Έντυπη Έκδοση

Εξίσωση για δυνατούς λύτες η κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας Κύπρου

Ενα σχέδιο το οποίο παραπέμπει σε μία πολύπλοκη εξίσωση για δυνατούς λύτες αποτελεί η κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας Κύπρου ύψους 997 εκατ. ευρώ.Το σχέδιο στοχεύει:

*Στη συμμόρφωση της τράπεζας με τα όρια κεφαλαιακής επάρκειας που τίθενται από τις αρχές, απορροφώντας ταυτόχρονα το σύνολο των ζημιών από την απομείωση κατά 50% της αξίας των ελληνικών ομολόγων.

*Στη διατήρηση του ελέγχου σε ιδιώτες (με τα μέχρι τώρα δεδομένα). Με άλλα λόγια, θα είναι η μοναδική από τις μεγάλες τράπεζες στον ελλαδικό χώρο, που θα καλύψει δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας με haircut 50% χωρίς κρατική βοήθεια.

Η μεγάλη πτώση

Ποιος πληρώνει το λογαριασμό; Οι υφιστάμενοι μέτοχοι, που βλέπουν την τιμή της μετοχής να κατρακυλάει απότομα, αφού μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου θα υπάρχει υπερπληθωρισμός χαρτιών, 1,691 δισ. μετοχές, με την υπόθεση ότι το όλο σχέδιο θα ολοκληρωθεί όπως προβλέπει η διαδικασία (αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο, διότι υπάρχουν πολλές μεταβλητές). Επίσης, το λογαριασμό ίσως πληρώσουν κατά μικρότερο μέρος και οι κάτοχοι των Μετατρέψιμων Αξιών Ενισχυμένου Κεφαλαίου ή ΜΑΕΚ (είναι κάτι σαν ομολογίες χωρίς λήξη, αλλά πρώτης διαβάθμισης και γι' αυτό γίνονται κεφάλαιο), οι οποίοι καλούνται εθελοντικώς να ανταλλάξουν τα τοκοφόρα χρεόγραφα με απόδοση 6,5% (ή 6% σε δολάριο), που είχαν εκδοθεί πριν από έξι μήνες, με νέες μετοχές.

Υπάρχει και η άλλη πλευρά, που λέει ότι ωφελούνται οι κάτοχοι των ΜΑΕΚ, αφού η τρέχουσα τιμή τους κυμαίνεται στο 50%-60% της ονομαστικής τους αξίας. Η τράπεζα σίγουρα ωφελείται, διότι αντλεί νέα κεφάλαια και γιατί θα γλιτώσει τόκους από την ανταλλαγή των ΜΑΕΚ με μετοχές.

Το πρώτο σκέλος της κεφαλαιακής ενίσχυσης είναι μία κλασική αύξηση κεφαλαίου με όρους μία νέα μετοχή σε κάθε τρεις παλιές και τιμή διάθεσης 1 ευρώ. Στη συνέχεια, η τράπεζα θα δώσει και χαριστικές (δωρεάν) μετοχές σε αναλογία 1 νέα σε κάθε 1 μετοχή που προέκυψε από την αύξηση κεφαλαίου. Με άλλα λόγια, ο κάτοχος 1.000 μετοχών θα έχει 1.666 μετοχές. Δικαιώματα συμμετοχής έχουν τόσο οι κάτοχοι των ΜΑΕΚ όσο και κάτοχοι χρεογράφων προηγούμενων εκδόσεων.

Το δεύτερο σκέλος περιλαμβάνει την προσφορά για εθελοντική ανταλλαγή ΜΑΕΚ με Υποχρεωτικά Μετατρέψιμα Ομόλογα (ΥΜΟ) για ποσό μέχρι 600 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους όρους της ανταλλαγής, 1 ΜΑΕΚ ονομαστικής αξίας 1 ευρώ θα ανταλλαγεί με 1 ΥΜΟ, το οποίο θα μετατραπεί υποχρεωτικώς εντός οκτώ ημερών σε 1 κοινή μετοχή. Ταυτόχρονα, ο κάτοχος 1.000 ΜΑΕΚ έχει και 303 δικαιώματα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας με αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 3 δικαιώματα.

Ετσι, ο κάτοχος 1.000 ΜΑΕΚ θα μπορεί να τα ανταλλάξει με 1.000 μετοχές. Στη συνέχεια το σχέδιο προβλέπει ότι θα λάβει και 1 χαριστική νέα μετοχή για κάθε 3 παλιές. Αρα ο κάτοχος 1.000 ΜΑΕΚ θα έχει 1.333 μετοχές.

Επιπλέον, θα μπορεί να ασκήσει τα 303 δικαιώματα και να αποκτήσει 101 μετοχές καταβάλλοντας 101 ευρώ. Λόγω άσκησης των δικαιωμάτων θα λάβει και 1 χαριστική μετοχή όπως οι κάτοχοι των κοινών μετοχών.

Η μετατροπή

Αρα, ο κάτοχος 1.000 ΜΑΕΚ ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ θα έχει 1.000 μετοχές από τη μετατροπή και 333 μετοχές χαριστικές και 101 μετοχές από την άσκηση δικαιωμάτων και 101 μετοχές χαριστικές από την άσκηση δικαιωμάτων. Σύνολο 1.535 μετοχές.

Συνεχίζοντας θα μπορούσαμε να πούμε υποθετικά ότι τα 1.000 ΜΑΕΚ που έχουν αγοραστεί προς 1.000 ευρώ (κατά την έκδοση) θα μετατραπούν σε 1.535 μετοχές, οι οποίες όμως έχουν κόστος κτήσης 1.101 ευρώ (δηλαδή τα αρχικά 1.000 ευρώ των ΜΑΕΚ και 101 ευρώ για την αγορά των 101 μετοχών).

Τέλος, οι 1.535 μετοχές αξίζουν υποθετικά 967 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ως τιμή μετοχής τα 0,63 ευρώ, που είναι η προσαρμοσμένη τιμή (συνυπολογίζοντας τις εταιρικές πράξεις της αύξησης κεφαλαίου και της μετατροπής) με βάση το κλείσιμο της μετοχής την περασμένη Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011 (0,746 ευρώ). Με άλλα λόγια, η αξία των ΜΑΕΚ, που θα ανταλλαγούν είναι σήμερα μικρότερη κατά 12%.

Ολα τα παραπάνω τελικά αποτελούν μία συνεχής άσκηση μαθηματικών, η οποία εξαρτάται και από άλλους παράγοντες (δηλαδή τα νούμερα αλλάζουν διαρκώς, ανάλογα με το πόσα ΜΑΕΚ θα ανταλλαχθούν, ποια είναι η τιμή της μετοχής, ποια είναι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου για όσους έχουν ΜΑΕΚ σε δολάριο, πόσες μετοχές τελικώς θα εκδοθούν).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζα Κύπρου
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Νέα κυβέρνηση, ίδιες συμπληγάδες
Υπολογίζεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ η υστέρηση στα έσοδα
Τράπεζες
Το «κούρεμα» τώρα, η «λυπητερή» μετά
Τουρισμός
Κερδοσκοπικά παιχνίδια σε... εφιαλτικό τοπίο
Κτηματαγορά
Βουτιά στο κενό για την αγορά ακινήτων
Διεθνείς αγορές
Η ευρω-περιφέρεια καταρρέει, ο DAX τραβάει την ανηφόρα
Θέματα καταναλωτή
Καμπάνες στους παρόχους κινητής για χρεώσεις Ιντερνετ
Επιχειρήσεις
Ελεγκτές ιδιωτικής χρήσης για Α.Ε. και ΕΠΕ
Η ύφεση αγγίζει και τα βαριά χαρτιά
Εκκλησία της Ελλάδος
Τα εκκλησιαστικά πωλητήρια
Πλεονεκτήματα για τον Αστέρα
Τράπεζα Κύπρου
Εξίσωση για δυνατούς λύτες η κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας Κύπρου