεις θα λάβουν ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό μέχρι το τέλος του 2011, ενώ στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να πράξουν το ίδιο το 2012, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της οικονομικής χρήσης που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2011.

1 Τι είναι αυτό το φορολογικό πιστοποιητικό;

Πρόκειται για μια διεθνή πρακτική με βάση την οποία οι φορολογικοί έλεγχοι γίνονται από ορκωτούς ελεγκτές. Για τους ορκωτούς είναι μια συμπληρωματική δουλειά, αφού οι ίδιοι ούτως ή άλλως ελέγχουν τις οικονομικές καταστάσεις των επιχειρήσεων. Ομως προκειμένου αυτές να είναι ορθές, προϋπόθεση είναι να ελέγχονται και να πιστοποιούνται οι φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Για τη δουλειά αυτή οι ορκωτοί θα λαμβάνουν αμοιβή, την οποία αναμένεται να προσαρμόσουν στη συνολική αμοιβή για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων. Αρκετοί λογιστές επιχειρήσεων θεωρούν υπερβολικές τις αμοιβές που ζητούν οι ορκωτοί και αυτό είναι ένα ζήτημα κόστους για τις μικρές επιχειρήσεις. Από την άλλη, όμως η ειλικρινής δήλωση και η πιστοποίησή της απομακρύνει τις επιχειρήσεις από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και από άλλα τινά.

Η υιοθέτηση του φορολογικού πιστοποιητικού θεωρείται ότι δίνει κίνητρο στις επιχειρήσεις να υποβάλλουν ειλικρινείς φορολογικές δηλώσεις, αφού οδηγεί σε περαίωση (σ.σ.: στην Ελλάδα είμαστε, μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη η ειλικρίνεια, τόσο από την πλευρά των επιχειρήσεων όσο και από την πλευρά του αχαρακτήριστου κράτους).

2Οι φορολογικές αρχές δεν θα μπορούν να κάνουν ελέγχους;

Αντίθετα, οι φορολογικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν προληπτικά πριν από την περαίωση τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους ορκωτούς ελεγκτές μέσω δειγματοληπτικών ελέγχων. Επίσης έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν συμπληρωματικούς ελέγχους όταν έχουν πρόσθετα στοιχεία, π.χ. από διασταυρώσεις, πλαστά ή εικονικά τιμολόγια, που δεν έχουν οι ορκωτοί ελεγκτές.

3 Από ποιον εποπτεύεται η διαδικασία και οι ορκωτοί ελεγκτές;

Η όλη διαδικασία εποπτεύεται από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων. Η ανεξάρτητη αυτή αρχή έχει και τη δυνατότητα να ελέγχει κατασταλτικά την ποιότητα των ελέγχων που διενεργούν οι ορκωτοί ελεγκτές μέσω των ποιοτικών ελέγχων και να επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις.

Η ΕΛΤΕ θα κάνει δειγματοληπτικούς και ποιοτικούς ελέγχους στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων σε δείγμα 9%. Με αυτό τον τρόπο θα ελέγχονται πριν από την περαίωση τόσο οι ορκωτοί όσο και οι επιχειρήσεις. Το κατά πόσο πάντως η ΕΛΤΕ είναι σε θέση να κάνει τους ελέγχους είναι ένα θέμα, αφού η εποπτική αρχή στερείται επαρκούς αριθμού ελεγκτών για να φέρει σε πέρας την όλη διαδικασία...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Επιχειρήσεις
Σχετικά θέματα: Επιχειρήσεις
Η ύφεση αγγίζει και τα βαριά χαρτιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Νέα κυβέρνηση, ίδιες συμπληγάδες
Υπολογίζεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ η υστέρηση στα έσοδα
Τράπεζες
Το «κούρεμα» τώρα, η «λυπητερή» μετά
Τουρισμός
Κερδοσκοπικά παιχνίδια σε... εφιαλτικό τοπίο
Κτηματαγορά
Βουτιά στο κενό για την αγορά ακινήτων
Διεθνείς αγορές
Η ευρω-περιφέρεια καταρρέει, ο DAX τραβάει την ανηφόρα
Θέματα καταναλωτή
Καμπάνες στους παρόχους κινητής για χρεώσεις Ιντερνετ
Επιχειρήσεις
Ελεγκτές ιδιωτικής χρήσης για Α.Ε. και ΕΠΕ
Η ύφεση αγγίζει και τα βαριά χαρτιά
Εκκλησία της Ελλάδος
Τα εκκλησιαστικά πωλητήρια
Πλεονεκτήματα για τον Αστέρα
Τράπεζα Κύπρου
Εξίσωση για δυνατούς λύτες η κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας Κύπρου