Έντυπη Έκδοση

COCA-COLA HELLENIC

Η ύφεση αγγίζει και τα βαριά χαρτιά

Κακά μαντάτα για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις διαπιστώσεις κορυφαίων μάνατζερ, οι οποίοι «μεταφέρουν» τον σφυγμό των πολυεθνικών δραστηριοτήτων των ομίλων που διοικούν.

Ενας από αυτούς είναι ο Δημήτρης Λόης, διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola Hellenic, δηλαδή της ελληνικής εταιρείας με τις υψηλότερες πωλήσεις (6,5 δισ. ευρώ ετησίως) και τη μεγαλύτερη διεθνή παρουσία σε 28 χώρες (κυρίως στην Ευρώπη), ο οποίος μιλώντας σε αναλυτές για την πορεία του ομίλου το γ' τρίμηνο του 2011 μετέφερε κλίμα επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας. Μίλησε για επιδείνωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και της αγοραστικής τους δύναμης σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Τα μηνύματα προέρχονται από έναν όμιλο με δραστηριότητες που σχετίζονται με την παραγωγή και διάθεση καταναλωτικών αγαθών, που δείχνει ότι η ζήτηση στην Ευρώπη εξασθενεί.

Με άλλα λόγια, στην κρίση χρέους, προστίθεται τώρα η στασιμότητα διαφόρων οικονομιών (Βουλγαρίας, Τσεχίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας και Ρουμανίας), ορισμένες εκ των οποίων επιχειρούν να βελτιώσουν τα δημοσιονομικά τους λαμβάνοντας φορολογικά μέτρα μεταξύ των οποίων και αύξηση του ΦΠΑ (όπως η Ελλάδα).

Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση η διοίκηση της Coca Cola Hellenic, που χαρακτηρίζεται από ευελιξία και άμεσα ανακλαστικά, επέσπευσε και μεγέθυνε το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης-εξοικονόμησης κόστους (βελτιστοποίηση παραγωγής με μείωση προσωπικού, μεταφορά εργοστασίων, έλεγχο κόστους πρώτων υλών κ.λπ.) Ετσι, ο όμιλος μέχρι το τέλος του 2011 ανέλαβε να εφαρμόσει μέτρα αναδιάρθρωσης ύψους 58 εκατ. ευρώ έναντι αρχικού στόχου 35 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το περιβάλλον, η διοίκηση αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τις ελεύθερες ταμειακές ροές, δηλαδή για τα χρήματα που δημιουργούνται από τη δραστηριότητα. Ετσι, για την περίοδο 2010-2012 ετέθη ως στόχος η δημιουργία ταμειακών ροών ύψους 1,4 δισ. ευρώ από 1,5 δισ. ευρώ που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Επίσης αναθεωρήθηκε ο στόχος των ταμειακών ροών για την περίοδο 2011-2013 σε 1,35 δισ. ευρώ από 1,6 δισ. ευρώ προηγουμένως.

Ενας άλλος παράγοντας που επηρεάζει και αυξάνει το κόστος του ομίλου, πιέζοντας τα περιθώρια κέρδους, είναι και η συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους των πρώτων υλών.

Ο κ. Λόης ανέφερε ότι οι πωλήσεις παρουσιάζουν περαιτέρω μείωση, αλλά επιβραδύνεται η πτώση. Σε ερώτηση αναλυτή εάν η διοίκηση εξετάζει το ενδεχόμενο να φύγει από το Χρηματιστήριο Αθηνών απάντησε λέγοντας ότι «υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές για τους επενδυτές αφού η μετοχή είναι εισηγμένη στο Λονδίνο και με τη μορφή ADR στο New York Stock Exchange» και πως «δεν έχει αντιληφθεί ότι υφίσταται τιμωρία, όντας η μετοχή εισηγμένη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Coca Cola
Επιχειρήσεις
Σχετικά θέματα: Επιχειρήσεις
Ελεγκτές ιδιωτικής χρήσης για Α.Ε. και ΕΠΕ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Νέα κυβέρνηση, ίδιες συμπληγάδες
Υπολογίζεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ η υστέρηση στα έσοδα
Τράπεζες
Το «κούρεμα» τώρα, η «λυπητερή» μετά
Τουρισμός
Κερδοσκοπικά παιχνίδια σε... εφιαλτικό τοπίο
Κτηματαγορά
Βουτιά στο κενό για την αγορά ακινήτων
Διεθνείς αγορές
Η ευρω-περιφέρεια καταρρέει, ο DAX τραβάει την ανηφόρα
Θέματα καταναλωτή
Καμπάνες στους παρόχους κινητής για χρεώσεις Ιντερνετ
Επιχειρήσεις
Ελεγκτές ιδιωτικής χρήσης για Α.Ε. και ΕΠΕ
Η ύφεση αγγίζει και τα βαριά χαρτιά
Εκκλησία της Ελλάδος
Τα εκκλησιαστικά πωλητήρια
Πλεονεκτήματα για τον Αστέρα
Τράπεζα Κύπρου
Εξίσωση για δυνατούς λύτες η κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας Κύπρου